FEATUREDΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΚΟΙΝΩΝΙΑΚΥΚΛΑΔΕΣΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥΠΟΛΙΤΙΚΗΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΗΧΗΤΙΚΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑΥΓΕΙΑ

Σ. Καραταπάνης: «Γίνονται σημαντικά βήματα για την επίλυση των προβλημάτων της Νότιας Ρόδου»

Για τα προβλήματα της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου –με σημείο αιχμής την Υγεία- μίλησε στην «δημοκρατική» ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος κ. Σάββας Καραταπάνης. Ο ίδιος αναφέρεται στην συνεχώς αναπτυσσόμενη περιοχή του νησιού, στις ανάγκες που υπάρχουν στην Υγεία, στην βελτίωση της καθημερινότητας, στην επάρκεια του νερού, ενώ μιλάει για την στροφή των νέων που διαβιούν στα χωριά, προς τον πρωτογενή τομέα –στα τελευταία χρόνια, πράγμα που είναι αρκετά ενθαρρυντικό.
Ο κ. Καραταπάνης σχολιάζει την κατάσταση με τα ελάφια που προκαλούν πολλές καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες αλλά και στην αδέσποτη και ανεπιτήρητη βόσκηση με τα κατσίκια που επίσης δημιουργούν προβλήματα. Και στις δύο περιπτώσεις, πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια και να δοθούν ουσιαστικές λύσεις από τους ειδικούς –τονίζει χαρακτηριστικά.

• Κύριε Καραταπάνη, να μιλήσουμε για την δική σας περιοχή ευθύνης. Η Νότια Ρόδος αναπτύσσεται πολύ γρήγορα στα τελευταία χρόνια και φαίνεται ότι έχει κι άλλες προοπτικές ανάπτυξης. Ωστόσο έχει και πολλά προβλήματα τα οποία, σας έχουμε ακούσει να φέρνετε επανειλημμένα στο δημοτικό συμβούλιο. Μιλήστε μας γι’ αυτά.
Πράγματι, αναπτύσσεται ραγδαία. Η περιοχή της Νότιας Ρόδου είναι πάρα πολύ μεγάλη κι έχει ιδιαιτερότητες. Από την μία πλευρά, είναι το τουριστικό κομμάτι το οποίο αναπτύσσεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα, με επενδύσεις σε ξενοδοχεία που είτε ανοίγουν, είτε επεκτείνονται -με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται πλέον σε τουριστικό πόλο έλξης και μάλιστα ποιοτικότατο.
Από την άλλη, υπάρχει η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Πολλοί νέοι μας, ίσως και λόγω της κρίσης που σημειώθηκε, αποφάσισαν να στραφούν στον πρωτογενή τομέα και στην παραγωγή (όπως γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία) στα χωριά μας, στην Κατταβιά, την Απολακκιά, την Αρνίθα, την Λαχανιά, το Γεννάδι. Διαφαίνεται λοιπόν μια τάση ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα κάτι που είναι αρκετά ενθαρρυντικό για την περιοχή αυτή –και κατ’ επέκταση για το νησί.
Ωστόσο, παρά την ραγδαία οικονομική ανάπτυξη, υπάρχουν και πολλά προβλήματα. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός, η Νότια Ρόδος έχει τα δικά της προβλήματα και δέχεται μεγάλες οχλήσεις –με πρωταρχικό την καθαριότητα και την βελτίωση της καθημερινότητας του δημότη.
• Το θέμα της καθαριότητας και της βελτίωσης της καθημερινότητας του δημότη το αντιμετωπίζει κυρίως η δημοτική αρχή που προωθεί συγκεκριμένες λύσεις. Πώς το αντιμετωπίζετε όμως αυτή την περίοδο που άνοιξε και η τουριστική σεζόν;
Κοιτάξτε, το κομμάτι το διαχειρίζεται η Διεύθυνση Καθαριότητας και περιμένουμε κι εμείς να δούμε τι θα γίνει με τον διαγωνισμό που τον έχει αναλάβει η δημοτική αρχή. Εμείς, διαθέτουμε ένα παλιό απορριμματοφόρο το οποίο βοηθάει στην αποκομιδή και στην διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών. Την περίοδο του Πάσχα προσπαθήσαμε –στο κομμάτι που μας αναλογεί- να κάνουμε ό,τι μπορούσαμε και να συνεισφέρουμε με όσα μέσα διαθέτουμε.
• Υπήρξε πάντα πρόβλημα με το νερό στη Νότια Ρόδο. Τόσο με την ποιότητα, όσο και με την επάρκεια. Πώς είναι τώρα τα πράγματα;
Κατά την εκτίμησή μου, οι γεωτρήσεις που έχουν γίνει, αποδίδουν καρπούς. Όσον αφορά στην ποιότητα (έχει περισσότερη σκληρότητα) υπήρχε πρόβλημα αλλά γίνονται προσπάθειες για να βελτιωθεί. Όταν όμως προχωρήσει η β’ φάση του Φράγματος του Γαδουρά, θα λυθούν όλα τα προβλήματα και μάλιστα σε βάθος χρόνου. Προς το παρόν, γίνεται ένας αγώνας δρόμου για την επάρκεια, φέτος, και θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα σημειωθούν προβλήματα.
• Το θέμα της Υγείας στην περιοχή αυτή, το έχετε επισημάνει επανειλημμένα στο δημοτικό συμβούλιο και προσπαθείτε να το αναδείξετε σε κάθε ευκαιρία. Περιγράψτε μας την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα.
Στη Νότια Ρόδο υπάρχει ένα Περιφερειακό Ιατρείο το οποίο έγινε Κέντρο Εφημερίας, για όλη την περιοχή. Οι πέντε αγροτικοί γιατροί που είναι διορισμένοι εξυπηρετούν τα χωριά σε 24ωρη βάση. Ο δημότης, ό,τι και να του συμβεί, γνωρίζει πού να απευθυνθεί για να βρει γιατρό. Δυστυχώς, δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε μόνιμους γιατρούς. Τουλάχιστον, υπάρχουν και τέσσερις νοσηλευτές που υπηρετούν εκεί, οι οποίοι μαζί με τους αγροτικούς γιατρούς ενισχύουν την αναβάθμιση των υπηρεσιών.
Επιπλέον, συνεννοηθήκαμε με γιατρούς από το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου ώστε να επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα (μία φορά τον μήνα) το Περιφερειακό Ιατρείο και βοηθούν στην κάλυψη των αναγκών. Γίνονται ανακοινώσεις προς ενημέρωση του κοινού και κλείνονται ραντεβού, ώστε να εξυπηρετηθούν οι δημότες μας καλύτερα -σε περιπτώσεις που δεν μπορούν να μετακινηθούν προς άλλες περιοχές στο νησί ή προς την πόλη. Αυτό το σκεφτήκαμε για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες και να μην αφήσουμε τη Νότια Ρόδο να ταλαιπωρείται άλλο στο θέμα της Υγείας. Αρκετοί γιατροί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μέχρι τώρα. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες μέχρι να βρεθεί λύση με την στελέχωση.
• Η πρότασή σας για τη δημιουργία Δημοτικού Ιατρείου ωστόσο, δεν προχώρησε.
Η δική μου πρόταση για την δημιουργία Δημοτικού Ιατρείου στη Νότια Ρόδο, έγινε υπό την έννοια να έχει περιθώριο παρέμβασης ο Δήμος Ρόδου. Εν πάση περιπτώσει, αφού δεν προχώρησε κάτι τέτοιο κάναμε την προσπάθεια να αναβαθμιστεί σε Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο ή Κέντρο Υγείας. Αφού δεν έχουν αποδώσει καρπούς οι προσπάθειες, δε σημαίνει πως εμείς θα πρέπει να εφησυχάζουμε. Προσπαθούμε να βρούμε ενδιάμεσες λύσεις όπως οι επισκέπτες γιατροί, η ενίσχυση της νοσηλευτικής υπηρεσίας που είναι πάρα πολύ σημαντική καθώς και η αξιοποίηση του υπάρχοντος ασθενοφόρου. Προσωπικά, ζήτησα να προσθέσουμε δύο ή τρεις διασώστες ώστε να αναβαθμιστεί η ετοιμότητα του ασθενοφόρου στη Νότια Ρόδο (να ανταποκρίνεται πιο γρήγορα στις κλήσεις) και σε συνδυασμό με την λειτουργία του ΕΚΑΒ. Ήδη έχω υποβάλει το σχετικό αίτημα προς την 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων ώστε να προσληφθούν –έστω και επικουρικοί- διασώστες.
• Κύριε Καραταπάνη, στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, φέρατε το θέμα με τα προβλήματα που δημιουργούν τα ελάφια στις αγροτικές καλλιέργειες αλλά και τα ανεπιτήρητα ζώα, με την ανεξέλεγκτη βόσκηση. Μιλήστε μας γι’ αυτό.
Το πρόβλημα το παρακολουθώ και από την εποχή που είχα αναλάβει την ευθύνη του Πρωτογενούς Τομέα στον Δήμο Ρόδου. Δυστυχώς, είναι τεράστιο και δεν έχουν δοθεί σοβαρές και ουσιαστικές λύσεις. Κατά την άποψή μου, πρέπει να βρούμε τα αίτια της καταστροφής. Τα ελάφια αλλά και τα ανεπιτήρητα ζώα (κυρίως κατσίκια) δεν βρίσκουν αρκετή τροφή στα δάση, τα οποία δεν έχουν αναγεννηθεί –κυρίως στην περιοχή του Καταραμένου που έχει καταστραφεί- με συνέπεια να αναγκάζονται να κατεβαίνουν προς τους οικισμούς για να βρουν τροφή. Είναι άμεση ανάγκη να ελεγχθεί ο υπερπληθυσμός καθώς δημιουργείται οικολογική καταστροφή. Όταν λέμε οικολογία, εννοούμε όλη την αλυσίδα: το δάσος, το περιβάλλον, τα ζώα και τον άνθρωπο. Το ένα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο.
Γι’ αυτό και στην τοποθέτησή μου, τόνισα πως γίνονται συσκέψεις επί συσκέψεων χωρίς αποτελέσματα και χωρίς ουσιαστικές λύσεις. Κατά την άποψή μου, πρέπει να αναλάβουν οι ειδικοί επιστήμονες που γνωρίζουν το θέμα, να κάνουν επιτόπια εκτίμηση του προβλήματος, να μας ενημερώσουν τι μπορεί να γίνει και να προχωρήσουμε. Προς το παρόν, το θέμα βρήκε ευήκοα ώτα από την δημοτική αρχή και θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε.