FEATUREDΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ

Παρέμβαση ΜέΡΑ 25 για το Καστελόριζο

Ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής του ΜέΡΑ κ Φωτεινή Μπακαδήμα στον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια  με στόχο  να θωρακιστεί το ακριτικό Καστελόριζο με ειδικευμένους ιατρούς

 Το ΜέΡΑ 25 επισημαίνει:

Συχνά βλέπουμε αρχηγούς κομμάτων και υπουργούς να επισκέπτονται το Καστελόριζο όπου τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι του λαμβάνουν μόνο υποσχέσεις.Να τονίσουμε ότι το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μεγίστης λειτουργεί με την συνεισφορά των Ενόπλεων Δυνάμεων,παρότι στα χαρτιά φαίνεται να υπηρετεί ιατρός γενικής ιατρικής αυτός εδώ και πολλά χρόνια έχει αποσπαστεί και το ιατρείο λειτουργεί με αγροτικούς ιατρούς.

Για τον λόγο αυτό κατατέθηκε σχετική ερώτηση από την Φωτεινή Μπακαδήμα στον αρμόδιο υπουργό ευελπιστώντας να θωρακιστεί το ακριτικό Καστελόριζο με ειδικευμένους ιατρούς

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρονται τα ακόλουθα:

Η υποστελέχωση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στο Καστελλόριζο είναι ένα θέμα που για χρόνια δεν έχει αντιμετωπιστεί. Βλέπουμε πως οι εκκλήσεις των τοπικών φορέων επαναλαμβάνονται ίδιες κάθε φορά καθώς οι οργανικές θέσεις ήταν και παραμένουν καλυμμένες μόνο στα χαρτιά και το Ιατρείο λειτουργεί με έναν αγροτικό γιατρό.

Από το 2014 ο αναπληρωτής δήμαρχος του νησιού είχε ζητήσει από τον Υπουργό Υγείας να τοποθετηθεί ένας γιατρός γενικής ιατρικής στο Πολυδύναμο Ιατρείο κι από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να μεταβούν στο στρατόπεδο της περιοχής δύο στρατιωτικοί γιατροί, ένας καρδιολόγος και ένας χειρουργός. Την ίδια στιγμή δεν υπήρχε ούτε μαία στο νησί.

Φτάσαμε, έτσι στο 2020 και πριν λίγες μέρες μετά την επίσκεψή σας κ Υπουργέ στο νησί ενημερωθήκαμε πως σε διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία τοπικών φορέων αποφασίστηκε:

«Να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να προσληφθεί άμεσα ως επικουρικό προσωπικό, ειδικευμένη γυναικολόγος-μαιευτήρας συνυπηρετώντας με τον ένστολο σύζυγό της.

Η κενή θέση ιατρού υπηρεσίας υπαίθρου που υπάρχει στο νησί, καλύπτεται εντός των προσεχών ημερών από οπλίτη ιατρό, έπειτα από συνεννόηση με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή.

Η συγκρότηση ομάδων από ιατρούς όλων των ειδικοτήτων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, με σκοπό την πραγματοποίηση επισκέψεων παροχής ιατρικής φροντίδας στους κατοίκους του ακριτικού Καστελλόριζου.

Η επέκταση της χρήσης τηλεϊατρικής από το Γ.Ν. Ρόδου, πέρα από τα προγραμματισμένα ραντεβού και σε έκτακτα περιστατικά για συγκεκριμένες ειδικότητες.»

Ταυτόχρονα, σημαντικότατη είναι η δυνατότητα αεροδιακομιδής για τους κατοίκους του νησιού καθώς τα τελευταία χρόνια έχουμε θρηνήσει θύματα λόγω της υπολειτουργίας του Ιατρείου που σε συνδυασμό με τις περικοπές δαπανών στον τομέα υγείας, έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στις διακομιδές των έκτακτων περιστατικών στο νησί.

Κατόπιν όλων των παραπάνω και δεδομένων των ειδικών αναγκών και αυξημένων κινδύνων φέτος αλλά και της ανάγκης διασφάλισης της πρόσβασης των κατοίκων του ακριτικού νησιού στην υγεία και τη φροντίδα,

Ερωτάται ο κ Υπουργός:

  1. Πότε θα ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να πάψουν πλέον να είναι οι κάτοικοι του Καστελόριζου πολίτες δεύτερης κατηγορίας αλλά και οι επισκέπτες του νησιού που είναι αναγκασμένοι να ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας;
  2. Συνεχίζουν να πραγματοποιούνται αποσπάσεις από τις υποστελεχωμένες δομές του ΕΣΥ ακριτικών περιοχών, γεγονός που συνέργησε στην κατάσταση του εν λόγω Ιατρείου;
  3. Αν ναι με ποια κριτήρια προχωρούν οι αποσπάσεις του προσωπικού από το Καστελλόριζο σε άλλες μονάδες;
  4. Σε ποια μέτρα προτίθεται να προβεί για να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα;

Η ερωτώσα βουλευτής

 

 Φωτεινή Μπακαδήμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *