FEATUREDΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ

Διαλυτικό το σχέδιο της κυβέρνησης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους λέει η Εφη Αχτσιόγλου!

Κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική που εφαρμόζει στα εργασιακά άσκησε στη διάρκεια της συνέντευξής τύπου που παραχώρησε στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου  η Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης  πρώην υπουργός κ. Έφη Αχτσιόγλου.

Την κ.Αχτσιόγλου συνόδευαν ο τεως αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας κ. Νεκτάριος Σαντορινιός και ο πρώην βουλευτής κ.  Δημήτρης Γάκης ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αντώνης Αποστολίδης και μέλη της ΝΕ.

Προλόγισε ο κ. Αποστολίδης λέγοντας πως η επίσκεψη είναι αποτέλεσμα προσπαθειών που διήρκεσαν αρκετά με τους εκπροσώπους των φορέων της Δωδεκανήσου.

«Σήμερα συζητούμε τα ζητήματα της εποχικής εργασίας . Ίσως είμαστε η πιο πληττόμενη περιοχή», τόνισε ο κ. Αποστολίδης.

Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ που είδαν το φως της δημοσιότητας  και τόνισε πως μόλις σε ένα μήνα το ποσοστό της ανεργίας έχει ανέβει κατά μια μονάδα.

«Η κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι ένα ηφαίστειο που βράζει  και πρέπει να υπάρξουν οπωσδήποτε μέτρα για  να στηριχθεί η εργασία. Αυτή η εικόνα δηλαδή η αύξηση του ποσοστού ανεργίας κατά μια μονάδα δεν αντανακλά την πραγματικότητα. Και αυτό γιατί οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή δεν δηλώνονται ως  άνεργοι ενώ στην πραγματικότητα είναι. Απλώς έχουν επιδότηση ανεργίας.  Και άλλοι είναι άνεργοι αλλά δεν καταγράφονται ως μη έχοντες εργασία. Ακόμη και  με αυτές τις προϋποθέσεις η ανεργία καταγράφει μια πολύ μεγάλη αύξηση», τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.

Η πρώην υπουργός τόνισε πως οι επιπτώσεις από την πανδημία για τη Ρόδο θα είναι  μεγάλες αν δεν τεθούν σε εφαρμογή μέτρα άμεσα από την κυβέρνηση.

«Βρισκόμαστε σε  μια περιοχή που εξαρτάται η δραστηριότητα της από τον τουρισμό. Αυτό σημαίνει πως έχει μεγαλύτερη ευαισθησία σε σχέση με άλλες που έχουν πληγεί εξίσου από την πανδημία. Αν δεν τεθούν σε εφαρμογή άμεσα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση θα υπάρξουν  κοινωνικές συνέπειες δηλαδή ανεργία και φτωχοποίηση του πληθυσμού. Αυτό σημαίνει προβλήματα και λουκέτα για  τις επιχειρήσεις.  Αυτό το έχουμε επισημάνει από την αρχή», τόνισε και πρόσθεσε πως η στάση που κρατάει η κυβέρνηση είναι εντελώς ανεπαρκής.

Η κ. Αχτσιόγλου κατηγόρησε την κυβέρνηση  ότι δεν στηρίζει τις επιχειρήσεις ενώ και για τους εργαζόμενους η τακτική της είναι διαλυτική.

« Η στάση που κρατάει η κυβέρνηση είναι εντελώς ανεπαρκής.  Δεν ενισχύει με ρευστότητα τις επιχειρήσεις.[i]  Δεν τους δίνει κεφάλαιο κίνησης και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν αρχίσει τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους ακολουθεί ένα σχέδιο διαλυτικό.  Ακολουθεί μια λογική επιδότησης ανεργίας. Αλλά και όσοι εργάζονται  δεν λαμβάνουν τις κανονικές αποδοχές. Αυτές είναι επιλογές διαλυτικές για την αγορά που έχουν  συνέπειες οι οποίες έχουν αρχίσει να φαίνονται. Εμείς πιστεύουμε πως το κράτος έχει τη δυνατότητα να παρέμβει και να στηρίξει την αγορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Η επιλογή της να μην παρέχει στήριξη είναι μια συνειδητή επιλογή η οποία παράγει τρομερές κοινωνικές συνέπειες.  Εμείς καταθέσαμε και τον  Απρίλιο πρόταση νόμου την οποία επικαιροποιήσαμε.  Η λογική δεν είναι να  υπάρξει αντιπολίτευση που επιχαίρει για μια κοινωνική καταστροφή αλλά μια αντιπολίτευση που να δείχνει πως υπάρχει άλλος δρόμος.  Καταθέσαμε ένα πακέτο μέτρων με βάση τα οποία επιδοτείται η απασχόληση δηλαδή ένα μέρος του μισθολογικού και του ασφαλιστικού κόστους. Αυτό δίνει τεράστια ανακούφιση του εργοδότη και στήριξη με πόρους που δεν θα επιστρέφονται  με κριτήριο τους εργαζόμενους που απασχολούν», τόνισε η κ. Αχτσιόγλου και πρόσθεσε πως είναι σημαντική η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Χρειάζεται όπως είπε και ένα πακέτο εσωτερικού τουρισμού  που θα δώσει τη δυνατότητες σε πολλούς Έλληνες να κάνουν διακοπές.

«Στις προτάσεις μας περιλαμβάνεται και το εισόδημα έκτακτης ανάγκης. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι αυτή τη στιγμή που  είναι ελεύθεροι επαγγελματίες εποχικά εργαζόμενοι που μένουν εντελώς ακάλυπτοι καθώς το εισόδημα τους έχουν υποστεί μεγάλη μείωση. Αυτοί οι άνθρωποι  πρέπει να στηριχθούν με ένα έκτακτο εισόδημα. Εμείς το σχεδιάσαμε στη βάση ενός νοικοκυριού. Είναι και αυτό κοστολογημένο και δίνει σε μια τετραμελή οικογένεια τη δυνατότητα να καλύψει ανάγκες με 800 ευρώ το μήνα. Ο συνδυασμός αυτών των μέτρων φτιάχνει ένα πακέτο 13, 4 δισεκατομμυρίων μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου που θα μπορούσε να κρατήσει όρθια την Ελληνική κοινωνία. Τώρα έχουμε πρόβλημα να μείνουμε όρθιοι»

Η κ. Αχτσιόγλου συζήτησε για τα προβλήματα των εργαζόμενων με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου ενώ έγινε και σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων της Ρόδου.

Το Σωματείο Ξενοδοχουπαλλήλων 

Το Σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου είχε την τιμή να δεχθεί, σήμερα Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020 την τέως Υπουργό Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου στο γραφείο του Σωματείου.

Την κ. Αχτσιόγλου συνόδευαν ο τέως Υπουργός κ. Σαντορινιός Νεκτάριος ο τέως Βουλευτής κ. Γάκης Δημήτριος και άλλα μέλη της Νομαρχιακής του ΣΥΡΥΖΑ Δωδεκανήσου.

Κατά την συνάντηση, ο Πρόεδρος του Σωματείου μας έθεσε επί τάπητος τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου:

  • Το οικονομικό αδιέξοδο των συναδέλφων ξενοδοχοϋπαλλήλων και εργαζομένων σε επισιτισμό και τουρισμό
  • Την επιτακτική ανάγκη ένταξης των εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού στην αναστολή σύμβασης μέσω της πλατφόρμας «ΕΡΓΑΝΗ» ούτος ώστε να έχουν δυνατότητα ένταξης στην επιδοτούμενη ανεργία τον χειμώνα 2020-2021
  • Την κατάργηση του πλαφόν 50 ενσήμων για την ένταξη στην επιδοτούμενη ανεργία και την επιδότηση όλων των εποχιακά εργαζομένων άνευ όρων και προϋποθέσεων έως την έναρξη της επόμενης σεζόν
  • Την επιδότηση των εργαζομένων που δεν κατάφεραν να ενταχθούν στην επιδοτούμενη ανεργία και παραμένουν χωρίς εισόδημα από την λήξη της σεζόν 2019
  • τα προβλήματα με τα οποία έχουν έρθει αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι κατά την υποβολή των Υπεύθυνων δηλώσεων της αναστολής στην πλατφόρμα «ΕΡΓΑΝΗ».

Οι προσπάθειες μας δεν σταματούν εδώ, συνεχίζουμε έως ότου οι εργαζόμενοι τελικά δικαιωθούν. Γι’ αυτό το σκοπό, ο Πρόεδρος του Σωματείου μας την επομένη εβδομάδα θα βρεθεί στην Αθηνά προκειμένου να επισκεφθεί τα αρμόδια  Υπουργία, να θέσει ξανά όλα τα προβλήματα του κλάδου και να δοθεί άμεσα λύση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *