Ανώμαλη προσγείωση των αρνητών του Καστελόριζου
Του Σάββα Καλεντερίδη
Η Ελλάδα ανακοίνωσε την Τετάρτη 16 Απριλίου τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ), που έπρεπε να έχει ανακοινώσει τον Μάρτιο του 2021, ενώ καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και ήταν ορατός ο κίνδυνος να της επιβληθεί βαρύτατο ημερήσιο πρόστιμο, που, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο σε θέματα Ευρωπαϊκού Δικαίου, δρ Γεώργιο Ανθρακέα, μπορεί να υπερέβαιναν τις πενήντα χιλιάδες ευρώ ημερησίως.
Δεν έχουμε άποψη για το πλήρες περιεχόμενο του φακέλου, όμως ο χάρτης του ΘΧΣ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού σε γενικές γραμμές στην οριοθέτηση λαμβάνεται υπ’ όψιν η αρχή της μέσης γραμμής, με εξαίρεση τις… εκπτώσεις που έκανε η Ελλάδα σε Ιταλία και Αίγυπτο, κατά την υπογραφή των συμφωνιών οριοθέτησης ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας.
Επίσης, κατά την οριοθέτηση στο βόρειο Ιόνιο, λαμβάνεται υπ’ όψιν η γραμμή οριοθέτησης της συμφωνίας με την Αλβανία, ενώ στα Δωδεκάνησα υπάρχει η συνεχόμενη γραμμή χάραξης των θαλασσίων συνόρων με την Τουρκία, όπως χαράχτηκε μετά από συμφωνία που υπογράφηκε το 1932 μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας.
Ο χάρτης δείχνει τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο και 6 ναυτικά μίλια στις υπόλοιπες θαλάσσιες περιοχές, σε αντίθεση με αντίστοιχο χάρτη που ανήρτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου παντού τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας είναι στα 12 ναυτικά μίλια.
Τέλος, εκεί που… τινάζεται η μπάνκα στον αέρα με τον χάρτη, είναι ότι αναγνωρίζεται στο Σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελόριζο) πλήρης επήρεια και η ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία που αναγνωρίζεται από τον χάρτη, εφάπτεται αυτής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Χρησιμοποιούμε αυτόν τον «χαρτοπαικτικό» χαρακτηρισμό, γιατί κάπως έτσι, σαν να έπαιζαν χαρτιά σε κάποια μπάνκα, τουλάχιστον τέσσερις υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και σχεδόν το σύνολο των ακαδημαϊκών γνωστού ιδρύματος, είχαν παραιτηθεί του πλήρους δικαιώματος του Συμπλέγματος Μεγίστης στην ΑΟΖ, με δηλώσεις τους του τύπου «να μην είμαστε μαξιμαλιστές», «να μην είμαστε μοναχοφάηδες» και άλλα χειρότερα.
Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και ο χάρτης δεν σημαίνει ότι λύνουν τα προβλήματα που προέρχονται από τις παράλογες και παρανοϊκές διεκδικήσεις της Τουρκίας, όμως σε κάθε περίπτωση ενισχύουν την διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας, αφού με τις θέσεις μας συντάσσονται πλέον και θεσμικά οι λοιπές 26 χώρες της ΕΕ. Δεν το λες και λίγο πράγμα αυτό, από τη στιγμή που με τις θέσεις της Τουρκίας δεν συντάσσεται καμία χώρα εκτός του κλώνου της στα κατεχόμενα, του ψευδοκράτους.
Άρα, η Ελλάδα, έστω και μετά από εξαναγκασμό, βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση στη διαχείριση του ζητήματος που αφορά τις παράλογες και παρανοϊκές διεκδικήσεις της Τουρκίας, αρκεί να θέλει να τις αντιμετωπίσει.
Τέλος, πριν παραθέσουμε τις δηλώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας για το θέμα, τονίζουμε την τεράστια σημασία που έχει η παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που μάλλον δεν είχαν υπ’ όψιν τους οι διπλωμάτες που προετοίμασαν τη Συμφωνία Φιλίας και Συνεργασίας των Αθηνών, όπου μάλλον πέσαμε στην παγίδα της Άγκυρας, αφού με βάση το OP3 της Συμφωνίας: Τα Μέρη θα προσπαθήσουν να επιλύσουν οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ τους με φιλικό τρόπο, μέσω απευθείας διαβουλεύσεων μεταξύ τους ή με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΑΜ
Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός Ελλάδος
Πηγές του υπουργείου απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τον «Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό» που ανακοίνωσε η Ελλάδα, ανέφεραν τα εξής:
«Παρακολουθούμε στενά ορισμένες πρωτοβουλίες που έλαβε η Ελλάδα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο του “Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού” που ανακοινώθηκε πρόσφατα, πρωτοβουλίες που δεν έχουν νομική βάση και αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο. Ως Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, δεσμευόμαστε πλήρως να προστατεύσουμε με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτού του είδους οι μονομερείς σχεδιασμοί της Ελλάδας, είναι αντίθετες στο διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι μια δίκαιη, ισομερής και συμβατή με το διεθνές δίκαιο κατανομή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην περιοχή είναι δυνατή μόνο στο πλαίσιο του αμοιβαίου διαλόγου και της καλής θέλησης.
Οι υπολογισμοί, οι ισχυρισμοί και οι ανακοινώσεις της Ελλάδας που αγνοούν τις υφιστάμενες διαφορές και παραβιάζουν τα δικαιώματα της τουρκικής πλευράς, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Αυτές οι ανακοινώσεις δεν παράγουν κανένα νομικό αποτέλεσμα για τη χώρα μας. Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να εκτελούν το καθήκον τους με πείσμα και αποφασιστικότητα και να προστατεύουν όλα τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στις περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της. Στο πλαίσιο αυτό παρακολουθούνται στενά οι εξελίξεις στην περιοχή και, εάν χρειαστεί, λαμβάνονται άμεσα τα απαραίτητα μέτρα».
Όταν έγινε ερώτηση για τα λόγια του Έλληνα Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Δημήτριου Χούπη, ο οποίος είπε ότι «Είμαστε έτοιμοι να επέμβουμε στην Τουρκία εντός 5 λεπτών», οι πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είπαν: «Μην περιμένετε να απαντήσουμε σε δηλώσεις που οι ίδιοι δεν πιστεύουν καν ότι είναι αληθινές και τους κάνουν να φαίνονται γελοίοι».
Σημ.: Μήπως θα έπρεπε να απαντήσουν τουλάχιστον με τον ίδιο τρόπο πηγές του ελληνικού ΥΠΑΜ, στις ύβρεις του Ζεκί Ακτούρκ, και να του τονίσουν ποιος στην πραγματικότητα είναι γελοίος και ξεφτίλας;