FEATUREDΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τα τρία μεγάλα ορόσημα του Μαΐου για τον Κ. Μητσοτάκη

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Σε μία από τις πλέον κρίσιμες καμπές της σχεδόν τριετούς πορείας της εισέρχεται πλέον η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με τα απανωτά κύματα των ανατιμήσεων και των αυξήσεων να δημιουργούν συνθήκες “καταιγίδας” για τους προϋπολογισμούς εκατομμυρίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μπροστά σε μία κρίση που…χτυπάει οριζόντια ολόκληρη την κοινωνία, οι δράσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων στην καθημερινότητα των πολιτών αποτελούν πεδίο καθημερινών ασκήσεων και εσωτερικών συσκέψεων σε Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο.

Και το…άγνωστο στην πολυπαραγοντική εξίσωση της κρίσης απαιτεί όχι μόνο “μαξιλάρια ασφάλειας”, προκειμένου να υπάρχει συνέχεια στα επίπεδα της στήριξης, αλλά και μελετημένες σε βάθος κινήσεις, για να μην τεθεί εν αμφιβόλω η δημοσιονομική ισορροπία.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό και με την κυβέρνηση να έχει…πυροδοτήσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα το… βαρύ χαρτί της δεύτερης, μέσα στο 2022, αύξησης στον κατώτατο μισθό, ο μήνας Μάιος περιλαμβάνει για τον πρωθυπουργό βασικά εσωτερικά και εξωτερικά ορόσημα, που ολοκληρώνονται με την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των “27” ηγετών στις Βρυξέλλες.

Εκεί που θα φανεί κατά πόσο η ευρωπαϊκή οικογένεια θα…στρίψει προς την κατεύθυνση των κοινών απαντήσεων σε ένα κοινό πρόβλημα, με τις χώρες του Νότου να πιέζουν για λύσεις-ανάσα σε εκατομμύρια καταναλωτές και τους “φειδωλούς” εταίρους του Βορρά να κρατούν σκληρή στάση απέναντι σε πιθανές πολιτικές, οι οποίες θα θέσουν αναχώματα στο πανευρωπαϊκό ράλι της ακρίβειας.

Μίας και ο λόγος, πάντως, για ορόσημα που σχετίζονται είτε με το εσωτερικό μέτωπο και τη στρατηγική στήριξης, είτε με το γενικότερο ενεργειακό “παιχνίδι” και τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στο χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου, αυτά είναι τρία.

-Αρχής γενομένης από το τριήμερο από τις 6 έως και τις 8 Μαΐου, ο κ. Μητσοτάκης, από το βήμα του 14ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, αναμένεται να ισχυροποιήσει το momentum της “γαλάζιας” κοινωνικής ατζέντας, πέραν των μηνυμάτων για το κυβερνητικό έργο της προηγούμενης τριετίας, αλλά και των πολιτικών διλλημάτων, ενόψει των επόμενων εκλογών, όποτε κι αν αυτές πραγματοποιηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σκηνικό 14ου Συνεδρίου, ο πρωθυπουργός θα αναπτύξει τις στοχευμένες παρεμβάσεις θωράκισης για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η στεγαστική πολιτική για τα νέα ζευγάρια, που βρίσκεται στο… μικροσκόπιο του Μαξίμου και λαμβάνει τα τελικά χαρακτηριστικά της, ενόψει του επόμενου κύματος των ανακοινώσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Μαΐου.

-Το επόμενο μεγάλο ορόσημο του επόμενου μήνα θα είναι το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και η συνάντηση με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Μπάιντεν θα συναντηθούν στις 16 Μαΐου στο Λευκό Οίκο, με τον πρόεδρο Μπάιντεν, σε ένα τετ α τετ εφ’ όλης της ύλης, το οποίο αναμένεται ότι θα προσδώσει περαιτέρω προστιθέμενη αξία στις ήδη εξαιρετικές, όπως χαρακτηρίζονται, σχέσεις των δύο χωρών.

Στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων που θα έχουν οι δύο ηγέτες, σε ένα σκηνικό παγκόσμιας ρευστότητας και αλλαγών, θα βρεθούν η στενή συνεργασία Αθήνας-Ουάσιγκτον, οι εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο, η ενεργειακή ασφάλεια, η αμυντική συνεργασία, οι επενδύσεις, αλλά και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Ελλάδα, που έχει ως στόχο την άμεση έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023, δομεί ένα φιλικό προς τις επενδύσεις περιβάλλον, το οποίο αναμένεται να φέρει στην πρώτη γραμμή των επαφών του στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρωθυπουργός, καθώς θα έχει συνομιλίες με οικονομικούς παράγοντες και εκπροσώπους funds, εκπέμποντας ακόμα ένα σήμα για επενδύσεις στη χώρα μας.

-Σε χρόνο παράλληλο με τις κινήσεις στο μέτωπο της ενεργειακής αυτάρκειας και ασφάλειας, το ζητούμενο έχει να κάνει και με τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών, σε μία περίοδο έντονης ρευστότητας και ανησυχίας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, το μόνο σίγουρο είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα τροφοδοτεί συνεχώς τη δεξαμενή των μέτρων στήριξης, αναμένοντας και τις αποφάσεις των Βρυξελλών για αυτό που η Αθήνα αποκαλεί “κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα”.

Και η επόμενη Σύνοδος Κορυφής, στις 30 και 31 Μαΐου είναι το τρίτο μεγάλο ορόσημο για τον κ. Μητσοτάκη. “Κανένας εθνικός προϋπολογισμός σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να σηκώσει τα βάρη που προκαλεί η έκρηξη στην αγορά ενέργειας που πυροδοτείται, δυστυχώς, συνεχώς από τη φωτιά της ρωσικής εισβολής.

Είναι, συνεπώς, απολύτως απαραίτητο στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής να ληφθούν μέτρα πια για την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού των κρατών μας αλλά και όλων των ευρωπαίων πολιτών, των νοικοκυριών που μετά την πανδημία πολιορκούνται από διεθνείς ανατιμήσεις.

Και σε αυτή την περίοδο οι αποφάσεις μας πρέπει να στηρίζονται σε δεδομένα που να αντανακλούν πραγματικές ανάγκες και ρεαλιστικές δυνατότητες”, είναι το μήνυμα που ήδη έχει εκπέμψει ο πρωθυπουργός, όσο η κυβέρνηση προετοιμάζει το δικό της εθνικό σχέδιο για την ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα, που θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια και θα “αγκαλιάζει”, όσο το δυνατό, περισσότερα κοινωνικά στρώματα, με αιχμή τους πλέον ευάλωτους.