Ανοίγει από αύριο με ελεύθερη είσοδο για τους Ροδίτες το Ήχος και Φως και οικονομική ζημία του Δήμου δεν υφίσταται!

Ανοίγει από  αύριο με ελεύθερη είσοδο για τους  Ροδίτες ο δημοτικός Ανθόκηπος  στην πλατεία Ρίμινι που είναι ευρύτερα γνωστός ως « Ήχος και Φως».

Η παρουσίαση του έργου έγινε στη διάρκεια συνέντευξής τύπου στο ξενοδοχείο Semiramis παρουσία των μελετητών του έργου.

Στη λειτουργία του Ήχος και Φως από αύριο χωρίς το θέαμα όμως αναφέρθηκε μιλώντας στο  Notos News και την «Απογευματινή Ενημέρωση» από την ανάδοχο εταιρεία ο κ. Κώστας Βρούχος.

Ο κ. Βρούχος τόνισε πως το θέαμα που θα παρουσιάζει την ιστορία της Ρόδου με λέιζερ πλέον θα ξεκινήσει να λειτουργεί από το Μάιο του 2021. Η παρουσίαση θα γίνεται σε έξι γλώσσες.

Σε ερώτηση σχετικά με τις οφειλές για τις οποίες κάνει λόγο ο δήμος Ρόδου  ο κ. Βρούχος δήλωσε πως οφειλές δεν υπάρχουν και πως οι υποχρεώσεις της εταιρείας καταβάλλονται κανονικά.

Όσο για το εξώδικο που έχει στείλει ο δήμος Ρόδου  ο κ. Βρούχος τόνισε πως έχει απαντηθεί από την εταιρεία δια της δικαστικής οδού χωρίς τυμπανοκρουσίες και δημοσιότητα.

Θέλαμε να δηλώσουμε την ετοιμότητα μας

«Ο κήπος παρελήφθη σε μια κακή κατάσταση. Έγινε πλήρης αποκατάσταση των ζημιών στο χώρο και  στο μικρό θέατρο. Δημιουργήθηκε νέο σύστημα άρδευσης και εκτεταμένη και αναλυτική κηποτεχνική μελέτη. Φυτεύτηκαν περισσότερα από 5000 φυτά. Με νέα αρχιτεκτονική μελέτη έγινε αναδιαμόρφωση του πάρκου  ώστε να είναι επισκέψιμο χωρίς εισιτήριο. Κατασκευάστηκαν στεγασμένοι χώροι κατόπιν άδειας από το  ΚΑΣ. Είμαστε έτοιμοι τώρα» τόνισε ο κ. Βρούχος.

«Κάναμε την παρουσίαση για να δείξουμε πως το άυλο κομμάτι που αφορά την μουσική το φιλμ έχει ετοιμαστεί. Δεν παρουσιάστηκε σήμερα. Αυτό θα γίνει όταν θα ανοίξουμε. Θέλαμε να αποδείξουμε την ετοιμότητα μας σε σχέση με την  επένδυση. Μπαίνουμε στην τελική ευθεία .  Οι επενδύσεις όμως γίνονται σε κλίμα βεβαιότητας και σταθερότητας. Υπάρχει αυτή τη στιγμή βεβαιότητα και σταθερότητα;», είπε ο κ. Βρούχος και πρόσθεσε πως η παρουσίαση.

“Για την επένδυση έχουν δαπανηθεί από ίδια κεφάλαια περισσότερα  από 1.250.000 ευρώ.  Μέρος του εξοπλισμού μισθώνεται με leasing”, τόνισε .

Οικονομική βλάβη  για το δήμο Ρόδου  δεν υφίσταται

Σε ερώτηση  για τις οικονομικές  αξιώσεις του Δήμου ο κ. Βρούχος δήλωσε:

«Εμείς δεν οφείλουμε  στο Δήμο . Ο Δήμος λέει ότι οφείλουμε εμείς λέμε το αντίθετο.  Στο έργο υπάρχει εγγυητική επιστολή. Η όποια ανησυχία του δήμου  καλύπτεται  με εγγυητική επιστολή. Μπορεί δηλαδή να πάει στην τράπεζα και να πάρει τα χρήματα. Μιας και μου δίνετε την ευκαιρία να αναφέρω πως ο Δημος οικονομική κή βλάβη δεν υφίσταται. Μας παρακρατεί και ποσοστό επί του τζίρου. Ο Δήμος ζημία δεν υφίσταται»

Δεν γίνεται να κάνουν  λόγο για ποινικές ρήτρες

Όσο για τα όσα ισχυρίζεται η δημοτική αρχή περί παράνομων παρατάσεων προς την εταιρεία ο κ. Βρούχος τόνισε πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί  να γίνει αποδεκτό.

«Ένας τέτοιες ισχυρισμός δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός από εμάς. Υπάρχουν αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Δεν μπορεί να τις αναιρεί και να κάνει λόγο για ποινικές ρήτρες από τότε.  Το θέμα είναι σύνθετο και δεν γίνεται να απαντηθεί μέσω των εφημερίδων αλλά δια της δικαστικής οδού», τόνισε.

Σε ερώτηση για το εξώδικο του Δήμου  Ρόδου ο κ. Βρούχος δήλωσε πως έχει απαντηθεί  δικαστικώς .

«Εμείς τα  εξώδικα μας δεν τα κοινοποιούμε».

Ο δημοτικός ανθόκηπος θα είναι προσβάσιμος για ορισμένες ώρες ενώ θα υπάρχει και φύλαξη.

Στη συνέντευξη τύπου ο κ. Βρούχος τόνισε:

«Οι δυνατότητες συνεργασίας και οι προτεραιότητες άλλαξαν. Υπάρχει η διάθεση να κάνουμε κάτι μοναδικό αλλά υπάρχουν και αντικειμενικοί δείκτες που σου λένε να σταματήσεις να ξεκαθαρίσεις.  Αναφέρομαι στον κορονοιό. Το επιχειρηματικό σχέδιο έχει αλλάξει αρκετές φορές με βάση και τα απαραίτητα  μέτρα. Όταν εμείς το Μάρτιο μάθαμε ότι δεν μπορούμε να έχουμε καθίσματα ή οι χώροι εστίασης δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν έπρεπε να λάβουμε απόφαση κα να αναστείλουμε τη λειτουργία γιατί τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει»

«Έχουν ολοκληρωθεί τα έργα υποδομής και μένει η τελική διαμόρφωση.  Για το ηχόραμα δουλεύουμε . Τα μηχανήματα τα κύρια της προβολής είναι με διαδικασία μίσθωσης.  Πρέπει και η επένδυση να είναι βιώσιμη . Τι γίνεται με το δήμο δεν θα ήθελα να το αναλύσω, Οι απόψεις μας είναι αντίθετες. Και εμείς έχουμε στείλει εξώδικα σαν αυτά που κυκλοφόρησαν  στον τύπο. Είμαστε επιχειρηματίες και όχι πολιτικοί. Είναι μια απόφαση επιχειρηματική. Οποιοσδήποτε επιχειρηματίας δεν ήταν έτοιμος δεν θα λειτουργούσε.  Έχουν γίνει τα πάντα  και μένει το φινίρισμα», τόνισε.

Η πορεία προς την υλοποίηση του έργου

Ξεκινώντας τη συνέντευξή τύπου ο κ Βρούχος, αναφέρθηκε στους σκοπούς και τη λειτουργία της εταιρείας ΗΧΟΣ και ΦΩΣ ΑΕ στην οποία μεγαλύτερος  μέτοχος είναι η εταιρεία ΣΤΗΡΙΞΙΣ.

“Η εταιρεία έχει ιδιαίτερη τεχνογνωσία και έχει αναλάβει έργα και αλλού εκτός από τη Ρόδο. Είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης εργοδότης. Το ενδιαφέρον μας για το έργο ξεκίνησε το 2009 επί θητείας του κ. Χατζή Χατζηευθυμίου όταν έγινε ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός για την αξιοποίηση το ακινήτου που κηρύχθηκε άγονος για διάφορους λόγους. Το 2013 επί θητείας του κ Στάθη Κουσουρνά έγινε νέος διεθνής διαγωνισμός και η εταιρεία μας αναδείχθηκε ανάδοχος. Μετά υπεγράφη το προσύμφωνο  επί θητείας του κ. Φωτη Χατζηδιάκου. Το ακίνητο παρελήφθη σε κακή κατάσταση. Οι περισσότερες υποδομές είχαν κλαπεί και ο κήπος είχε μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας αστέγων και εξαρτημένων ατόμων. Η αγάπη μας για τον τόπο και το όραμα που είχαμε μας ώθησε να δημιουργήσομε την καλύτερη ομάδα μελετητών για να παραδώσουμε κάτι μοναδικό για το οποίο όλοι θα είμαστε υπερήφανοι και εμείς και όλοι οι Ροδίτες. Εκπονήθηκαν οι μελέτες που εγκρίθηκαν απο την Αρχαιολογία χάρη και στην εμπειρία του Γιώργου Γιαννόπουλου. Καταφέραμε να αδειοδοτήσουμε  το πάρκο και να εγκατασταθούμε στο πάρκο το Μάρτιο του 2018. Ο χώρος είναι τόσο μαγικός που σε κανένα σημείο της διαδρομής δεν σκεφθήκαμε να εγκαταλείψουμε . Στόχος να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο πάρκο.  Το όραμα μας έμεινε ζωντανό εν μέσω πανδημίας καταγγελιών μηνύσεων .  Εκτός από το όραμα το όλο έργο αποτελεί μια επένδυση που γίνεται από μια επιχείρηση που επενδύει τα χρήματα της για να έχει και κάποιο κέρδος . Εκτός από το μίσθωμα και τα ποσοστά επί των  κερδών η Ρόδος θα παραλάβει ένα χώρο σύγχρονο με όλα τα μέτρα υγιεινής.  Περισσότερα από 120 άτομα θα απασχολούνται καθημερινά για την λειτουργία του χώρου στην πλήρη του ανάπτυξη.  Δαπανήσαμε δικά μας χρήματα χωρίς επιδοτήσεις”, τόνισε.

Στο χώρο έχουν φυτευτεί περισσότερα από 5000 φυτά. Στη συνέντευξή τύπου ο κ. Βρούχος παρουσίασε τους μελετητές που έκαναν αγώνα για να φθάσει στην τελική ευθεία το έργο.

Η πορεία για την αλλαγή του πάρκου

Για την αρχιτεκτονική  μελέτη του έργου μίλησε ο πρώην δήμαρχος Ρόδου κ Γιώργος Γιαννόπουλος .Ξεκίνησε την ομιλία του με την παλαιά μορφή που είχε ο δημοτικός ανθόκηπος.

” Είναι το μοναδικό κομμάτι του οργανωμένου πράσινου που περιβάλλει την πολη. Είναι δημοτικός ανθόκηπος.  Προσφέρει ανεπανάληπτη θέα του παλατιού των Ιπποτών. Δεν ήταν τυχαία η επιλογή του χώρου να γίνει ανθόκηπος στο παρελθόν.  Το 2013 κάναμε την πρώτη επίσκεψη στον κήπο όπου υπήρχαν οι υποδομές το οίκημα για τα μηχανήματα του ΗΧΟΣ  και ΦΩΣ το μικρό αμφιθέατρο. Η φύση είχε αρχίσει να αναπτύσσεται σε βάρος του πάρκου. Ο κήπος είναι ένα χωρικό σημείο αναφοράς. Δεν είναι κατασκεύασμα της Ιταλοκρατίας .  Η λειτουργία του είναι νεοελληνική. Το μικρό αμφιθέατρο τα όμορφα βοτσαλωτά είναι ελληνικές κατασκευές της δεκαετίας του 60.  Αυτή την παραδοξότητα συμφωνήσαμε με τους μελετητές να ανατρέψουμε και να ανοίξουμε το πάρκο στον κόσμο. Χρειάστηκε να προσφύγουμε στην ιδέα ενός θεματικού πάρκου για να απαντήσουμε πλέον στις σύγχρονες ανάγκες”.  τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος που περιέγραψε αναλυτικά όλες τις  παρεμβάσεις που έγιναν για να αλλάξει μορφή το πάρκο.

Μίλησαν επίσης η κ. Έλλη Παγκάλου αρχιτέκτων τοπίου – μελετήτρια της ανάπλασης κήπου (Βραβευμένη για τον κήπο του Ιδρύματος Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος), η κ.  Ελευθερία Ντεκώ σχεδιάστρια φωτισμού – μελετήτρια του ηχοράματος «Ήχος & Φως»
και του φωτισμού του πάρκου (Βραβευμένη με ΕΜΜΥ για την τελετή έναρξης των
Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Μελετήτρια του νέου φωτισμού της Ακρόπολης)  και οι  Marc Molinos Vallugera & Alberto De Gobbi: 3D Animation Producers  παραγωγοί 3D Projection Mapping νέου ηχοράματος «Ήχος & Φως».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *