FEATUREDΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ

Τα πρόσωπα έκπληξη του νέου υπουργικού συμβουλίου. Ποιο υπουργείο θα λάβει ο Γιάννης Παππάς;

Αν ο  Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός στις 26 Ιουνίου στις 27 θα σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση και και οι μπλε φάκελοι με τις υποχρεώσεις των νέων υπουργών θα τους περιμένουν στα γραφεία τους.

“Μας περιμένει σκληρή δουλειά από την επόμενη ημέρα”, έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον ίδιο να μιλάει δημόσια και για τα πρώτα νομοσχέδια που θα φτάσουν προς ψήφιση στη Βουλή, αν τον εμπιστευθεί και πάλι ο ελληνικός λαός. Το πρώτο θα αφορά την ανασύσταση του επιτελικού κράτους και το δεύτερο θα είναι το φορολογικό νομοσχέδιο, με όσα έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία μέχρι το τέλος της τετραετίας. Θα είναι, όπως έχει πει ο ίδιος ο τέως πρωθυπουργός, μια πυξίδα αλλά και μία δέσμευση πως ό,τι λέει προεκλογικά γίνεται πράξη.

Σε αυτό το πλαίσιο και με γνώμονα τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να πετυχαίνει και πάλι double score έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ένας εν δυνάμει πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να αφήσει τα πράγματα στην τύχη τους και να μην έχει ήδη σκεφτεί ή αποφασίσει ποιοι θα στελεχώσουν το νέο υπουργικό συμβούλιο. Η ονοματολογία έχει ήδη αρχίσει εδώ και ημέρες, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ωστόσο προειδοποιεί τα στελέχη του να μην… ράβονται και έχει ήδη προετοιμάσει το έδαφος για να μην δεχθεί γκρίνιες, ότι σε αυτό το υπουργικό συμβούλιο θα υπάρχουν αλλαγές. Νέα πρόσωπα, περισσότερες γυναίκες, αξιοποίηση των καλύτερων και χωρίς το ιδεολογικό πρόσημο να παίζει ιδιαίτερο ρόλο, αφού το θέμα είναι να “βγαίνει η δουλειά και να προχωρήσουν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις”.

Φουντώνει η ονοματολογία

Τις τελευταίες ημέρες…  οι φωτογραφίες των νέων υπουργών φιγουράρουν στις εφημερίδες  τα τηλέφωνα παίρνουν φωτιά σε πρώην υπουργούς για να ερωτηθούν εάν τους έχει γίνει ήδη κάποια κρούση και ο Κυριάκος Μητσοτακης κλείνει κάθε συζήτηση όταν ερωτάται δημόσια για το νέο υπουργικό συμβούλιο, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα ήταν ένα δείγμα αλαζονείας, από τη στιγμή που οι πολίτες δεν έχουν πάει ακόμη στην κάλπη. Βέβαιον θεωρείται ωστόσο ότι ο στενός πυρήνας των συνεργατών του στο Μέγαρο Μαξίμου θα παραμείνει ως έχει, με τους…σωματοφύλακες Άκη Σκέρτσο και Γιάννη Μπρατάκο και την προσθήκη του Σταύρου Παπασταύρου, στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά. Από Δωδεκάνησα ακούγεται έντονα πως λόγω του αποτελέσματος των εκλογών θα έχει θέση υπουργού στη νέα κυβέρνηση ο κ. Γιάννης Παππάς.

Αν ο Γιώργος Γεραπετρίτης δεν μετακινηθεί προς το υπουργείο Εξωτερικών, αν και κάποιοι τον βλέπουν και για το υπουργείο Δικαιοσύνης, τότε θα διατηρήσει τον ρόλο του στο Μέγαρο Μαξίμου. Αν πάρει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών, τότε φαίνεται πιθανό ο Νίκος Δένδιας να ανηφορίζει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στο ίδιο υπουργείο, σύμφωνα με το Mega “παίζει” και το όνομα του Σερραίου, Τάσου Χατζηβασιλείου.

 

 

Στο κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών, κερδίζει συνεχώς “πόντους” το όνομα του Κωστή Χατζηδάκη, με τον Νίκο Παπαθανάση αναπληρωτή, αν και ακούγεται ότι ο τελευταίος ίσως αναβαθμιστεί στο υπουργείο Ανάπτυξης, ως υπουργός. Στο υπουργείο Παιδείας, φιγούραρε το όνομα του Χάρη Θεοχάρη, το οποίο όμως “παίζει” και για το Ψηφιακής Πολιτικής, αν τελικά μετακινηθεί ο Κυριάκος Πιερρακάκης στο υπουργείο Παιδείας. Υφυπουργός στο τελευταίο δεν αποκλείεται να γίνει ο Δημήτρης Καιρίδης, ενώ ο Λευτέρης Αυγενάκης φαίνεται να παραμένει στο υπουργείο Αθλητισμού.

Στο κρίσιμο υπουργείο Υγείας δεν αποκλείεται να δούμε εκπλήξεις, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει δημόσια δηλώσει ότι θα ασχοληθεί ο ίδιος προσωπικά με την ανασύσταση του ΕΣΥ, γεγονός που κάποιοι ερμηνεύουν ότι μπορεί να προίσταται ο ίδιος του υπουργείου Υγείας. Σε αυτό, θεωρείται κλειδωμένο το όνομα της Ειρήνης Αγαπηδάκη -αν δεν τοποθετηθεί στο νεοσύστατο υπουργείο Οικογένειας, ακούγεται όμως και το όνομα του Μάριου Θεμιστοκλέους για τη θέση του υφυπουργού.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, αν δεν παραμείνει στο τιμόνι του κρίσιμου υπουργείου Οικονομικών, θα μετακινηθεί σε κάποιο κρίσιμο παραγωγικό υπουργείο, ενώ για το Εσωτερικών φιγουράρει το όνομα του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου. Κλειδωμένη φαίνεται η τοποθέτηση της Σοφίας Ζαχαράκη σε ρόλο κλειδί, όπως και της παραμονής της Λίνας Μενδώνη στο υπουργείο Πολιτισμού.

Κανείς δεν ειναι ωστόσο στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ένα είναι το μόνο βέβαιο. Οτι η νέα κυβέρνηση θα σχηματιστεί πολύ γρήγορα, στις 27 Ιουνίου. Το γέννημα θρέμμα ΝΔ δεν φαίνεται να είναι κάτι που απασχολεί τον Κυριάκο Μητσοτακη για τη στελέχωση της κυβέρνησής του, αφού το ιδεολογικό πρόσημο τού είναι μάλλον αδιάφορο, όπως έχει ήδη φανεί από τους στενούς του συνεργάτες, οι οποίοι δεν “μεγάλωσαν” μέσα στην Νέα Δημοκρατία.

Ετσι, δεν αποκλείεται να δούμε “πασοκογενείς” βουλευτές ή συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη να υπουργοποιούνται, αφού στόχος είναι να αξιοποιηθούν οι καλύτεροι, χωρίς ταμπέλα. “Μετά από μία τετραετία και εγώ είμαι πιο έμπειρος και στις επιλογές των προσώπων”, είπε μιλώντας χθες στη διακαναλική συνέντευξή του. “Αισθάνομαι, ότι εφόσον με εμπιστευθει ο ελληνικός λαός, ότι η εντολή που θα μου έχει δώσει είναι να λύσω προβλήματα. Και το χρέος μου- και βάσει του Συντάγματος αυτή είναι η αποκλειστική αρμοδιότητα την οποία ο λαός ουσιαστικά αναθέτει στον Πρωθυπουργό-είναι η επιλογή των καλύτερων προσώπων για να φέρουν εις πέρας το πρόγραμμά μας”.

Τελικό σπριντ μέχρι την Παρασκευή

Πέντε ημέρες έμειναν για την προεκλογική δραστηριότητα και το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι περισσότερο πυκνό παρά ποτέ. Σήμερα, θα επισκεφθεί την Πάτρα, την Αμφιλοχία και την Φιλιππιάδα, ενώ αργά το βράδυ τα Ιωάννινα. Την Τρίτη το μενού έχει Χαλκιδική και την Τετάρτη Θεσσαλονίκη, με ομιλία στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Την Πέμπτη η Αττική θα έχει την τιμητική της ενώ την Παρασκευή θα πραγματοποιήσει την κεντρική του ομιλία στο Σύνταγμα. Το Σάββατο το πρωί θα πιει καφέ αντί για ούζα με τους δημοσιογράφους και την Κυριακή το απόγευμα θα δει τα exit poll με τους συνεργάτες του στην Πειραιώς.

Πηγή : The Toc