Αρχίζουν τα δύσκολα για την πανδημία, θέμα ζωής η τήρηση των μέτρων υγιεινής στη Ρόδο
Απορίες έχει προκαλέσει από χθες στην περιοχή μας η ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ των εννέα νέων κρουσμάτων κορονοιού για την Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου.
Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν τη Ρόδο και όχι τα μικρά νησιά της ΠΕ. Εξαίρεση ένα που έχει να κάνει με αλλοδαπό που ήταν με τέσσερις φίλους του στα χωριό στην ανατολική πλευρά και μετακινήθηκε σε άλλο μικρό νησί στο οποίο όμως δεν υπάρχουν κρούσματα.Επίσης σε κανένα από τα άλλα νησιά της ΠΕ δεν υπάρχουν κρούσματα όπως διαβεβαίωσαν το Notos News οι δήμαρχοι .
Το γεγονός ότι όλα τα περιστατικά δεν διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Ρόδου αλλά μετά τα τέστ και τη διάγνωση παραμένουν σε κατ οίκον περιορισμό δείχνουν πως δεν είναι άσχημη η κατάσταση,.
Για να παραμείνει όμως ελεγχόμενη και να είναι όλοι καλά, θα πρέπει άπαντες να τηρούν τα μέτρα υγιεινής, να φορούν μάσκες στις μετακινήσεις τους και να αποφεύγουν να συνωστίζονται σε καταστήματα εστίασης ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους.
Το Notos News επικοινώνησε με το διοικητή του Νοσοκομείου κ. Γρηγόρη Ρουμάνη ο οποίος έδωσε τη διαβεβαίωση πως ουδένα από τα περιστατικά δεν εισήχθη για νοσηλεία στο ΓΝΡ.
Αυτό όμως δεν σημαίνει εφησυχασμό από κανένα. Αντιθέτως τώρα χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή.
Το θέμα της πανδημίας απασχόλησε τη συνάντηση που είχε χθες το βράδυ ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ . Τσέρκης με τον πρόεδρο του ΠΙΣ κ. Α Εξαδάκτυλο.
«Είτε υπάρχουν εννέα κρούσματα του κορονοιού ή περισσότερα δεν αλλάζει κάτι. Ο καθένας από μας πρέπει να τηρεί τους κανόνες υγιεινής τη χρήση μάσκας και τα μέτρα ατομικής προστασίας. Το ευχάριστό είναι ότι δεν έχουμε εισαγωγές στο νοσοκομείο και διασωληνωμένους. Αυτό είναι ένας καλός δείκτης που δείχνει πως δεν υπάρχουν βαριά περιστατικά Είναι κάτι ενθαρρυντικό. Όμως ανεξάρτητα από τον αριθμό των κρουσμάτων που δείχνει κάθε ημέρα ο ΕΟΔΥ δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Σίγουρα παρατηρούμε το φαινόμενο. Αν υπάρξει αύξηση θα πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα. Είδατε τι έγινε με την Κοζάνη», τόνισε ο κ. Τσέρκης.
Ο πρόεδρος του ΙΣΡ τόνισε πως όσο θα μειώνεται η θερμοκρασία τόσο θα αυξάνονται οι πιθανότητες της διασποράς όχι μόνο του κορονοιού αλλά και άλλων ιών που αφορούν το αναπνευστικό σύστημα.
Ο κ. Τσέρκης αναφέρθηκε στην εκτίμηση των ειδικών που έχουν κάνει πρόβλεψη για 800 με 1000 νέα κρούσματα του κορονοϊού ίσως και ημερησίως το Νοέμβριο στη χώρα.
«Το θέμα είναι να μην επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις αυτές. Για το λόγο αυτό, πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί και να τηρούμε τα μέτρα. Να συμπεριφερόμαστε όλοι σαν να είμαστε φορείς. Να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να περιορίσουμε τη διάδοση της νόσου», τόνισε ο κ. Τσέρκης
Η έλλειψη γιατρών στο νοσοκομείο και η συνεδρίαση στον ΙΣΡ παρουσία του Α Εξαδάκτυλου
Ο κ Τσέρκης αναφέρθηκε στη συνεδρίαση που έγινε χθες βράδυ στα γραφεία του ΙΣΡ.
Η συνάντηση διήρκεσε αρκετά και ολοκληρώθηκε μετά τις 23:00. Στη διάρκεια της έγινε συζήτηση για τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στο νοσοκομείο της Ρόδου. Ειδικά για τους αναισθησιολόγους αυτό που φαίνεται να συνιστά ο πρόεδρος του ΠΙΣ είναι η απασχόληση ιατρών με μπλοκάκι. Συζήτηση έγινε και για την έλλειψη άλλων σημαντικών ειδικοτήτων στο νοσοκομείο της Ρόδου.
«Η παρουσία του κ. Εξαδάκτυλου ήταν τιμητική για τον ΙΣΡ. Στη συζήτηση τέθηκαν όλα τα ζητήματα που θα πρέπει να σταλούν στο υπουργείο Υγείας. Συζητήσαμε για το ΓΝΡ.Δεν λύνονται όλα τα προβλήματα ταυτόχρονα αλλά πρέπει να ιεραρχηθούν για να αντιμετωπιστούν. Εγγυήθηκε πως για το θέμα των αναισθησιολόγων πως θα ενημερώσει στην Αθήνα όλους τους γιατρούς ώστε να έρθουν στη Ρόδο όπου η ποιότητα ζωής είναι πολύ καλή. Το θέμα είναι να δημιουργηθούν συνθήκες ασφαλούς άσκησης της ιατρικής στα νησιά. Η πραγματοποίηση 3.500 επεμβάσεων το χρόνο σε δύο χειρουργικές αίθουσες στο νοσοκομείο Ρόδου και μόνο τρομάζει τους αναισθησιολόγους. Αυτό και μόνο δείχνει το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνουν. Αφορούν στοιχεία νοσοκομείων μεγάλων πόλεων της χώρας», τόνισε ο κ. Ηλίας Τσέρκης.
Τα θέματα αυτά όπως είπε ο κ. Τσέρκης συζητήθηκαν και κατά τη συνάντηση με τον διοικητή της 2ης ΥΠΕ κ. Χ Ροιλό και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ κ. Ν Παπαευσταθίου.
«Καταλήξαμε στις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της έλλειψης γιατρών. Συζητήσαμε και για άλλα θέματα που χρειάζονται καλύτερη οργάνωση», τόνισε ο κ. Τσέρκης.