FEATUREDΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ

Γ . Κατρουγκαλος: Επιδίωξη της χώρας μας να είναι ο διάλογος με την Τουρκία αλλά με βάση τους κανόνες διεθνούς δικαίου

«Επιδίωξη της χώρας μας πρέπει να είναι ο διάλογος. Να γίνεται όμως με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και την ατζέντα που θα πρέπει να υπάρχει, για την οριοθέτηση  των ΑΟΖ και κυρίως χωρίς απειλές. Αυτό θα ήταν εφικτό αν η κυβέρνηση είχε φροντίσει να πετύχει στο ευρωπαϊκό συμβούλιο  κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας σε περίπτωση που συνεχίζει την επιθετική τακτική σε βάρος της χώρας μας»

Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων μιλώντας στο Notos News και το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ πρώην υπουργός κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.

Αναλυτικότερα ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε, πως η Ελλάδα δεν εισέπραξε κάποια συγκεκριμένη δήλωση σε ότι αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να σταματήσει η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας.

«Δεν εισπράξαμε κάποια  συγκεκριμένη δήλωση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να σταματήσει  την επιθετική της συμπεριφορά η Τουρκία στο μέλλον.  Είχαμε μόνο τις γνωστές δηλώσεις για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου μεταξύ των κρατών.

Γενικά και το σύνολο των δηλώσεων είναι ίσως ένα τόνο κάτω,  από προηγούμενες δηλώσεις που έγιναν  στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου. Δεν θα  πρέπει κάποιος, να εκπλήσσεται από αυτό το λόγο. Από την  επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον έγινε φανερό   ότι η Ελλάδα είναι δεδομένος και προβλέψιμος σύμμαχος.  Περάσαμε πάλι στην παλαιά εκδοχή της αντίληψης  ότι η Ελλάδα είναι ένα είδος προκεχωρημένο φυλάκιο της δύσης ή των ΗΠΑ», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Σε ερώτηση για  την προκλητικότητα της Τουρκίας και την επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος της  γειτονικής χώρας σε όλους εκτός από τους κκ. Κ Μητσοτάκη και Αναστασιάδη ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε:

«Επιδίωξη της χώρας μας πρέπει να είναι ο διάλογος. Να γίνεται όμως με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και την ατζέντα που θα πρέπει να υπάρχει για την οριοθέτηση  των ΑΟΖ και κυρίως χωρίς απειλές. Αυτό θα ήταν εφικτό αν η κυβέρνηση, είχε φροντίσει να πετύχει στο ευρωπαϊκό συμβούλιο  κυρώσεις  σε βάρος της Τουρκίας σε περίπτωση που συνεχίζει την επιθετική τακτική σε βάρος της χώρας μας .Στην Κύπρο είναι συνεχής η επιθετικότητα  και η  προκλητικότητα της . Είναι κακό μήνυμα, το ότι ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στον ΟΗΕ δεν αναφέρθηκε στο κυπριακό που είναι το υπ αριθμόν ένα πρόβλημα. Δεν γίνεται να μην το αναφέρουμε. Καταλαβαίνετε πως εισπράττεται το μήνυμα από την  άλλη πλευρά»

Σε ότι αφορά τις κυρώσεις που  πρέπει να επιβληθούν στην Τουρκία ο κ. Κατρούγκαλος είπε:

«Χρειάζεται συστηματική προετοιμασία. Εμείς είχαμε προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.  Αυτή θα πρέπει να είναι η πολιτική της κυβέρνησης. Χρειάζεται   ένας συνδυασμός κυρώσεων ώστε να ξέρει η Τουρκία ότι η επιθετικότητα έχει κόστος»

Σε ερώτηση σχετικά με την ένταση τις τελευταίες ημέρες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι είναι λογικό να υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις .

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα της  Αριστεράς και είναι λογικό, να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις εντός του. Υπάρχει μια γραμμή την οποία πρέπει όλοι να υπηρετούμε. Αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις δεν συμβαίνει . Πρέπει να φροντίσουμε  να μην επαναληφθούν αυτά  στο μέλλον. Σε ότι αφορά  τις δηλώσεις στελεχών δεν συνηθίζω να τις σχολιάζω.Θα πρέπει να αποφεύγουμε τα φαινόμενα εσωστρέφειας», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και  στην πανδημία και τον τρόπο αντιμετώπισης από την κυβέρνηση.

«Η ενίσχυση του ΕΣΥ, έπρεπε να είναι υποχρέωση αυτονόητη. Αντί αυτού είδαμε προσλήψεις μόνο συμβασιούχων.  Αυτό σε συνδυασμό με άλλων παλινωδιών όπως με τα σχολεία που άνοιξαν με λιγότερα μέτρα. Αυτά δικαιολογούν την κριτική μας. Η κυβέρνηση θέλει να μεταθέσει, το μερίδιο των ευθυνών στους πολίτες. Έχουν και οι πολίτες ευθύνες δεν έχουν όμως το πηδάλιο της χώρας στα χέρια τους», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *