Α . Σουλούνιας : Να εξοπλιστούμε με μέτρα γιατί έρχεται οικονομικό τσουνάμι!
Δύσκολοι θα είναι οι μήνες που έρχονται για τις τουριστικές και κυρίως τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όπως δήλωσε σήμερα μιλώντας στο Notos News και το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων ο αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Άρης Σουλούνιας.
Με αφορμή τις έρευνες που θα διενεργήσει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο , θα υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τον αριθμό των ξενοδοχείων που λειτούργησαν φέτος αλλά κυρίως για το μέγεθος της ζημιάς που έχουν υποστεί.
Ωστόσο όπως υπογράμμισε ο κ Σουλούνιας ο αριθμός των αφίξεων που έχουμε μέχρι τώρα συγκρινόμενος με τα περσινά στοιχεία σχηματίζει μια πρώτη εικόνα των απωλειών σε επισκέπτες και έσοδα από τη φετινή δύσκολη σεζόν. Όσο για την σεζόν του 2021 δεν είναι εύκολη όπως υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του ΞΕΕ και της ΠΟΞ.
Αναλυτικότερα
Με αφορμή τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος σε ότι αφορά τις αφίξεις τουριστών φέτος ο κ. Σουλούνιας δήλωσε:
«Δυστυχώς επιβεβαιώνονται τα δυσμενή σενάρια για τον τουρισμό. Μια πρώτη εκτίμηση που έγινε χθες δείχνει πως δεν θα φθάσουμε καν στα οικονομικά αποτελέσματα που είχαμε προβλέψει στις αρχές της τουριστικής σεζόν. Θα φθάσουμε δηλαδή, σε έσοδα τα τρία δις μπορεί και τα 3,5 δις αλλά αυτό δεν κάνει τη διαφορά. Το 2019 είχαμε φθάσει σε ταξιδιωτικά έσοδα τα 18 δις. Καταλαβαίνετε από τα στοιχεία πως φέτος, θα υπάρχει τεράστια πτώση στο ΑΕΠ. Ακόμη χθες ανακοινώθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι τον Ιούλιο μήνα είχαμε 820.000 αφίξεις τουριστών στη χώρα έναντι των 5,6 εκατομμυρίων πέρσι . Τα στοιχεία αυτά δείχνουν τις απώλειες για την οικονομία τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους».
Χρειάζονται και άλλα μέτρα
Σε ερώτηση αν τα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή βοηθούν τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ο κ. Άρης Σουλούνιας δήλωσε :
«Είχαν σχεδιαστεί κάποια μέτρα βασισμένα στο γεγονός ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα έφθαναν τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ. Μετά έγινε εκτίμηση για 3,5 δις και τώρα φαίνεται να καταλήγουμε στα τρία δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται επανασχεδιασμός των μέτρων για την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Το αναφέρω αυτό γιατί αν δεν στηριχθούν οι επιχειρήσεις δεν θα έχουν στήριξη και οι εργαζόμενοι. Αυτά είναι αλληλένδετα».
Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Σουλούνιας διεξάγει έρευνα για να γίνει γνωστό με ακρίβεια πόσες επιχειρήσεις έχουν ανοίξει φέτος.
«Το αναφέρω αυτό γιατί δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή τους. Επίσης ετοιμάζουμε τον Οκτώβριο και άλλη μια έρευνα που θα αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων τη φετινή σεζόν. Αυτό θα είναι ένα εργαλείο για να διεκδικήσουμε επιπλέον μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων», τόνισε ο κ. Σουλούνιας.
Προ των πυλών οικονομικό τσουνάμι
Όσο για τα μέχρι τώρα στοιχεία για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που είναι σε λειτουργία ο κ. Σουλούνιας είπε :
«Τα στοιχεία από την παροχή των υγειονομικών πρωτοκόλλων δίνει ένα ποσοστό της τάξεως του 70%. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως άνοιξε το 70% ξενοδοχείων . Αυτός ήταν και ο λόγος που διεξάγουμε την πρώτη έρευνα. Τα αποτελέσματα της θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα. Θα ξέρουμε έτσι πόσα ξενοδοχεία άνοιξαν ανά περιφέρεια τη φετινή σεζόν . Το πιο κρίσιμο στοιχείο είναι όμως είναι τα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων. Το ζήτημα δεν είναι ο αριθμός των αφίξεων και οι πληρότητες στα ξενοδοχεία αλλά να εξετάσουμε με ακρίβεια τις ζημίες που υπέστησαν οι επιχειρήσεις. Τα συμπεράσματα θα είναι για μας το χρήσιμο εργαλείο για να πιέσουμε τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη για την εφαρμογή μέτρων που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να αντέξουμε και να βγάλουμε το χειμώνα. Έρχεται οικονομικό τσουνάμι. Οι προβλέψεις δεν είναι θετικές και θα επηρεάσουν τους πάντες».
Σχετικά με τα μέτρα, που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για τους εργαζόμενους και σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις που έχει κάνει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Κώστας Ζωγραφίδης ο κ. Άρης Σουλούνιας σημείωσε πως παρουσιάζουν κενά.
Βαρύς ο φετινός χειμώνας για όλους
«Τα μέτρα παρουσιάζουν κενά. Αυτά από ήδη έχουν ανακοινωθεί καλύπτουν έναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων όπως αυτό που αφορά τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων, για την παροχή του επιδόματος ανεργίας. Χρειάζονται και άλλα γιατί έχουμε μπροστά μας ένα πολύ δύσκολο χειμώνα για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Διεκδικούμε πρόσθετα μέτρα και για τους εργαζόμενους», τόνισε ο κ Σουλούνιας.
Όσο για το αν θα δώσει «ανάσα» η όποια επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν ο αντιπρόεδρος του ΞΕΕ τόνισε :
«Κάθε προσπάθεια είναι καλοδεχούμενη. Κάθε καινούργια απόφαση που λαμβάνεται για επέκταση της σεζόν είναι θετική για τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους του νησιού. Έστω και αυτές οι 15 ημέρες κάτι θα προσφέρουν.Εύχομαι να πραγματοποιηθεί και να πετύχει. Και στο παρελθόν πολλά έχουν αναφερθεί για την επιμήκυνση της σεζόν αλλά δεν έγινε. Μακάρι να γίνει η αρχή ώστε στο μέλλον η σεζόν να επιμηκυνθεί κατά δύο τρεις εβδομάδες. Θα είναι σημαντικό για την τοπική οικονομία»
Δεν θα είναι όλα ρόδινα τη σεζόν του 2021
Σε ερώτηση σχετικά με την τουριστική σεζόν του 2021 ο κ. Σουλούνιας δήλωσε :
«Δυστυχώς με την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις. Όπως λέω πάντα στον τουρισμό δεν κάνουμε προϋπολογισμό δηλαδή πρόβλεψη αλλά απολογισμό αποτελεσμάτων. Στην αρχή του έτους όλα έδειχναν πως θα είχαμε μια πολύ καλή σεζόν. Ήρθε όμως ο Covid και ανέτρεψε τα πάντα. Θα δούμε την εξέλιξη της πανδημίας το χειμώνα. Αν τα πράγματα είναι καλύτερα φέτος και δεν δημιουργηθούν προβλήματα η σεζόν του 2021, θα είναι καλύτερη από τη φετινή . Να μην περιμένουμε θεαματικές αυξήσεις σε ότι αφορά τους αριθμούς των αφίξεων ή στα έσοδα των επιχειρήσεων. Θα είναι μια καλή σχετικά μια σεζόν όπου οι αφίξεις θα αγγίξουν το 60% αυτών του 2019 με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε προβλήματα από την πανδημία. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια εξίσου δύσκολη σεζόν το 2021. Δεν είναι όλα ρόδινα».
Κλείνοντας τη συνομιλία ο κ Σουλούνιας στάθηκε ιδιαίτερα στις 820.000 αφίξεις τουριστών φέτος στη χώρα έναντι των 5,6 εκατομμυρίων πέρσι που αποτυπώνουν ήδη το μέγεθος της ζημίας των τουριστικών επιχειρήσεων .