FEATUREDΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κ. Μητσοτάκης…κρατάει ζεστές τις μηχανές της ΝΔ, μετά το 14ο Συνέδριο – Ομιλία στην Πολιτική Επιτροπή

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά το…πέσιμο της αυλαίας του 14ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει, σήμερα το απόγευμα, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην οδό Πειραιώς, προκειμένου να δώσει το “παρών” στην πρώτη, με τη νέα της σύνθεση, συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής. Στον απόηχο των πολλαπλών πολιτικών μηνυμάτων που εξέπεμψε, στην ομιλία της Κυριακής, ο κ. Μητσοτάκης στοχεύει να…κρατήσει ζεστό το θετικό, όπως χαρακτηρίζεται από “γαλάζια” στελέχη, momentum του Συνεδρίου. Ενδεικτικό στοιχείο αυτής της κίνησης είναι το χρονικά άμεσο της συνεδρίασης του κομματικού οργάνου, στη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα δώσει, εκ νέου, το στίγμα των επόμενων δώδεκα μηνών, ανεβάζοντας, αργά αλλά σταθερά, το ρυθμό των…εσωτερικών μηχανών. Οι εκλογές, που ο ίδιος τοποθετεί την Άνοιξη του 2023, απέχουν σχεδόν δώδεκα μήνες και σε αυτή τη…μαραθώνια γέφυρα μέχρι τις, κατά τα φαινόμενα, διπλές κάλπες της επόμενης χρονιάς η επικοινωνία θέσεων και στρατηγικών και η υλοποίηση του συνθήματος “δίπλα στον πολίτη” θα κατέχουν θέση πρωταγωνιστική.

Τα μηνύματα

Στη διάρκεια της σημερινής του ομιλία στην Πολιτική Επιτροπή, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει και πάλι στο στόχο της αυτοδυναμίας, όπως έπραξε εμφατικά και στις δύο ομιλίες του στην έναρξη και τη λήξη του 14ου Συνεδρίου. Από κοντά αναμένεται ότι θα έρθουν και τα σήματα για τη συνεχή διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας, μετά και αυτό που ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο “Βήμα”. Δηλαδή, ότι οι εκλογές κερδίζονται από το Κέντρο. “Έχουμε γερές άγκυρες στις αξίες μας, αλλά ανοιχτά τα πανιά στον άνεμο της ανανέωσης…Είμαστε κόμμα σε διαρκή κίνηση και πρέπει να απευθυνόμαστε σε μία κοινωνία που αλλάζει…Να διευρύνουμε το δυναμικό μας…Η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα λαϊκό, πολυσυλλεκτικό και ενωτικό πάνω από όλα…Φτάσαμε να πάρουμε 18%, αλλά γυρίσαμε στο 40% ακριβώς γιατί ανανεωθήκαμε, χωρίς να εγκαταλείψουμε τις παραδοσιακές μας αξίες”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του, στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου.

Από την ομιλία του Πρωθυπουργού δε θα λείψουν, σύμφωνα με πληροφορίες και οι…οδηγίες προς τα κομματικά στελέχη, που μπαίνουν σε θέση…μάχης, ενόψει της μακράς προεκλογικής περιόδου, που ανοίγεται στον…πολιτικό ορίζοντα. “Έρχονται μήνες γεμάτοι από ψεύτικα επιχειρήματα που θα ποντάρουν πάνω σε αληθινά προβλήματα. Απέναντι στα οποία εμείς διαθέτουμε δύο ισχυρά όπλα: τα χειροπιαστά αποτελέσματα της πολιτικής μας, αλλά και το ήθος της παράταξής μας. Μακριά, λοιπόν, από κάθε έπαρση. Οφείλουμε να εξηγήσουμε τα πολλά που έγιναν μέσα σε λίγο χρόνο, ζυγίζοντάς τα, όχι μόνο με βάση το μέγεθος, την ταχύτητα, αλλά κυρίως με την αφετηρία τους. Να ξέρουμε δηλαδή όχι μόνο πού πάμε, αλλά να θυμόμαστε από πού ξεκινήσαμε τον Ιούλιο του 2019. Και ας μην ξεχνάμε ότι χτίζουμε την Ελλάδα του αύριο, κλείνοντας ταυτόχρονα και τις πληγές του χθες, σε ένα δρόμο όχι χωρίς λάθη τα οποία με θάρρος αναγνωρίζουμε”, ανέφερε, στο 14ο Συνέδριο, ο κ. Μητσοτάκης.

Στελέχη της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας, πάντως, εξακολουθούν να αναδεικνύουν το θετικό πρόσημο των εργασιών του “γαλάζιου ραντεβού”, καθώς και τις μεγάλες διαφορές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και, κυρίως, τον ΣΥΡΙΖΑ. “Σε αντίθεση με το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που επικεντρώθηκε στα ζητήματα του πολίτη και το όραμα για την Ελλάδα του μέλλοντος, το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αναλώθηκε στο ξεκαθάρισμα εσωκομματικών λογαριασμών, μακριά από την κοινωνία και τις παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Είχε ως βασικό στόχο να αλλάξει τις καταστατικές διαδικασίες, για να επανεκλεγεί ως μόνος υποψήφιος από τη βάση ο κ. Τσίπρας, που ήδη είναι 14 χρόνια πρόεδρος του κόμματος και επιδιώκει να κατοχυρώσει έτσι τη θέση του στην ηγεσία, ενόψει της νέας ήττας του στις επόμενες εκλογές”, σημειώνουν. “Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. βρίσκεται ακόμη σε αναζήτηση της ταυτότητας και της θέσης του στο πολιτικό σκηνικό, καθώς στο επικείμενο Συνέδριό του τα κεντρικά θέματα θα αφορούν στην πολιτική φυσιογνωμία και την τακτική των συμμαχιών. Μέχρι τώρα, άλλωστε, κινείται σε μια γραμμή εύκολων συνθημάτων, δίχως καινοτόμες ιδέες, επεξεργασμένες και κοστολογημένες προτάσεις”, προσθέτουν.