FEATUREDΕΛΛΑΔΑΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξεκινάμε με αφίξεις από Γερμανία και …βλέπουμε

Τα δεδομένα  για τις αφίξεις τουριστών από τις κύριες αγορές εξετάστηκαν στην τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε ο Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων χθες.

Ξεκάθαρο είναι το τοπίο μόνο στη Γερμανική τουριστική αγορά.  Από τις άλλες αγορές δεν είναι απόλυτα σαφές τι θα γίνει.

Όμως από τη συζήτηση χθες και από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων μεγάλων τουριστικών οργανισμών προκύπτει πως η Ελλάδα μεν τα πήγε καλά στη διαχείριση της πανδημίας όμως ακόμη δεν κατάφερε να κάνει απόλυτα και ξεκάθαρα  σαφές σε όλο τον κόσμο  το ζήτημα της ασφάλειας.

Την κατάσταση περιέγραψαν εκπρόσωποι των τουρ οπερέιτορς μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη.

Δεν είναι καλές οι ειδήσεις από τα Σκανδιναβικά κράτη όπως επισημάνθηκε από την εκπρόσωπο του τουριστικού οργανισμού Apollo κ. Νίνα Χόνεβαλ.

Σημειώνεται πως οι απαγορεύσεις για τη Σουηδία και τη Φιλανδία λήγουν στις 14 και 15 Ιουλίου. Δεν ισχύει το ίδιο για τις υπόλοιπες χώρες  της Σκανδιναβίας.

«Δεν  έχω θετικά νέα. Σε κάθε Σκανδιναβική χώρα τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Υπάρχουν νεκροί και κρούσματα ακόμη. Η Νορβηγία έχει απαγόρευση για ταξίδια μέχρι τις  20 Αυγούστου. Η Δανία ξεκινάει 1η Σεπτεμβρίου. Η Φιλανδία  στις 14 Ιουλίου και η Σουηδία 15 Ιουλίου . Επιτρέπονται ταξίδια μεταξύ των Σκανδιναβικών χωρών. Δεν μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά .  Έχουν αλλάξει και  τα δεδομένα στις αεροπορικές εταιρείες. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Η ελπίδα είναι ότι θα σταματήσουν οι απαγορεύσεις  στις 15 Ιουλίου. Ας  κάνουμε μια προσπάθεια για τους μήνες που μένουν και ας γίνει και κάποια  επέκταση. Θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε»  η κ Νίνα Χόνεβαλ και πρόσθεσε πως οι τουρ οπερείτορς ενημερώνουν άμεσα τους πελάτες για τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ελλάδα.

«Σας διαβεβαιώνουμε πως τα Δωδεκάνησα θα είναι έτοιμα και ασφαλή για να δεχθούν τουρίστες. Εγγυώμεθα πως θα είμαστε πανέτοιμοι. Θα χαρούμε να κάνουμε και την επιμήκυνση της σεζόν», απάντησε ο κ. Ματσίγκος.

Der Touristik : Δύσκολη σεζόν και αυτή του 2021

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Γιάννης Παπαδάκης από την Der Touristik .

«Από όλο το γκρουπ της DER καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια για την επανεκκίνηση της σεζόν.  Προσπαθούμε χέρι με χέρι να ξεκινήσουμε τώρα τη χρονιά που θα είναι δύσκολη. Βάζουμε βάσεις για τη σεζόν του 2021 που θα είναι και αυτή μια δύσκολη χρονιά. Θα τη χειριστούμε όμως εξίσου καλά. Θα χρειαστεί όμως και η συμβολή της πολιτείας. Πρέπει να τηρηθούν τα πρωτόκολλα για να έχουμε μια καλή σεζόν», τόνισε ο κ. Παπαδάκης.

«Σε ότι αφορά την τουριστική αγορά της Γερμανίας την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται αύξηση σε ότι αφορά τις κρατήσεις. Αυτό δεν σημαίνει τίποτε γιατί υπάρχουν  και ακυρώσεις  από της γερμανόφωνες χώρες.  Οι πελάτες έχουν δικαίωμα να ακυρώσουν τις κρατήσεις μέχρι το τέλος Ιουλίου και να πάρουν πίσω τα χρήματα τους. Για  το λόγο αυτό είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις.  Είμαστε σε συνεργασία  με πολλές αεροπορικές εταιρείες.  Για την πληρότητα στις αεροπορικές εταιρείες είναι δύσκολο να κάνουμε. Όλοι θα ήταν ευτυχείς αν είχαμε το 30% των περσινών δεδομένων.  Όμως είναι δύσκολο να απαντηθούν τα ερωτήματα. Η  προσπάθεια είναι ενιαία.  Προσπαθούμε να δώσουμε ώθηση στην ελληνική αγορά που είναι προτεραιότητα για την Der. Σε αυτή τη μικρή πίτα που έχουμε να μοιραστούμε η Ελλάδα είναι στις προτιμήσεις των επισκεπτών και ευελπιστούμε πως θα πάρει καλό κομμάτι.  Προσπάθεια γίνεται και στην τουριστική αγορά της Τσεχίας για να καλυφθούν κενά. Χρειάζεται η βοήθεια όλων. Η φετινή σεζόν είναι ένα τεστ.  Η τήρηση των μέτρων θα είναι μια καλή διαφήμιση για του χρόνου. Προσοχή πρέπει να υπάρξει στην τιμολογιακή πολιτική για το 2021», ανέφερε ο κ. Παπαδάκης.

To Meeting Point

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Μάνος Δούλγερης από το Meeting Point.

« Δεν υπάρχουν τόσο συνταρακτικά  νέα. Υπάρχει  σημαντική βελτίωση στις κρατήσεις τις τελευταίες δέκα ημέρες. Το οξύμωρο  είναι πως παίρνουμε περισσότερες κρατήσεις για την επόμενη σεζόν από ότι για τη φετινή. Δεν μπορούν όμως να καλυφθούν οι ανάγκες των  μεγάλων προορισμών. Όμως το  πρόβλημα είναι στον πελάτη που δεν νιώθει άνετα για να εισέλθει στο αεροσκάφος και να έρθει στον προορισμό για  μια εβδομάδα διακοπών. Μεγάλος κριτής θα είναι η αρχή της σεζόν την 1η Ιουλίου. Στη Γερμανία υπάρχει ένα πολύ μεγάλο άγχος  εξαιτίας των εικόνων του συνωστισμού στη Μύκονο και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς. Θέλω να πιστεύω πως αυτή η αλλαγή εδώ και δύο ημέρες με το διαχωρισμό των προορισμών  αρκετοί  Τουρ Οπερείτορς,  θα προσπαθήσουν να σταματήσουν τον κατήφορο των ακυρώσεων και να στρέψουν τον  κόσμο που θα πήγαινε είτε στην Αίγυπτο ή στην Τουρκία  στην Ελλάδα έστω για δύο μήνες. Η πιο κρίσιμη από όλες είναι η επόμενη εβδομάδα.  Τότε θα έχουν καταλήξει όλοι και θα ξέρουμε τι θα γίνει», είπε ο κ. Δούλγερης.

Ο κ Δούλγερης αναφέρθηκε και στην αστική ευθύνη και σε όσα ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΞΕΕ και της ΠΟΞ για το θέμα.

« Ο κ. Σουλούνιας είπε ότι απαλύνεται η ευθύνη. Εγώ πιστεύω ότι δεν απαλύνεται η ευθύνη γιατί αν εκδικαστεί μετά από δύο χρόνια στο εξωτερικό δεν βγάζεις άκρη. Το σημαντικό για μένα είναι  δεν είναι γνωστό τι θα γίνει με τα ξενοδοχεία δηλαδή ποια θα ανοίξουν και ποια όχι. Υπάρχουν αλυσίδες οι οποίες μιλούν για όλα τα ξενοδοχεία και στο τέλος προσδοκούν στη λειτουργία ενός ή δύο. Φοβάμαι πως θα μπούμε σε νέα περιπέτεια όταν θα αναγκάζονται οι ξενοδόχοι να μεταφέρουν τον κόσμο σε άλλα δικά τους καταλύματα  ή και όχι. Θα αρχίσει μια ιστορία χωρίς επιστροφή με τους πελάτες που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία θα ζητούν τα χρήματα τους πίσω στο τριπλάσιο.  Το θέμα είναι σοβαρό και πρέπει να το λάβουμε υπόψη», τόνισε ο κ. Δούλγερης.

Σε ερώτηση για πόσες πτήσεις θα ξεκινήσουν πραγματικά  την 1η Ιουλίου  ο κ. Δούλγερης απάντησε:

«Οι πτήσεις παραμένουν σε slot από την προ covid εποχή. Από ότι γνωρίζω οι τουρ οπερείτορς καλούνται να κλειδώσουν 14 ημέρες πριν από την αναχώρηση κάθε αεροσκάφους  τι πληρότητες έχουν και τι προσδοκούν.  Οι ΤΟ γνωρίζουν πως η σεζόν δεν είναι απλή. Ο κακόπιστος πελάτης είναι αυτός που θα δημιουργήσει ο αρνητικό και θα εκμεταλλευτεί τη συγκυρία. Το θέμα είναι τι θα βγει προς τα έξω»

«Οι πτήσεις και τα slots υπάρχουν. Από 1η Ιουλίου ξεκινούν από Γερμανία και την Αυστρία . Το ζήτημα είναι η κάλυψη των θέσεων . Το θετικό είναι πως ξεκινούμε με αρκετές πτήσεις. Από όλα αεροδρόμια της Γερμανίας πετούν αρκετές πτήσεις. Το ζήτημα είναι αν θα γίνουν ακυρώσεις. Πτητικό πρόγραμμα υπάρχει. Το μεγάλο στοίχημα είναι αν θα καλυφθούν όλες οι θέσεις», δήλωσε ο κ. Παπαδάκης.

 Κ.  Πολλάτου :Για τον Ιούλιο κρατάμε μικρό καλάθι

Για τις πτήσεις που θα πραγματοποιηθούν μίλησε από την Fraport η κ. Κατερίνα Πολλάτου.

«Την 1η Ιουλίου θα έχουμε πτήσεις στη Ρόδο. Η TUI που έχει πτήση στη Ρόδο την ημερα εκείνη επικοινώνησε  μαζί μας και μας ρώτησε αν συμφωνούνε να κάνουμε ένα  μικρό καλωσόρισμα», τόνισε ξεκινώντας την ομιλία της.

«Έχω στη διάθεση μου ένα αρχείο που έχει ανανεωθεί. Δεν μπορώ όμως να πω ότι τα στοιχεία που περιέχει είναι και ρεαλιστικά. Μου δείχνει ότι συνολικά σε διεθνείς πτήσεις  έχουμε μείωση 4,6%. Μακάρι να ήταν  αυτή η πραγματικότητα. Δυστυχώς  είναι μακριά από την πραγματικότητα. Δεν έχουν κάποιο λόγο οι αεροπορικές εταιρείες να τρέξουν να ακυρώσουν slots. Αυτό γίνεται γιατί έχει αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και υπάρχει μεγάλη ευελιξία. Δεν θα υπάρχουν πέναλτυ  . Και στις αεροπορικές εταιρείες αφήνουν να υπάρχουν μέχρι την τελευταία στιγμή πτήσεις στο σύστημα. Φαίνεται μεγάλη ακύρωση από τις Σκανδιναβικές χώρες Δυστυχώς φέτος θα έχουμε λιγότερους Σκανδιναβούς. Τα στοιχεία δείχνουν 50% μείωση στο capacity . Η πραγματικότητα όμως θα πονέσει ακόμη πιο πολύ. Κάποιες αγορές όπως η Γερμανία  πάνε  καλά.  Σε αυτή την αγορά φαίνεται 7% αύξηση στο capacity σε σχέση με τις θέσεις που πέταξαν πέρσι.  Η Πολωνία η Τσεχία και η Ουκρανία παρουσιάζουν θετική εξέλιξη. Είμαι όμως συγκρατημένη γιατί οι πελάτες τελούν  σε αναμονή μέχρι την τελευταία στιγμή για να δουν τι θα κάνουν.  Ο Ιούλιος είναι ένα τεστ για όλους μας που θα οδηγήσει μια καλύτερη κατάσταση από 1η Αυγούστου και μετά. Εμείς για τον Ιούλιο κρατάμε μικρό  καλάθι. Θα είναι ένας δύσκολο μήνας», δήλωσε η κ. Πολλάτου.

Σε ερώτηση του κ . Γιώργου Ματσίγκου,  αν υπάρχει ετοιμότητα  και οργάνωση  σε ότι αφορά τη διενέργεια τεστ όταν θα έρχονται οι πελάτες  η  κ.  Πολλάτου απάντησε:

« Υπάρχει μεγάλη συνεργασία της εταιρείας μας με τις ελληνικές  υγειονομικές αρχές και τα αρμόδια υπουργεία . Υπάρχουν και κατά τόπους επισκέψεις  στα αεροδρόμια. Το αν θα δημιουργηθούν κάποιες ουρές ειδικά στην αρχή κρατάω κάποια επιφύλαξη.  Το ότι ανοίγει η Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα μας δίνει τη δυνατότητα να τεστάρουμε κάποιες διαδικασίες.  Το τεστ θα γίνεται δειγματοληπτικά με βάση τις οδηγίες από το υπουργείο. Προσπαθούμε να έχουμε τη σωστή διαχείριση των ατόμων που θα είναι θετικοί ή θα έχουν συμπτώματα», είπε.

Δημήτρης Χαριτίδης  διευθύνων σύμβουλος ΤΕΖ TOUR

Στην  συνέχεια το λόγο πήρε ο Διευθύνων Σύμβουλο της TEZ TOUR  του ο κ.  Δημήτρης Χαριτίδης και ρώτησε αν το ελληνικό κράτος  καλύπτει  τον επαναπατρισμό  των επισκεπτών που θα νοσήσουν.

Την απάντηση έδωσαν ο αντιπρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αρης Σουλούνιας και  ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος υπογραμμίζοντας ότι το κράτος καλύπτει τη διαμονή και  τα έξοδα νοσηλείας.

«Η Ουκρανία η Λευκορωσία  και άλλες χώρες δεν γνωρίζουν αν μπορούν να πετάξουν στην  Ελλάδα. Ανακοίνωσαν ενδιαφέρον για Τουρκία και Αίγυπτο. Έχουμε στείλει επιστολές στο υπουργείο Τουρισμού εδώ και τρεις εβδομάδες αλλά απαντήσεις δεν λάβαμε. Ο κ. Κόνσολας είπε είμαστε εδώ αλλά εμείς απαντήσεις δεν λάβαμε», είπε  και πρόσθεσε πως σε μια  μελέτη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών για τις ασφαλείς χώρες  δεν υπάρχει πουθενά η Ελλάδα!

« Λέμε ότι κερδίσαμε το στοίχημα. Οι ειδήσεις για την Ελλάδα δεν είναι τόσο καλές όσο θέλουμε να πιστεύουμε εμείς στην Ελλάδα . Πρέπει να γίνει πιο σωστή επικοινωνία των καλών ειδήσεων για τη χώρα. Δεν είναι στην πρωτιά η Ελλάδα.  Σε ότι αφορά τις πωλήσεις εμείς ανοίξαμε για τις χώρες της βαλτικής . Η ζήτηση δεν είναι τόσο καλή όσο θα θέλαμε. Οι πρώτες πτήσεις είναι άδειες. Εμείς θα πετάξουμε πάντως.  Στη Ρόδο θα πετάξουμε από τις χώρες αυτές   στις   4 Ιουλίου αλλά οι πληρότητες είναι χαμηλές δηλαδή  20% . Ο κόσμος δεν θέλει να μπει στις πρώτες πτήσεις. Ποντάραμε στο γεγονός ότι στην ΕΕ απαγορεύονται τα ταξίδια στην Τουρκία.  Όμως οι πελάτες θέλησαν να περιμένουν να ανοίξει η γειτονική χώρα. Για τη Ρωσία τελειώνει η καραντίνα. Το Προξενείο ανοίξει βίζες από 15 Ιουλίου. Όμως εκτιμώ πως το άνοιγμα θα γίνεται από αρχές Αυγούστου.  Αν ξεκινήσει η συγκεκριμένη αγορά από 1η Αυγούστου θα πανηγυρίζουμε. Πρέπει να κάνουμε προσπάθεια για την Ουκρανία», τόνισε ο κ. Δημήτρης Χαριτίδης.

Ο κ. Χαριτίδης αναφέρθηκε και στις προσπάθειες και σε επίπεδο τιμολογιακής πολιτικής  που κάνουν οι Τούρκοι για να προσελκύσουν τουρίστες από τη Ρωσία.

Γιάννης Αφουκατίδης : Οι Αυστριακοί πάνε …Κροατία

Ο κ. Αφουκατίδης Γιάννης  στη συνέχεια ανακοίνωσε πως η πρώτη πτήση για Ρόδο από τη Βιέννη έρχεται στις  5 Ιουλίου.

«  Χθες ακυρώθηκαν οι μισές πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί για Ρόδο από μικρά αεροδρόμια της Αυστρίας.  Η χώρα εδώ έδωσε μεγάλο βάρος στον εσωτερικό τουρισμό.   Για την Ελλάδα δεν έχουμε στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ζήτηση. Τα τουριστικά γραφεία άνοιξαν στις 2 Ιουνίου με ραντεβού. Οι πρώτες ημέρες δείχνουν πως υπάρχει ανάγκη για διακοπές. Κλείνουν πακέτα αλλά για Κροατία και πολύ λίγο για Ελλάδα. Υπήρχαν θετικές αναφορές εδώ για την αντιμετώπιση των  κρουσμάτων. Δεν κατέστη  δυνατό όμως να διασφαλιστεί από πλευράς κυβέρνησης το θέμα της ασφάλειας. Πρέπει  να φανεί πως η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς τα κρούσματα» , τόνισε ο κ.  Αφουκατίδης.

Γιάννης  Κουλουμπής TUI

Ακολούθως ο κ. Κουλουμπής πήρε το λόγο  και επιβεβαίωσε τις πρώτες πτήσεις της TUI στη Ρόδο.

« Από την 1η μέχρι και 4 Ιουλίου ξεκινούν τα πρώτα αεροπλάνα μας. Μέχρι 17 Ιουλίου θα έχουν ξεκινήσει οι πτήσεις σε  όλους τους προορισμούς. Περιμένουμε  τις διακρατικές συμφωνίες για το Βέλγιο και την Ολλανδία. Είχαμε καλές ειδήσεις από την Πολωνία οπότε θα έχουμε επανεκκίνηση τις πρώτες δύο εβδομάδες. Καλά είναι τα νέα από τη Γαλλία. Η Σκανδιναβία θα έχει πολύ μικρό πρόγραμμα που περιλαμβάνει μόνο τη Ρόδο και τα Χανιά. Και η Αγγλία ετοιμάζεται για επανεκκίνηση τέλος Ιουλίου. Αυτό θα είναι καλή εξέλιξη για το φετινό καλοκαίρι», τόνισε.

“Λόγω της κατάστασης οι ΤΟ προσφέρουν ευελιξία στους πελάτες να ακυρώσουν αν θέλουν τις διακοπές .  Για αυτό υπάρχει δυσκολία να επιβεβαιώσουμε τις κρατήσεις που έχουμε στα συστήματα μας. Στο θέμα των αποζημιώσεων  να υπάρχει καλή θέληση από όλους. Το ζήτημα είναι η ασφάλεια των πελάτων και να περάσουν  καλά όταν θα έρθουν.  Για τις πληρωμές δεν είναι της παρούσης. Τα τιμολόγια θα πληρώνονται κανονικά ανάλογα με τις συμφωνίες που υπάρχουν από τους τουρ οπερείτορ. Δεν υπάρχει κανένα  θέμα σε αυτό”, τόνισε ο κ. Κουλουμπής.

Οι εκπρόσωποι των τουρ οπερείτορς τόνισαν πως δεν θα πρέπει να ασκούνται πιέσεις στις χώρες που δεν έχουν τόσο καλή διαχείριση της πανδημίας για να ανοίξουν.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *