FEATUREDΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΕΛΛΑΔΑΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ε. Βόζεμπεργκ: Σημαντικό για τον ελληνικό τουρισμό το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την ανάκαμψη του κλάδου στην ΕΕ

Υιοθετήθηκε σήμερα, με μεγάλη πλειοψηφία, από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, κοινό ψήφισμα για την ανάκαμψη του τουρισμού και των μεταφορών στην Ε.Ε. Η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα. Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη και η συνάδελφός της από την Πορτογαλία κα. Monteiro de Aguiar, ως εισηγήτριες από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ηγήθηκαν της τελικής διαμόρφωσης του ψηφίσματος και κατάφεραν να ενσωματώσουν σημαντικές προτάσεις και σειρά μέτρων στο τελικό κείμενο για τη στήριξη του τουριστικού κλάδου από την πανδημία και την επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας.

Στο κοινό ψήφισμα αναγνωρίζεται ότι ο τουρισμός επλήγη περισσότερο από κάθε άλλον τομέα κατά την τρέχουσα κρίση και τουλάχιστον 6,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας διατρέχουν κίνδυνο σε ολόκληρη την Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, οι προτάσεις των δύο Ευρωβουλευτών του Ε.Λ.Κ. υποστηρίχθηκαν από τους εισηγητές των άλλων πολιτικών ομάδων, που συνυπογράφουν το κοινό ψήφισμα, και μεταξύ άλλων, στοχεύουν:

 • Στην άμεση βραχυπρόθεσμη αλλά και μακροπρόθεσμη υποστήριξη των μεταφορών και του τουρισμού για τη διασφάλιση της ρευστότητας και της ανταγωνιστικότητάς τους.
 • Στη δυνατότητα παροχής πρόσθετης χρηματοδοτικής στήριξης στον τουριστικό τομέα βάσει του μεριδίου με το οποίο συμβάλλει ο τομέας των ταξιδιών και του τουρισμού στο ΑΕγχΠ ενός κράτους μέλους.
 • Στην κατάρτιση ειδικού κονδυλίου (γραμμής στον προϋπολογισμό) για τον τουρισμό στο επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ 2021-2027).
 • Στη δημιουργία συγκεκριμένου χρηματοδοτικού μέσου, προκειμένου να βοηθήσει άμεσα την ανάκαμψη του τομέα και ειδικά μέτρα στήριξης στις εξόχως απόκεντρες και τις νησιωτικές περιοχές της Ε.Ε.
 • Σε ενισχυμένη στήριξη έκτακτης ανάγκης στις επιχειρήσεις του κλάδου για να αποφευχθούν οι πτωχεύσεις και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.
 • Στη σταδιακή και συντονισμένη προσέγγιση για την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας και την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε.
 • Στην καθιέρωση ενιαίων κριτηρίων αξιολόγησης σε ολόκληρη την Ένωση προκειμένου να επισημανθούν οι περιοχές που αντιπροσωπεύουν ασφαλείς προορισμούς.
 • Σε κοινούς κανόνες σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις των εθελοντικών κουπονιών (vouchers) που εκδίδονται σχετικά με το COVID-19, διατηρώντας παράλληλα υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών.
 • Στη θέσπιση προτύπων και λεπτομερών πρωτοκόλλων όσον αφορά στα κοινά μέτρα υγιεινής για τους διάφορους τρόπους μεταφοράς.
 • Στη θέσπιση μηχανισμού σε επίπεδο ΕΕ για τον καθορισμό ελάχιστου ορίου ασφάλειας και προστασίας όσον αφορά στην άρση ή την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών, βάσει επιστημονικών στοιχείων και αξιόπιστων και ενιαίων δεδομένων.
 • Στη δημιουργία ενός ενωσιακού σήματος πιστοποίησης ασφάλειας και σαφών υγειονομικών πρωτόκολλών, τα οποία θα διασφαλίζουν ότι οι τουριστικές εγκαταστάσεις, τα ταξιδιωτικά καταλύματα και οι ενδιαφερόμενοι φορείς της Ε.Ε. στον τομέα του τουρισμού τηρούν τα υψηλότερα πρότυπα υγιεινής και ασφάλειας.
 • Στην ύπαρξη σε επίπεδο Ε.Ε. προσωρινών, αναλογικών και αμερόληπτών μέτρων, σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων βάσει μιας ισχυρής αξιολόγησης κινδύνου, και σύμφωνα με διεθνή πρότυπα που ορίζονται από φορείς, όπως ο ΠΟΥ ή το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).
 • Στη συνεργασία από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη προκειμένου να καταρτίσουν σαφείς κατευθυντήριες γραμμές και σχέδια δράσης ετοιμότητας για ένα πιθανό δεύτερο κύμα πανδημίας.
 • Στη δημιουργία μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων για τον τουριστικό τομέα στην Ε.Ε, προκειμένου να ανταποκριθεί επαρκώς και γρήγορα όχι μόνο στην τρέχουσα επιδημία COVID-19, αλλά και για μελλοντικές προκλήσεις παρόμοιας φύσης και μεγέθους.

To εν λόγω ψήφισμα ήταν μια πρωτοβουλία των τριών ισχυρότερων πολιτικών δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων. Τόσο η ομάδα των Πρασίνων όσο και η ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που αριθμεί μόλις 39 μέλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από την απομόνωση σε ένα τέτοιο θέμα, προτίμησαν να συμπλεύσουν και να συνυπογράψουν το κοινό αυτό ψήφισμα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *