Φ. Χατζηδιάκος: Επιβεβλημένη πλέον η επανασύσταση του ΠΡΟΤΟΥΡ
«Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι αναγκαία η επαναδραστηριοποίηση του ΠΡΟΤΟΥΡ. Αρχικά να αντιμετωπίσουμε άμεσα και να μετριάσουμε τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό και σταδιακά να αποκτήσει η Ρόδος ξανά το δικό της πολυεργαλείο με το οποίο θα προβάλλεται η ναυαρχίδα του τουρισμού, θα διαχειρίζεται τουριστικές κρίσεις, θα προωθήσει μορφές εναλλακτικού τουρισμού, όπως τα πρώτα χρόνια μετά την σύστασή του (1996) που μεγαλουργούσε και προέβαλε τη Ρόδο σ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης»
Με την παραπάνω φράση ο πρώην δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος υπογραμμίζει το πόσο σημαντική για τη Ρόδο είναι η επανασύσταση του ΠΡΟΤΟΥΡ.
Με αφορμή την αυριανή γενική συνέλευση ο κ.Χατζηδιάκος αναφέρει σε ανακοίνωση του τα ακόλουθα:
Με ικανοποίηση διάβασα στο Κυριακάτικο φύλλο τοπικής εφημερίδας το άρθρο με τίτλο «Στην τελική ευθεία το θέμα επαναλειτουργίας του ΠΡΟΤΟΥΡ ύστερα από πρωτοβουλία του δημάρχου Ρόδου». Η αλήθεια βέβαια είναι διαφορετική, αφού από τις 27 Δεκεμβρίου 2019 που ορίστηκαν οι νέοι εκπρόσωποι του δήμου, δεν ακολούθησε καμία άλλη ενέργεια για την επαναδραστηριοποίησή του. Ευτυχώς που σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τοπικούς τουριστικούς φορείς, ο δήμαρχος ερωτηθείς σχετικά, θυμήθηκε να ενεργοποιήσει τον ΠΡΟΤΟΥΡ. (Οργανισμός Προώθησης Ροδιακού τουρισμού). Κάλλιο αργά παρά ποτέ !!
Εμείς συμμετέχουμε με τους δύο εκπροσώπους μας στην αυριανή Γ.Σ. και όπως δήλωσα και στη συνεδρίαση του Δ.Σ. «Επιτέλους, αναστήθηκε ο ΠΡΟΤΟΥΡ» σε πείσμα αυτών που τον πολέμησαν επί θητείας μας και καυχήθηκαν μάλιστα, ότι «έβαλαν την ταφόπλακά του».
Το θέμα είναι ποιον ΠΡΟΤΟΥΡ θέλουμε; Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι αναγκαία η επαναδραστηριοποίηση του. Αρχικά να αντιμετωπίσουμε άμεσα και να μετριάσουμε τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό και σταδιακά να αποκτήσει η Ρόδος ξανά το δικό της πολυεργαλείο με το οποίο θα προβάλλεται η ναυαρχίδα του τουρισμού, θα διαχειρίζεται τουριστικές κρίσεις, θα προωθήσει μορφές εναλλακτικού τουρισμού, όπως τα πρώτα χρόνια μετά την σύστασή του (1996) που μεγαλουργούσε και προέβαλε τη Ρόδο σ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Θα επαναλάβω επιγραμματικά αυτά που πρότεινα κατά την συζήτηση της τροποποίησης του καταστατικού το 2016:
Α. Διεύρυνση και είσοδος νέων μελών στη Γενική Συνέλευση.
- Να περιοριστεί ο αριθμός των 13 μελών του δημοτικού συμβουλίου στην Γενική Συνέλευση και στο Δ.Σ. του ΠΡΟΤΟΥΡ και να διευρυνθεί με την συμμετοχή εκπροσώπων φορέων, παραγωγικών τάξεων αλλά και φυσικών προσώπων που έχουν σχέση με τον τουρισμό, με ανάλογη συμμετοχή στη χρηματοδότησή του. Για το λόγο αυτό τροποποιήσαμε το καταστατικό του το 2016 στο οποίο προβλέπεται ότι «μέλη μπορούν να γίνουν ιδιώτες με γνώσεις και εμπειρία, στα τουριστικά θέματα, δημότες του Δήμου και εκπρόσωποι φορέων που δραστηριοποιούνται στη Ρόδο. Τα μέλη εγγράφονται κατόπιν απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου».
Από την πρόσκληση όμως διαφαίνονται οι προθέσεις της δημοτικής αρχής, ώστε να παραμείνει ο ΠΡΟΤΟΥΡ μια κλειστή «ομάδα» και να μη διευρυνθεί. Όμως, ειδικά αυτή την περίοδο δεν περισσεύει κανείς και στο μέλλον η συμμετοχή, η εμπειρία και η γνώση όλων είναι απαραίτητη.
Χαίρομαι γιατί στην πρόσκληση περιλαμβάνονται οι δύο εκπρόσωποι του εμπορικού επιμελητηρίου Δωδ/σου που είχαν αποχωρήσει στις 4-1-2019, επικαλούμενοι τις απαγορεύσεις του ν.4497/2017 και ο εκπρόσωπος του εμπορικού συλλόγου Ρόδου, ο οποίος είχε αποχωρήσει στις 15-10-2018 κυρίως λόγω της αδυναμίας των μελών να χρηματοδοτήσουν την λειτουργία του. Ελπίζω να έχουν ξεπεραστεί οι αδυναμίες με την επάνοδο και συμμετοχή τους.
Όσον αφορά όμως την περαιτέρω διεύρυνση, για ποιό λόγο να μην συμμετέχουν :
α)εκπρόσωπος του συλλόγου των διευθυντών των ξενοδοχείων,
β)εκπρόσωπος του συλλόγου εστιατόρων,
γ)εκπρόσωπος του συνδέσμου ΤΑΧΙ,
δ)εκπρόσωπος των σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων του εργατικού κέντρου,
δ)φυσικά πρόσωπα, άνθρωποι που δημιούργησαν το τουριστικό θαύμα της Ρόδου και
ε)νέοι επιχειρηματίες του τουρισμού που έχουν εξειδικευμένες γνώσεις στο τουριστικό μάρκετινγκ
στ)εκπρόσωποι της FRAPORT, της Νέας Μαρίνας, του ΚΑΖΙΝΟ;
Όλοι αυτοί δεν έχουν άμεση σχέση με τον τουρισμό, όπως προβλέπει το καταστατικό; Για ποιο λόγο να μη συμμετέχουν συνεισφέροντας ανάλογα και στις δαπάνες προβολής της Ρόδου;
Β. Εφαρμογή νέων σύγχρονων μεθόδων προβολής και διαχείρισης του τουριστικού μας προορισμού.
Στην σύγχρονη πλέον εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της ψηφιακής τεχνολογίας είναι επιβεβλημένο :
- Να εφαρμοσθούν σύγχρονοι μέθοδοι προβολής της Ρόδου με νέες τεχνολογίες και όχι μόνο με τις συνηθισμένες συμμετοχές στις τουριστικές εκθέσεις.
2)Να αξιοποιηθούν όλες οι σύγχρονες μέθοδοι τουριστικής προβολής, χάραξης νέας στρατηγικής προώθησης του τουριστικού μας προϊόντος και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Β. Συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Επιβάλλεται να μετέχουν στο νέο Δ.Σ. εκπρόσωποι περισσοτέρων φορέων και όχι 8 μέλη από το δημοτικό συμβούλιο που συνήθως δεν έχουν σχέση με τον τουρισμό.
Γ.Χρηματοδότηση.
Η χρηματοδότηση του ΠΡΟΤΟΥΡ με το αρχικό καταστατικό (1996) προερχόταν κατά 50% από το δήμο και 50% από τους λοιπούς φορείς και μετά την τροποποίηση του 2011 σχεδόν αποκλειστικά από τον δήμο με θεσπισμένη στο καταστατικό την καταβολή του 10% από τον ετήσια εισπραττόμενο ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. Η περίεργη σύμπτωση (?) είναι ότι ο ίδιοι άνθρωποι που πολέμησαν το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ ήταν αυτοί που επεδίωκαν και το κλείσιμο του ΠΡΟΤΟΥΡ.
Η ετήσια χρηματοδότηση ανήλθε το 2009 στο 1.400.000 ευρώ, το 2010 σε 1.098.000 ευρώ, το 2011 σε 1.039.000 ευρώ, το 2013 σε 850.000 ευρώ και το 2014 σε 764.000 ευρώ. Δυστυχώς, μετά την κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ από το 2015 ο δήμος χρηματοδοτούσε ετησίως τον ΠΡΟΤΟΥΡ από ιδίους πόρους με ποσά της τάξεως 370.000 έως 500.000 ευρώ ετησίως. Το ίδιο ποσό ήταν και φέτος εγγεγραμμένο στον προϋπολογισμό του δήμου.
Πλέον της συνεισφοράς του δήμου, και προκειμένου να παρακαμφθούν δημοσιονομικές απαγορεύσεις επί συγκεκριμένων δαπανών, επιβάλλεται και οι λοιποί εκπρόσωποι φορέων να καταβάλλουν αντίστοιχη με τις δυνατότητες τους εισφορά, που θα καθορισθεί από την Γ.Σ.
Τέλος, είχαμε προτείνει να διεκδικήσουμε για λογαριασμό των δήμων ποσοστό από το καταβαλλόμενο τέλος διανυκτέρευσης (το οποίο σ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εισπράττεται ως δημοτικό τέλος), προκειμένου να χρηματοδοτηθούν μεταξύ άλλων και δράσεις του ΠΡΟΤΟΥΡ.
Δεν διεκδικώ την απόλυτη γνώση, ούτε άλλωστε είμαι ειδήμων στα τουριστικά, όμως η μακρόχρονη εμπειρία μου στην αυτοδιοίκηση και η 5ετία στην προεδρία του Οργανισμού, μου επιτρέπει να πιστεύω ότι, αν μέσα στις προτάσεις των ειδικών, συμπεριληφθούν και τα παραπάνω, τότε θα πετύχουμε πραγματική «Ανάσταση» του ΠΡΟΤΟΥΡ, διαφορετικά θα είναι «Ανάσταση κεκλεισμένων των θυρών», όπως αυτή που βιώσαμε φέτος, μόνο με παπάδες, ψάλτες και μεταξύ τους θυμιατήρια !!
Καλή επιτυχία.
Φώτης Χατζηδιάκος
τ. δήμαρχος Ρόδου