Restart στον τουρισμό αλλά με πολλές εκκρεμότητες ακόμα…

Μπορεί ο χρόνος να μετράει αντίστροφα για την εκκίνηση της τουριστικής περιόδου αλλά υπάρχουν ακόμη αρκετά θέματα που θα πρέπει να τακτοποιηθούν.

Η τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε ο Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου ανέδειξε πως υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτηματικά στα οποία τόσο το ΕΟΔΥ όσο και τα αρμόδια υπουργεία πρέπει να απαντήσουν .

Όπως επισημάνθηκε χθες λίγο πριν αποχωρήσουν  από τη πλατφόρμα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο υφυπουργός  Τουρισμού Μάνος Κόνσολας όλα τα ερωτήματα θα συγκεντρωθούν και θα σταλούν με email προκειμένου να απαντηθούν.

Από τα μεγάλα ζητήματα για τους ξενοδόχους, είναι η σωστή και έγκαιρη διαχείριση του κρουσμάτων covid η συνεργασία με ιδιώτες γιατρούς και τα ξενοδοχεία Covid.

Κάθε ξενοδοχείο θα πρέπει να συνάψει συνεργασία με ιδιώτη γιατρό που θα έχει την ευθύνη διαχείρισης  τυχόν κρούσματος κορονοϊού που  θα προκύψει.

Σε κεντρικό επίπεδο οι αξιώσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για συνάψη συμβολαίων  με τις ξενοδοχειακές μονάδες και την πληρωμή των ιατρών είτε παρέχουν υπηρεσίες ή όχι είναι παράλογες όπως υπογράμμισε στην τοποθέτηση του ο αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της ΠΟΞ κ. Άρης Σουλούνιας.

Για το θέμα αυτό χθες βράδυ αντιπροσωπεία της διοίκησης της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων και του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων είχε συνάντηση με την επιτροπή που έχει συστήσει ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου.  Στη συνάντηση συμμετείχαν από το Δήμο Ρόδου ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Τριάντος και από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος  κ. Χαρούλα Γιασιράνη.

Από τη συνάντηση προέκυψε η διάθεση συνεργασίας και η επιθυμία για τη σωστή διαχείριση των περιστατικών που θα ανακύψουν χωρίς να υπάρξουν και σε επικοινωνιακό επίπεδο  επιπτώσεις για τον προορισμό.

Συζήτηση έγινε για τα μοριακά τέστ αλλά και για το μηχάνημα που ανακοινώθηκε από τον υπουργό Υγείας ότι θα σταλεί στη Ρόδο. Το νέο μηχάνημα όπως ανέφερε στο Νotonews.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Ηλίας Τσέρκης θα  έχει τη δυνατότητα για πολλές αναλύσεις ανά ημέρα γεγονός που θα βοηθήσει την κατάσταση στη σεζόν. Αναφορά έγινε για την λειτουργία των ξενοδοχείων covid καθώς έγινε  μεν η προκήρυξη από το υπουργείο αλλά υπάρχουν ερωτηματικά και για τις αμοιβές αλλά και για το προσωπικό που θα κληθεί να εργαστεί σε αυτά.

Σε ότι αφορά τις συμβάσεις και τις πληρωμές των γιατρών σε αντίθεση με τον ΠΙΣ  από τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου υπάρχει διάθεση συνεργασίας με στόχο την εξεύρεση λύσης που να καλύπτει και τους ξενοδόχους και τους γιατρούς.

Στα προβλήματα που ακόμη μένουν ανοικτά αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων χθες.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος

 Στα ζητήματα που  απασχολούν τους ξενοδόχους αναφέρθηκε μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος.

Ο  πρόεδρος της ΠΟΞ έθεσε ερωτήματα στον κ.Αρκουμανέα για τη διαχείριση των κρουσμάτων στην Ηπειρωτική Ελλάδα και τη διενέργεια των τεστ.

« Η διενέργεια των τεστ θα λύσει πολλά προβλήματα. Εμείς θα εφαρμόσουμε τα πρωτόκολλα. Όμως θα χρειαστεί να πάρουμε αποφάσεις για ζητήματα που εκκρεμούν.  Είναι και το ζήτημα της λειτουργίας του συστήματος τηλειατρικής και κυρίως το κόστος αυτής. Για  μια  όχι μεγάλη μονάδα φθάνει τα 3.500 ευρώ το μήνα. Το κόστος για μονάδες με περισσότερα από 500 δωμάτια είναι τεράστιο. Ζήτημα είναι και η συνεργασία με τους γιατρούς. Εμείς κάναμε πρόταση στον ΠΙΣ . Πρέπει να μαζέψουμε την κατάσταση όμως», τόνισε ο κ. Τάσιος.

«Αν ο γιατρός λέει ότι χρειάζεται τεστ θα γίνεται.  Δεν υπάρχει περίπτωση να  έχει κάποιος συμπτώματα και να μην εξεταστεί», απάντησε ο  πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Παναγιώτης Αρκουμανέας

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ έθεσε και το θέμα της γρήγορης και αποτελεσματικής  διαχείρισης των κρουσμάτων.

“Πρέπει να  υπάρχουν κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ σε όλη τη χώρα. Θα καλούνται από τους γιατρούς αναφοράς θα εξετάζουν τους επισκέπτες  θα κάνουν  άμεσα τεστ και θα ακολουθεί η μεταφορά σε ξενοδοχεία Covid», τόνισε ο κ. Τάσιος.

Στο ζήτημα αυτό απάντησε ο κ. Αρκουμανέας ότι τα δείγματα μπορούν να τα λαμβάνουν οι γιατροί με τους οποίους θα συνεργάζονται τα ξενοδοχεία αν και για αυτό υπάρχουν ήδη ενστάσεις.

Ο κ. Τάσιος έθεσε και το θέμα του κόστους της συνεργασίας μεταξύ των ξενοδοχείων και των γιατρών.

«Να μην οδηγηθούμε σε άλλα  μονοπάτια και να μην ζήσουμε δύσκολες καταστάσεις για τα ξενοδοχεία  με δυναμικότητα κάτω των 50 κλινών. Πώς να υποχρεώσουμε γιατρούς να παίρνουν δείγματα αν δηλώνουν ότι δεν θέλουν. Για την βραχυχρόνια μίσθωση δεν έχω σχόλιο», σημείωσε ο κ. Τάσιος και πρόσθεσε πως οι ξενοδόχοι δεν μπορούν να αποφασίσουν για τους γιατρούς .

«Πρέπει ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του. Εμείς με τους γιατρούς δεν μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Θέματα που αφορούν τους γιατρούς αλλά και τις ελλείψεις που πρέπει να καλυφθούν έθεσε η πρόεδρος της  Ένωσης Ξενοδόχων Κω κ. Κωσταντίνα Σβύνου.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *