FEATUREDΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι επιχειρηματίες του τουρισμού κράτησαν την οικονομία όρθια, σειρά μας, να σταθούμε πλάι τους!

Δεν θα είναι εύκολη η  τουριστική σεζόν του 2021 δήλωσε σήμερα μιλώντας στο Notos News και το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας από την Αστυπάλαια.

Μίλησε για την ανάγκη αλλαγής ότι αφορά το τουριστικό μοντέλο και τον αγώνα για την προβολή και τόνισε πως η κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός  και θα στηρίξει τους επιχειρηματίες του τουρισμού που περνούν δύσκολα φέτος .

Ο κ. Μάνος Κόνσολας συμμετέχει στο συνέδριο που διοργανώνει ο Δήμος Αστυπάλαιας με ενδιαφέροντα θέματα .

«Ήμουν από τους πρώτους κυβερνητικούς που είχα επισημάνει πως η φετινή τουριστική σεζόν θα ήταν πολύ δύσκολη. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκα.  Και το 2021 θα είναι δύσκολη τόσο  για τον Παγκόσμιο όσο και για τον ελληνικό τουρισμό. Είναι καιρός να ανοίξει συζήτηση χωρίς προκαταλήψεις  για την επόμενη ημέρα για τον τουρισμό. Και η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ σύντομα.  Η τουριστική σεζόν τελειώνει και ξεκινάει η  προετοιμασία για την επόμενη», δήλωσε ο υφυπουργός Τουρισμού.

Ανάγκη αλλαγής στο τουριστικό μοντέλο

Ο  κ. Μάνος Κόνσολας τόνισε πως θα πρέπει άμεσα:

«Να ξεκινήσει άμεσα  συζήτηση για το στρατηγικό σχέδιο του ελληνικού τουρισμού. Θα πρέπει να διεκδικήσουμε  ένα κοινό  πλαίσιο συμφωνίας για αυτό . Το τέλος του  μοντέλου  της τουριστικής ανάπτυξης  όπως γνωρίζουμε είναι δεδομένο.  Οι αλλαγές που  έχει φέρει η πανδημία είναι τεράστιες.  Θέλω να πιστεύω πως δεν θα είναι μόνιμες».

Κοινοί κανόνες  για την ασφάλεια στον τουρισμό

Σε ερώτηση αν αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να γίνει στροφή στις ειδικές μορφές τουρισμού ο κ. Κόνσολας δήλωσε:

«Πρέπει πάνω από όλα να διεκδικήσουμε ενιαίους κανόνες για τα ταξίδια και την ασφάλεια στον τουρισμό που θα είναι αποδεκτοί και θα εφαρμόζονται από όλες τις χώρες. Το αυτονόητο δεν το κατακτήσαμε. Βλέπουμε στη δύση της σεζόν κάποιες χώρες να βάζουν προϋποθέσεις για την επιστροφή των πολιτών από τουριστικούς προορισμούς . Τους βάζουν σε καραντίνα. Αν  υπήρχαν κανόνες  και πλαίσιο συμφωνίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ήταν καλύτερα τα πράγματα.   Επίσης πρέπει να εξετάσουμε ένα άλλο πλαίσιο σε ότι αφορά το θεματικό πεδίο.  Πέρα από το μαζικό τουρισμό να ενδυναμώσουμε και τον εναλλακτικό τουρισμό. Παράλληλα πρέπει να κάνουμε στροφή στην ποιότητα και στους τουρίστες υψηλού οικονομικού εισοδήματος».

Σχετικά με την προβολή στο εξωτερικό ο κ. Κόνσολας τόνισε πως ο ΕΟΤ μαζί  με το υπουργείο Τουρισμού  συνεργάζεται με φορείς διαφήμισης και προώθησης   ώστε να ενδυναμωθεί η εικόνα και η ταυτότητα των τουριστικών προορισμών της χώρας στο εξωτερικό και την Ελλάδα.  Για το λόγο αυτό έχει ενδυναμωθεί, όπως τόνισε,  ο προϋπολογισμός του ΕΟΤ  προκειμένου να φέρει σε πέρας την προβολή.

«Το υπουργείο Τουρισμού προχωρά σε μεταρρυθμίσεις για το θεματικό τουρισμό. Θεσμοθετήθηκε το νομοσχέδιο που αφορά τις καταδύσεις. Πρέπει να αναφέρω ότι 25 εκατομμύρια αυτοκαταδύτες ζητούν διέξοδο στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Δωδεκάνησα. Η κατά κεφαλή δαπάνη είναι πολλαπλάσια από αυτή που έχουμε συνηθίσει στα νησιά μας.  Έτσι θα κάνουμε στη στροφή  στην ποιότητα και σε  υψηλού επιπέδου τουρίστες», τόνισε.

Σχετικά με την εκτίμηση ότι τα έσοδα του τουρισμού θα διαμορφωθούν στα τρία δις που έκανε μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο  του Notos News ο αντιπρόεδρος του ΞΕΕ και της ΠΟΞ κ. Άρης Σουλούνιας ο κ. Μάνος Κόνσολας δήλωσε:

«Ο κ Άρης Σουλούνιας πολύ έμπειρος στον τουρισμό διατύπωσε αυτό που λέει όλη η αγορά και όλοι οι παράγοντες του κλάδου. Υπήρχε μια πρόβλεψη για έσοδα πέντε δίς .Δεν έχουμε τα 18 δις έσοδα και τα 33 εκατομμύρια τουριστών αφίξεις .Αγγίζουμε το ένα έκτο των δεικτών . Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να περιφρουρήσουμε την υγεία,  προστατεύοντας τους εργαζόμενους τους επιχειρηματίες μας  και τους επισκέπτες μας από την πανδημία με  υγειονομικά μέτρα. Επίσης στόχος μας είναι  να στηριχθεί η τουριστική οικονομία μέχρι να εισέλθουμε σε μια κανονικότητα».

Σε αυτή την κρίση δεν θα μείνει κανείς μόνος του

Ο κ. Κόνσολας αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει ήδη η κυβέρνηση για επιχειρήσεις και εργαζόμενους του τουρισμού.

«Ακολουθεί δεύτερη, τρίτη και τέταρτη φάση μέτρων στήριξης μέχρι  που θα έχουν ανάγκη οι επιχειρηματίες. Σε αυτή την κρίση μόνος του δεν θα μείνει κανείς. Ούτε  ξενοδόχος ούτε πράκτορας ούτε ταξιτζής ούτε  εργαζόμενος», τόνισε.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση έχει κάνει πρόβλεψη για τα προβλήματα τις δυσκολίες που επιπρόσθετα μπορεί να φέρει η πανδημία και ενδεχομένως ένα δεύτερο lockdown o κ. Κόνσολας δήλωσε :

« Η τουριστική σεζόν του 2021 έχω εκτιμήσει ήδη πως θα είναι δύσκολη. Έχω ενημερώσει τα αρμόδια υπουργεία ώστε να ετοιμαστούμε γιατί η κρίση αυτή θα είναι σε βάθος τριετίας. Τον επόμενο μήνα ξεκινούσαν οι εκθέσεις και οι πωλήσεις στο εξωτερικό γιατί υπάρχει φοβία στην Ευρώπη που είναι η κυρίαρχη  αγορά μας.  Για να σταματήσει αυτό δεν θα πρέπει να υπάρχει πανδημία. Απόλυτη ασφάλεια δεν υπάρχει μέχρι να βρεθεί εμβόλιο. Ευχόμαστε να βρεθεί το σκεύασμα που θα βάλει τέλος στην πανδημία που έχει επιφέρει πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία. Ο ΠΟΤ αναφέρει πτώση σε ποσοστό 70% σε σχέση με πέρσι και τη σοβαρή επίδραση που έχει η πανδημία στον κλάδο.  Η φοβία ως εκ τούτου εξακολουθεί να  υπάρχει».

Ευγνωμοσύνη  για τους επιχειρηματίες του τουρισμού

Κλείνοντας τη συνομιλία ο κ Κονσολας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του  για τους επιχειρηματίες του τουρισμού.

«Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για τους επιχειρηματίες που άνοιξαν τον τουρισμό βάζοντας ένα στοίχημα. Ξενοδόχοι πράκτορες  ήταν μια ζεστή αγκαλιά.  Επίσης τήρησαν τα υγειονομικά τα μέτρα  και τα προβλήματα ήταν ελάχιστα. Αυτό οφείλεται στο υψηλό αίσθημα επαγγελματισμού που είχαν. Τους δηλώνω πως δεν θα μείνει κανείς μόνος του. Θα μείνουμε μαζί τους μέχρι τέλους, να τους στηρίζουμε . Αυτοί οι άνθρωποι τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης στήριξαν την οικονομία δημιούργησαν πλούτο στη χώρα και έμεινε όρθια. Τώρα που  περνάει δύσκολα ο τουρισμός θα είμαστε εμείς δίπλα τους  με κονδύλια από τη Ευρώπη  δηλαδή 35 δις για να στηριχθούν και αυτοί και οι εργαζόμενοι τους»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *