FEATUREDΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι συναντήσεις του Μάνου Κόνσολα με τις τοπικές αρχές για τουρισμό και εκπαίδευση

Ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας, ενημέρωσε τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, την Ένωση Ξενοδόχων, το Εργατικό Κέντρο και το Σωματείο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που αναβαθμίζει την τουριστική εκπαίδευση και την ΑΣΤΕΡ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Κόνσολας είχε ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων, ενώ θα ακολουθήσουν και νέες συναντήσεις με φορείς του τουρισμού.

Ο Μάνος Κόνσολας συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργο Χατζημάρκο και το Δήμαρχο Ρόδου, κ. Αντώνη Καμπουράκη, τους οποίους ενημέρωσε για τη θεσμική παρέμβαση που περιλαμβάνει την ανωτατοποίηση και αναβάθμιση της ΑΣΤΕΡ, ενώ έγινε ειδική αναφορά στη δυναμική που θα προσδώσει στη Ρόδο αυτή η προοπτική αφού σε συνδυασμό με τη Σχολή Ξεναγών και το ΙΕΚ Τουρισμού θα καταστεί σημείο αναφοράς για την τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού πραγματοποίησε, επίσης, συνάντηση εργασίας με τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και το Σωματείο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων για να τους ενημερώσει για το νομοσχέδιο που αναβαθμίζει την τουριστική εκπαίδευση, κάτι που θα μεταφραστεί σε καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας για τους εργαζομένους.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρθηκε στη δημιουργία νέων σχολών μετεκπαίδευσης εργαζομένων στον τουρισμό στη Ρόδο ενώ επισήμανε ότι: «προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η στήριξη εργαζομένων και ανέργων για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το δύσκολο χειμώνα που έρχεται», αναφέροντας, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση έχει κρατήσει εφεδρείες προκειμένου να υπάρξουν και νέα μέτρα στήριξης.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού είχε συνάντηση και με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου στην οποία εκτός από την ενημέρωση για το νομοσχέδιο που συνιστά την κορυφαία μεταρρύθμιση στο χώρο της τουριστικής εκπαίδευσης, έγινε και απολογισμός της χρονιάς, αποτίμηση της τουριστικής περιόδου που έρχεται στο τέλος της. Συζήτησαν, επίσης, και από κοινού πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το Υπουργείο για την επόμενη μέρα στον τουρισμό.

Όπως ανέφερε ο κ. Κόνσολας: «Και το 2021 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό», επισημαίνοντας ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Αεροπορίας (Eurocontrol), ενώ προέβλεπε  ανάκαμψη των αεροπορικών συγκοινωνιών, αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις 7 μεγάλες αλλαγές που έχει επιφέρει η πανδημία στον παγκόσμιο τουρισμό, τις οποίες θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Τουρισμού, οι αλλαγές αυτές είναι:

1ον: Οι επισκέπτες αναζητούν άλλους ρυθμούς, διαφορετικούς από το μαζικό τουρισμό. Αυτό οδηγεί και σε διαφοροποίηση της φιλοσοφίας και των υπηρεσιών που παρέχουν τα τουριστικά καταλύματα.

2ον:  Μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας όσων κάνουν διακοπές.

3ον: Αυξάνεται η ζήτηση για μεμονωμένα ταξίδια, υποχωρούν τα οργανωμένα. Για να πάρουμε το πλεονέκτημα χρειάζονται νέοι και σύγχρονοι τρόποι ψηφιακού μάρκετινγκ.

4ον: Η τάση για εργασία εξ αποστάσεως, δημιουργεί νέες προοπτικές για επιμήκυνση του χρόνου διακοπών, αλλά και της τουριστικής περιόδου, αφού κάποιος μπορεί να συνδυάζει τις διακοπές του με την εργασία. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση στον τομέα της πληροφορικής και της τεχνολογίας επικοινωνιών στις υπηρεσίες μας στον τουρισμό.

5ον: Ανοίγουν νέες προοπτικές για τον τουρισμό υγείας και ευεξίας που επεκτείνονται και σε τομείς όπως η υγιεινή διατροφή, η άθληση, οι υπηρεσίες υγείας.

6ον: Ο τομέας των συνεδρίων αλλάζει. Θα κυριαρχήσει η ζήτηση για πολλά, εξειδικευμένα και μικρά συνέδρια, που θα αξιοποιούν και τις ψηφιακές τεχνολογίες.

7ον: Θα υπάρξουν αλλαγές στον τομέα της κρουαζιέρας. Όχι πλέον μεγάλα πλοία με πολυκοσμία αλλά πολυτελείς κρουαζιέρες με λίγα άτομα που έχουν τη δυνατότητα να ξοδέψουν και περισσότερα.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόταση του Υπουργείου Τουρισμού για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, για να χρηματοδοτηθούν δράσεις όπως:

1ον: Επένδυση στην ποιότητα και ιδιωτικές επενδύσεις για αναβάθμιση τουριστικών καταλυμάτων.

2ον: Ψηφιακός Μετασχηματισμός των τουριστικών επιχειρήσεων

3ον: Πράσινη τουριστική οικονομία

4ον; Βελτίωση υποδομών

5ον: Αναβάθμιση τουριστικής εκπαίδευσης και ενίσχυση της απασχόλησης.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *