FEATUREDΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Η Πέμπτη πριν την Παρασκευή και 13

Του Απόστολου Μάνθου 

Την τιμητική της φαίνεται να έχει η ερχόμενη Πέμπτη, η πριν την Παρασκευή και 13, καθώς, πέρα από τη βραδινή εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών του MSCI, πέντε δεικτοβαρείς εταιρείες θα ανακοινώσουν τα οικονομικά τους μεγέθη για το α’ τρίμηνο του 2022, δίνοντάς μας έτσι τα φώτα τους για το τι πρέπει να περιμένουμε στους επόμενους μήνες από τη “ζημιά” που έχει προκληθεί και συνεχίζει να προκαλεί ο εξελισσόμενος πόλεμος στην Ουκρανία.

Πρόκειται για τον ΟΤΕ, την Coca-Cola HBC, τα Ελληνικά Πετρέλαια, την Titan Cement International S.A. και την Τράπεζα Πειραιώς, την οποία και θα αναλύσουμε διεξοδικά προσεχώς.

Ξεκινάμε, λοιπόν, με την Coca-Cola HBC (ΕΕΕ), που είναι και η πλέον “προβληματισμένη” από τις επιπτώσεις του πολέμου μετά και την πλήρη αναστολή της δραστηριότητάς της στη Ρωσία. Βλέπετε, η Ρωσία αλλά και η Ουκρανία αποτελούσαν περίπου το 20% του όγκου πωλήσεων και λειτουργικών κερδών του ομίλου. Επίσης, η Coca-Cola HBC είχε πολύ μεγάλη παραγωγική δραστηριότητα στη Ρωσία με 10 εργοστάσια και 60 γραμμές παραγωγής, απασχολώντας 7.000 άτομα και διαθέτοντας στόλο 3.554 φορτηγών. Τα αποτελέσματα, λοιπόν, του α’ τριμήνου θα δώσουν στους αναλυτές μια πρώτη εικόνα για τις οικονομικές ζημιές που έχει υποστεί ο όμιλος από την έναρξη της ρωσοουκρανικής σύρραξης. Όσον αφορά τη διαγραμματική ανάλυση, η μετοχή του ομίλου έχει εγκλωβιστεί στα χαμηλά της μεγάλης πτωτικής κίνησης έως και -40%, που ξεκίνησε από τα τέλη του περασμένου Φλεβάρη, μην μπορώντας, όμως, μέχρι τώρα να λάβει μέρος στην ανοδική ανάταση της αγοράς και του Γενικού Δείκτη από τις 788 στις 952 μονάδες (+20%). Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει ισχυρές αρνητικές ενδείξεις στους τεχνικούς ταλαντωτές, δίνοντας, έτσι, περισσότερους πόντους στην καθοδική διάλυση του σχηματισμένου “pennant” με κίνηση προς την περιοχή στήριξης των 17,24 με 17,00 ευρώ. Έντονη αλλαγή στο υπάρχον καθοδικό σκηνικό μπορεί να προκληθεί μόνο με τη δραπέτευση της μετοχής πάνω από τα 21 ευρώ.

πιν

 

Στο ημερήσιο διάγραμμα της μετοχής του ΟΤΕ έχει αποτυπωθεί ένας βραχυχρόνιος σχηματισμός πλάγιας συσσώρευσης στα υψηλά της ανοδικής κίνησης του περασμένου Μαρτίου με άνω άκρο το υψηλό της τελευταίας σχεδόν 14ετίας (Ιούνιος του 2008) στα 18,50 ευρώ και κάτω άκρο τα 17,70 ευρώ. Εδώ μια επιβεβαιωμένη καθοδική λύση του σχηματισμού με ημερήσια κλεισίματα κάτω από τα 17,70 ευρώ θα ανοίξει τον δρόμο για τη ζώνη στήριξης των 17,20 με 17,00 ευρώ. Αντιθέτως, ανοδική καταστρατήγηση των 18,50 ευρώ με ισχυρή αύξηση στον όγκο συναλλαγών θα παρασύρει την τιμή της μετοχής σε ένα ανοδικό κρεσέντο προς τα… 20 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΟΤΕ βρίσκεται πλέον στα 8 δισ. ευρώ. Φυσιολογικά, λόγω και των υψηλών τιμών δεκαετίας, είναι δύσκολο να βρεις κάποιον τεχνικό ταλαντωτή που να κοιτάει προς τα κάτω.

pin

 

Μετά και την αποκοπή των 0,30 ευρώ, η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) έχει χάσει τον βραχυχρόνιο ανοδικό οίστρο που τη διέκρινε από τον περασμένο Δεκέμβριο, παίρνοντας αποστάσεις από την περιοχή μερικής αντίστασης των 7,50 ευρώ. Μάλιστα, στις τελευταίες συνεδριάσεις έχει αρχίσει και φλερτάρει επικίνδυνα με το όριο των 7 ευρώ, όπου, αν δεν προσεχθεί καταλλήλως από τους αγοραστές, θα πέσει στα χέρια των πωλητών με απώτερο σκοπό την πτωτική ώθηση προς το επίπεδο ισχυρής στήριξης στα 6,60 ευρώ. Η μεσοπρόθεσμη τάση, παρά το εν εξελίξει pullback, δεν έχει αλλάξει ρυθμό, διατηρώντας το πρόσημο ανοδικό και θέτοντας ως αρχικό στόχο τα 8,10 ευρώ που είχε η μετοχή λίγο πριν ξεσπάσει η υγειονομική κρίση.

pin

Κλείνουμε με το εβδομαδιαίο διάγραμμα της μετοχής του ομίλου Titan Cement (TITC), που, μετά και την πρόσφατη αποκοπή της επιστροφής κεφαλαίου 0,50 ευρώ ανά μετοχή, βρίσκεται για ακόμα μία φορά αντιμέτωπη με το κάτω όριο της ζώνης στήριξης των 13,60 με 13,00 ευρώ, ενώ ως ο απόλυτος διαγραμματικός μπελάς στις όποιες ανοδικές προσπάθειες έχει αποδειχθεί επανειλημμένως ο πιεστικός καθοδικός στροφέας “R”. Εδώ, μια πιθανή καθοδική διάσπαση των 13 ευρώ, με ταυτόχρονη αύξηση του όγκου των ρευστοποιήσεων, θα προκαλέσει καίριο πλήγμα στη μέχρι πρότινος ανοδική εικόνα της μετοχής, μιας που θα ανοίξει εκ νέου το μεγάλο κατηφορικό έδαφος που απλώνεται έως την επόμενη σοβαρή στήριξη των 11,50 ευρώ. Το παράξενο, όμως, είναι ότι ο όμιλος διάγει εδώ και καιρό μια εντόνως αναπτυσσόμενη κερδοφόρο πορεία, ανοίγοντας μάλιστα πεδίο για μια ακόμα πιο θετική συνέχεια στην επόμενη τριετία. Αφήστε που η θυγατέρα εξ Αμερικής ανεβάζει συνεχώς ρυθμούς, πληρώνοντας τη μητέρα σε δολάρια. Επίσης να υπενθυμίσουμε ότι η Titan Cement στην έκτακτη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα θα πάρει την απόφαση για τη διανομή των 200 εκατ. ευρώ γύρω στα 2,50 ευρώ (!) στους μετόχους της μελλοντικά σε μία ή περισσότερες δόσεις, χωρίς χρονικούς περιορισμούς.

πιν

 

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής