ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΡΟΔΟΥ «Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων επί χάρτου ή στην ουσία;»
Πρόσφατα, έλαβε χώρα στην Ρόδο το Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με την συμμετοχή υψηλών προσκεκλημένων.
Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν πέρα από τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στους βασικούς άξονες για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που παρουσίασε ο Υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος και στις αλλαγές, οι οποίες τίθενται ως βάση διαλόγου για τη σύνταξη του νέου Ενιαίου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Πολλές από τις προτάσεις, μας βρίσκουν σύμφωνους.
Ως πρώην αυτοδιοικητικοί, δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στις μεγάλες αλλαγές που επίκεινται (και σχεδιάζονται) στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς να επισημάνουμε μερικά βασικά σημεία:
-Αυξημένοι ΚΑΠ.
-Μη απορρόφηση χρηματοδοτήσεων κυρίως σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων.
-Δημοτικοί σύμβουλοι επικρατείας.
-Δεύτερη επιλογή για αποφυγή διπλής κάλπης.
-Αναπροσαρμογή πάγιας αντιμισθίας αντιδημάρχων.
-Ενιαίος κώδικας αυτοδιοίκησης. Διαχωρισμός και ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων.
-Μείωση αριθμού υποψηφίων.
Στις απαραίτητες παραπάνω τομές προτείνουμε ως ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΡΟΔΟΥ, να γίνουν και οι παρακάτω προσθήκες:
-Οι πρόεδροι και τα τοπικά συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων να εκλέγονται με διαφορετικό ψηφοδέλτιο από τον Δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους.
– Οι δημοτικές κοινότητες να χρησιμοποιούν τη πάγια προκαταβολή ανάλογα με τις ανάγκες τους και όχι μόνο σε επείγοντα περιστατικά που με βάση τον νόμο, ο χαρακτηρισμός του κατεπείγοντος είναι αόριστος με αρκετή γραφειοκρατία, γι αυτό δεν χρησιμοποιείται από τους προέδρους. Στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις που χρεώθηκαν πρόεδροι το κόστος το οποίο έκαναν για κάποια επείγουσα δαπάνη. Αν δεν γίνει αυτό, να δοθούν προϋπολογισμοί στις κοινότητες με υπό συζήτηση κριτήρια.
-Επιστροφή από ΤΑΙΠΕΔ – ΕΤΑΔ της δημοτικής περιουσίας (κτίρια, παραλίες κ.λπ.)
-Γρήγορες προσλήψεις. Δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού προκειμένου να βελτιωθούν οι υπηρεσίες προς τον πολίτη και όχι να οδεύσουν προς ιδιωτικοποίηση (βλέπε ΡΟΔΑ, Καθαριότητα, ΔΕΥΑΡ) και με κριτήρια εντοπιότητας.
-Επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας (στον Δήμο Ρόδου). Η πρόταση παραδόθηκε έτοιμη από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και απομένει μόνον η δρομολόγησή της για να λειτουργήσει μέσα στο 2025.
– Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και περισσότερων διοικητικών εξουσιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και κλιμακωτή σαφή κατανομή τους σε Περιφέρεια, Δήμο, Κοινότητες.
-Πολιτική προστασία. Επαρκής επάνδρωση και αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων.
-Ενίσχυση προσωπικού και υποδομών –χωρίς γενικότητες και… ευχολόγια.
-Να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για τις συνενώσεις των ΔΕΥΑ. Όσο δεν δίδονται σαφείς διευκρινίσεις, παραμένει η ασάφεια και η ανασφάλεια, καταδεικνύοντας την πρόθεση για συγκεντρωτικότητα και όχι αποκέντρωση.
– Αύξηση πόρων και άμεση ανταποδοτικότητα των φόρων στην τοπική κοινωνία (όπως το περιβαλλοντικό τέλος) και τι θα γίνει με το τέλος ανθεκτικότητας;
– Νηπιακή και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στους Δήμους.
Εν κατακλείδι, αποτελεί μονόδρομο η σθεναρή διεκδίκηση της επανεκκίνησης της λειτουργίας της αυτοδιοίκησης ώστε να μην παρουσιάζονται φαινόμενα όπως η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση παραλιών, μαρινών, δημοτικών ακινήτων.
Η Πολιτεία, δείχνει να αντιλαμβάνεται τα προβλήματα των Δήμων (αν και θα έπρεπε να υπήρξε μέριμνα προ πολλού από την κυβέρνηση). Αυτό που θέλουμε είναι, αφενός να μην μείνουμε στις διαβουλεύσεις και στις υποσχέσεις, αφετέρου να εισακουστούν τα αιτήματα των δημάρχων και των αιρετών και να δοθούν επιτέλους λύσεις!
Βυρίνης Αθανάσιος
Ιωσήφ Δημήτρης
Καλαποδάκης Βασίλης
Καραταπάνης Σάββας
Σπυρόπουλος Σπύρος
Χριστοδούλου Σάββας