FEATUREDΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ

ΣΥΡΙΖΑ: «Η υγειονομική “θωράκιση” των νησιών, κ. Κικίλια, κρίνεται στην πράξη και όχι στα σχέδια επί χάρτου»

Με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Υγείας κ. Κικίλια στη Ρόδο στις 19/6 και τις δηλώσεις του έξω από το Γενικό Νοσοκομείο του νησιού μας,  η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δωδεκανήσου θέτει τα εξής ερωτήματα:

 • Μας είπε ο κ. Κικίλιας ποιες ενέργειες έκανε για την ενίσχυση των δομών υγείας στα νησιά μας, για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, την αποτελεσματική φροντίδα και την αποτροπή διασποράς κρουσμάτων Covid-19;
 • Μας είπε ο υπουργός Υγείας γιατί τα Δωδεκάνησα, με 220.000 μόνιμους κατοίκους και με περίπου 500.000 κλίνες φιλοξενίας τουριστών, δεν έχει νοσοκομεία αναφοράς κορωνοϊού με τις ανάλογες ενισχύσεις σε προσωπικό, υλικοτεχνικές υποδομές και ΕΚΑΒ;
 • Μας είπε το μέλος της κυβέρνησης ΝΔ γιατί έκανε τους νησιώτες τα πειραματόζωα της χώρας, αφήνοντάς μας απροστάτευτους και έκθετους στην πανδημία, αφού οι (καλοδεχούμενοι κατά τα άλλα) τουρίστες θα φτάνουν στα νησιά μας για διακοπές χωρίς ουσιαστικό υγειονομικό έλεγχο;
 • Μας είπε ο αρμόδιος υπουργός του κ. Μητσοτάκη γιατί το πλήρες κόστος νοσηλείας όσων επισκεπτών νοσήσουν θα καλυφθεί από το δημόσιο ταμείο;
 • Μας είπε γιατί ήρθε στο νησί μας την ημέρα που παρέδωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τους ειδικούς θαλάμους και τα λοιπά μηχανήματα στο Νοσοκομείο Ρόδου και το ΕΚΑΒ, τα οποίοι αγοράστηκαν με χρήματα του δωδεκανησιακού λαού από το αποθεματικό της Περιφέρειας και όχι με πόρους της παρούσας κεντρικής κυβέρνησης;

Η απάντηση είναι προφανής: Τίποτα δεν μας είπε, γιατί πολύ απλά δεν έχει γίνει τίποτα με μέριμνα την υγειονομική ασφάλεια της περιοχής μας.

Είναι σαφές ότι δεν τελειώσαμε με την πανδημία. Οι «εστιακές αναζωπυρώσεις» αυτή την περίοδο είναι «καμπανάκι κινδύνου» και χρειάζεται αυξημένη επιδημιολογική εγρήγορση και έμπρακτη «θωράκιση» του ΕΣΥ ειδικά στα νησιά μας. Η κυβέρνηση δεν έχει τέτοιο πολιτικό σχέδιο γιατί στην πραγματικότητα δεν πιστεύει στη δημόσια περίθαλψη και επιμένει στη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία του «ανοίγματος» του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα και των ΣΔΙΤ.

Ξεκάθαρα λοιπόν, η επίσκεψη του υπουργού Υγείας είχε όλα τα χαρακτηριστικά ανάλογων επισκέψεων στο μακρινό παρελθόν από τους αποικιοκράτες στους αυτόχθονες ιθαγενείς, όπου με καραμέλες και καθρεφτάκια τους εξαπατούσαν. Μόνο που η σκληρή πραγματικότητα κ. Κικίλια που φέρατε στη Ρόδο και όλα τα νησιά, εσείς και η κυβέρνησή σας, ξεπερνά τα παραμύθια σας. Η ντροπή είναι τόσο δική σας όσο και των «αυλικών» της ΝΔ που σας υποδέχθηκαν και δέχθηκαν τα «καθρεφτάκια» σας.

O ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις ανεπάρκειες και τις ολιγωρίες της κυβέρνηση προτείνει τα αναγκαία μέτρα ουσιαστικής υγειονομικής «θωράκισης» των νησιών, όπως:

 • Αποκέντρωση των διαγνωστικών εξετάσεων και διαθεσιμότητα γρήγορων μοριακών τεστ σε όλες τις δημόσιες δομές των νησιών (Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας)
 • Διευρυμένοι διαγνωστικοί έλεγχοι προληπτικού χαρακτήρα στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου
 • Διασφάλιση των προϋποθέσεων σε κάθε νοσοκομείο της νησιωτικής χώρας για διασωλήνωση, νοσηλεία σε θάλαμο αρνητικής πίεσης και διακομιδή με ασφάλεια των περιστατικών covid-19(με κίνητρα εθελοντικής μετακίνησης ειδικευμένων γιατρών ή εξειδικευόμενων στην εντατικολογία από νοσοκομεία του κέντρου κατά την καλοκαιρινή περίοδο για συνδυασμό εργασίας και διακοπών).
 • Σχέδιο μόνιμων προσλήψεων ειδικευμένων γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας στις μονάδες του ΕΣΥ των νησιών, με ειδική μοριοδότηση των συμβασιούχων που ήδη υπηρετούν στα νοσοκομεία και ΚΥ αυτών των περιοχών, για να υπάρξει σταθερή κάλυψη των αναγκών τους με ποιοτικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης.
 • Νέα δέσμη κινήτρων (οικονομικών, επιστημονικών, εκπαιδευτικών, υπηρεσιακών και άλλων) με τη συνδρομή Κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όχι μόνο για την προσέλκυση αλλά και για την παραμονή στα νησιά ειδικευμένων γιατρών. Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η επαρκής και μόνιμη στελέχωση των δομών του ΕΣΥ στις άγονες και νησιωτικές περιοχές και η αντιμετωπιστούν οι υπαρκτές υγειονομικές ανισότητες ανάμεσα στις περιφέρειες της χώρας.
 • Μέριμνα για την αναβαθμισμένη υγειονομική φροντίδα πληθυσμών ειδικής ευαλωτότητας που ζουν σε κλειστές δομές στις τουριστικές περιοχές (πρόσφυγες, Ρομά, φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία ή προνοιακά ιδρύματα κλπ. ) και οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν εστίες «υπερμετάδοσης» του SARS-CoV-2. Ειδικά για τους προσφυγικούς καταυλισμούς απαιτείται η αποσυμφόρηση και η «πληθυσμιακή αραίωση» τους με άμεση μετεγκατάσταση των πιο ευπαθών ομάδων στην ενδοχώρα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *