Airbnb, «χρυσή βίζα» και αντικειμενικές «ζεσταίνουν» την αγορά ακινήτων

Airbnb, «χρυσή βίζα» και αντικειμενικές «ζεσταίνουν» την αγορά ακινήτων | Newsit.gr

Αρχίζει να ζεσταίνεται η αγορά ακινήτων. Εδώ και δύο περίπου χρόνια, αλλά ειδικά το 2018, οι ενδείξεις είναι κάτι περισσότερο από σαφείς ότι κάτι κινείται σε μία αγορά που έχει πληγεί όσο καμία άλλη στην περίοδο της κρίσης.
Οι αιτίες βέβαια δεν είναι η ανάπτυξη… που ήρθε, αλλά το Airbnb, η χρυσή βίζα αλλά και οι νέες αντικειμενικές αξίες που ενεργοποιήθηκαν από την Πρωτοχρονιά για όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων και ώθησε πολλούς να κάνουν τις κινήσεις τους έως το τέλος τους έτους.

Το δημόσιο ήταν αυτό που είδε τα ταμεία του να γεμίζουν.

Τα αναλυτικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τις φορολογικές εισπράξεις δείχνουν ότι από τις αγοραπωλησίες ακινήτων που έγιναν στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2018 οι φόροι που μπήκαν στα κρατικά ταμεία υπερβαίνουν τα 308 εκατομμύρια ευρώ καταγράφοντας αύξηση 32,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Περισσότερα από 20.000 ακίνητα άλλαξαν χέρια το 2018.Οι αγοραπωλησίες ακινήτων αυξήθηκαν πάνω 30% σε σύγκριση με το 2017, ποσοστό που υπερβαίνει ακόμα και το 50% στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας, όπου κυριαρχεί η μόδα των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μητρώου Μεταβιβάσεων Ακινήτων του υπουργείου Οικονομικών μόνο στο δήμο Αθηναίων έγιναν 5.804 μεταβιβάσεις ακινήτων το 2018, εκ των οποίων 4.563 είναι διαμερίσματα κυρίως παλαιάς κατασκευής της περιόδου 1960 – 1980.

Πριν την εκπνοή του 2018, χιλιάδες φορολογούμενοι έσπευσαν στα γραφεία των συμβολαιογράφων για να ολοκληρώσουν την αγορά ή τη μεταβίβαση με γονική παροχή ή δωρεά κάποιου ακινήτου για να προλάβουν τις επιβαρύνσεις που έφεραν από την 1η Ιανουαρίου οι νέες αντικειμενικές αξίες σε περίπου 3.700 περιοχές σε όλη τη χώρα.

Οι αυξημένες μεταβιβάσεις ακινήτων έφεραν ζεστό χρήμα στα ταμεία του Δημοσίου.

Τα αναλυτικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τις φορολογικές εισπράξεις δείχνουν ότι στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2018, τα έσοδα από τους φόρους στις μεταβιβάσεις και συγκεντρώσεις κεφαλαίων όπου το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από τις αγοραπωλησίες ακινήτων ανήλθαν σε 308,18 εκατ. ευρώ ποσό αυξημένο κατά 32,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι που είχαν ανέλθει σε 233,112 εκατ. ευρώ.

Από τον περασμένο Ιούνιο, όταν δηλαδή είχαν ανακοινωθεί οι νέες αντικειμενικές αξίες και είχε γίνει γνωστό ότι αυτές θα ισχύσουν μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2018 και από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα ενεργοποιηθούν για τους φόρους μεταβίβασης και τους υπόλοιπους φόρους που βαρύνουν τα ακίνητα, οι εισπράξεις από τους φόρους μεταβίβασης άρχισαν να τραβούν την ανηφόρα. Τον Ιούλιο έκαναν άλμα κατά 50,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017, τον Οκτώβριο βρέθηκαν στο κόκκινο καταγράφοντας αύξηση 70,64% ενώ τον Νοέμβριο αυξήθηκαν κατά 62,5% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2017.

Από τις αρχές του 2019, αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ακινήτων έγιναν ακριβότερες στις περιοχές που οι τιμές ζώνης τράβηξαν την ανηφόρα. Οι αγοραπωλησίες ακινήτων αυξήθηκαν ακόμα και έως και 50% ενώ φέτος αναμένεται να υπάρξει νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με τις μεγαλύτερες ανατροπές να αναμένονται στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες στις οποίες οι τιμές ζώνης στην πρόσφατη αναπροσαρμογή κρατήθηκαν χαμηλά στα επίπεδα των 500, 600 και 700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για να μην πάρει φωτιά ο ΕΝΦΙΑ. Άλλη μια αλλαγή στις αντικειμενικές αναμένεται το καλοκαίρι του 2020 ώστε αυτές να ευθυγραμμιστούν με τις τιμές της αγοράς.

Εισπράξεις 11μηνου
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, συνολικά στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2018 τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 43,338 δις. ευρώ, αυξημένα κατά 2,28% (ήτοι 967,74 εκατ. ευρώ) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, όπου τα έσοδα ανήλθαν σε 42,37 εκατ. ευρώ υψηλότερα κατά 1,49% σε σχέση με τον αναθεωρημένο στόχο.

ΠΗΓΗ

Απάντηση

Read previous post:
ΑΕΚ: Είναι οριστικό! Επιστρέφει ο Μανόλο Χιμένεθ

Μόνο το... τυπικό μέρος μένει για να θεωρείται ο Μανόλο Χιμένεθ ο νέος τεχνικός της ΑΕΚ! Ο Ισπανός επιστρέφει στην

Close