ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑΥΓΕΙΑ

Ενίσχυση των δομών υγείας ζητά ο Θεοδόσης Νικηταράς

Να σχεδιάσει άμεσα την ενίσχυση των δομών υγείας στην Κω, ως στήριγμα της τουριστικής οικονομίας και της τοπικής κοινωνίας, ζητάει από την κυβέρνηση ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς.

Ο Δήμαρχος Κω τονίζει ότι οι βασικές προϋποθέσεις ενός τέτοιου σχεδιασμού απαιτούν: σχεδιασμό για τη λειτουργία Μ.Ε.Θ., λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (Μ.Α.Φ.) (όπως προβλέπεται άλλωστε στον Οργανισμό του Νοσοκομείου μας), ενίσχυση του ΕΚΑΒ με λειτουργία 2ου ασθενοφόρου, ορισμό χώρου φιλοξενίας και νοσηλείας πιθανών κρουσμάτων, ενίσχυση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Επιπλέον ο Δήμαρχος Κω ζητάει να αποκατασταθεί ο ιστορικός προσδιορισμός του Ιπποκράτη ως «Ιπποκράτης ο Κώος» στο «Σήμα Πιστοποίησης HealthFirst» που περιλαμβάνεται στην Κ.Υ.Α. για τα ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Η επιστολή του Θεοδόση Νικηταρά απευθύνεται στους Υπουργούς, Τουρισμού Θεοχάρη Θεοχάρη, Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον Υφυπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, ενώ κοινοποιείται στον Υφυπουργό Τουρισμού Μάνο Κόνσολα, στους Βουλευτές Δωδεκανήσου και στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο.

Η επιστολή του δημάρχου είναι η ακόλουθη:

Αξιότιμε Υπουργέ,

με δυσάρεστη έκπληξη είδαμε στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα «Ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου βάσει των οποίων λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωνοϊού COVID-19» στο αναφερόμενο ως «Σήμα Πιστοποίησης HealthFirst» να περιλαμβάνεται η κεφαλή του «Ιπποκράτη του Κώου» δίχως καμία αναφορά στον ιστορικό χαρακτηρισμό «Κώος», που αποδίδει τον τόπο καταγωγής του αλλά κυρίως τον τόπο όπου ο Ιπποκράτης ο Κώος θεμελίωσε τις παγκοσμίως αναγνωρισμένες αρχές άσκησης της Ιατρικής επιστήμης, γνωστές ως «Ιπποκρατικές αρχές».

Θέλουμε να πιστεύουμε, καλόπιστα, ότι αυτό έγινε από αβλεψία. Σε κάθε περίπτωση όμως απαιτούμε την αποκατάσταση και διόρθωση αυτής της αβλεψίας, αποδίδοντας σωστά το ιστορικό όνομα «Ιπποκράτης ο Κώος».

Επιπλέον θεωρούμε ως αστοχία τη φράση «SAFESINCE 460 BC» που χρήζει διόρθωσης.

 

Αξιότιμε Υπουργέ,

η κυβέρνηση έχει αφήσει την Κω υγειονομικά εκτεθειμένη, δίχως την αναγκαία ενίσχυση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτής της δύσκολης περιόδου, σε αντίθεση με άλλους τουριστικούς προορισμούς που ενισχύονται σε μέσα και προσωπικό.

Είναι αδιανόητο να αντιμετωπίζεται ένας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, με μεγάλη συμβολή στο εθνικό εισόδημα, κατ΄ αυτόν τον τρόπο.

Δεν υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο. Δεν υπάρχει μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός. Δεδομένα που θα έπρεπε να είχαν σχεδιαστεί «χθες» και να είναι ήδη υλοποιημένα.

Επειδή η έναρξη της τουριστικής περιόδου είναι προ των πυλών, ως Κως, πυλώνας της τουριστικής οικονομίας με σημαντικό ρόλο στην εθνική οικονομία, διεκδικούμε αυτό που μας ανήκει.

Είναι αδιανόητο μετά από δεκαετίες τουριστικής ανάπτυξης, να προσφέρουμε δισεκατομμύρια στο ΑΕΠ της χώρας και να μη λαμβάνουμε τα στοιχειώδη για την υγειονομική θωράκιση του νησιού, της κοινωνίας και της οικονομίας μας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να ανακοινώσετε άμεσα υλοποιήσιμο σχεδιασμό ενίσχυσης των δομών υγείας στην Κω.

Σχεδιασμό λειτουργίας Μ.Ε.Θ..Λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (που προβλέπεται άλλωστε στον Οργανισμό του Νοσοκομείου μας), ενίσχυση του ΕΚΑΒ με λειτουργία 2ου ασθενοφόρου, ορισμό χώρου φιλοξενίας και νοσηλείας πιθανών κρουσμάτων, ενίσχυση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις ενός τέτοιου σχεδιασμού, για την υγειονομική κάλυψη της Κω.

Σε διαφορετική περίπτωση ουσιαστικά υπονομεύεται η τουριστική ταυτότητα της Κω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *