FEATUREDΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ανάκαμψη στον τουρισμό από το 2022 ενώ το 2021 θα είναι χρονιά επιβίωσης!

Ακατόρθωτη η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν για τους περισσότερους προορισμούς της χώρας με εξαίρεση το Νότιο Αιγαίο και τη Κρήτη.

Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων μιλώντας για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής σεζόν στο Notos News και την «Απογευματινή Ενημέρωση» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος.

«Η τουριστική σεζόν όπου είχαμε τα μέτρα δεύτερου βαθμού φαίνεται να ολοκληρώνεται μέσα στο Σεπτέμβριο και αυτό είναι πολύ κακό. Αυτό έγινε γιατί  σε επικοινωνιακό επίπεδο έγινε  λάθος. Δεν είχαμε και ακριβώς τα  επιδημιολογικά δεδομένα καθώς  κάθε περιοχή είναι διαφορετική», δήλωσε ο κ. Τάσιος.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ αναφέρθηκε  και σε περιοχές που όπως είπε εξελίσσονται διαφορετικά σε τουριστικό επίπεδο, όπως η Πελοπόννησος  που πήγε καλά τον Αύγουστο ενώ τον Σεπτέμβριο μένει άδεια σε μεγάλο ποσοστό.

«Η Ρόδος και το Ηράκλειο πήγαν καλά τον Αύγουστο. Δεν συνέβη το ίδιο με προορισμούς της Βορείου Ελλάδος», τόνισε.

Σε ότι αφορά το άνοιγμα του τουρισμού τόνισε ότι αυτό έγινε γιατί έβαλαν πλάτη όλοι όσοι ασχολούνται με τον τομέα.

«Ο τουρισμός ξεκίνησε γιατί η χώρα έπρεπε να είναι στον ανταγωνισμό της Μεσογείου. Για αυτό  έβαλαν πλάτη όλοι και κυρίως οι ξενοδόχοι. Το στοίχημα ήταν μεγάλο. Αλλού επιτεύχθηκε καλά η κίνηση και  αλλού όχι. Το ζήτημα είναι η επιδημιολογική διαχείριση και η επικοινωνία αυτής. Σε αυτό έχουμε ενστάσεις. Όμως οι επιχειρήσεις έχουν απώλειες από τη έναρξη της σεζόν και δημιουργούνται πολλά ερωτήματα για το υπόλοιπο της», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΞ και πρόσθεσε πως επιμήκυνση της σεζόν δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις όπως στο Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ τόνισε πως μέσα στον Σεπτέμβριο θα κλείσουν αρκετά από τα 5.500 ξενοδοχεία που είναι σε λειτουργία.

Σε ερώτηση σχετικά με τις αγορές από τις οποίες οι τουριστικοί προορισμοί αντλούν τουρίστες ο κ. Τάσιος δήλωσε:

«Είναι ανοικτές και δίνουν τουρίστες η Γερμανική και η Αγγλική Αγορά. Φαίνεται πως και στην πορεία θα βελτιωθεί η κατάσταση  και με την τουριστική αγορά του Ισραήλ. Αφίξεις έχουμε από τη Σκανδιναβία την Πολωνία. Αναμένουμε να δούμε αν θα γίνει κάποια έκπληξη σε σχέση με τη Ρωσία έστω και με μικρό αριθμό αφίξεων και τεστ 72 ωρών όπως και το Ισραήλ για να μπορέσει  έστω να προστεθεί  κάτι  περισσότερο στο Σεπτέμβριο», δήλωσε ο κ. Τάσιος.

Σχετικά με τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων ο κ. Τάσιος δήλωσε:

«Καλό είναι να υπάρχουν όσο  περισσότερα μέτρα για την ανακούφιση εργαζομένων και επιχειρήσεων. Όμως τα ταμεία της χώρας έχουν συγκεκριμένα περιθώρια. Εκεί είναι το μεγάλο ζητούμενο για την επόμενη ημέρα στον τουρισμό. Περιμένουμε μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου τις πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση για να δούμε τα μέτρα που θα δώσουν το στίγμα της επιβίωσης των επιχειρήσεων . Για τους εργαζόμενους έγινε ένα πρώτο βήμα με την κατοχύρωση των 50 ενσήμων για το επίδομα ανεργίας. Δεν φθάνουν βέβαια τα 400 ευρώ για μια οικογένεια. Ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος. Ακόμη πιο δύσκολος για τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας και τους εργαζομένους τους».

Ο κ.Τάσιος τόνισε πως θα πρέπει να υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις προκειμένου να μπορέσουν να τακτοποιήσουν υποχρεώσεις όπως Δώρα Χριστουγέννων και άλλα.

«Θα πρέπει να υπάρξει κρατική μέριμνα για αυτό γιατί οι τζίροι των επιχειρήσεων είναι πολύ μικροί. Δεν μπορούν με τα φετινά έσοδα να καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων», τόνισε ο κ. Τάσιος.

Σε ερώτηση για το χρόνο επαναφοράς του τουρισμού στην προτέρα κατάσταση ο κ. Τάσιος τόνισε όλα σχεδόν εξαρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας.

« ΄Όλα εξαρτώνται από την πανδημία. Έχουμε  πάρα πολύ δρόμο. Η επόμενη σεζόν δεν θα είναι ανάκαμψης αλλά επιβίωσης. Θα δούμε τι υποχρεώσεις θα έχουν καλυφθεί  και τι θα γίνει με τα τοκοχρεωλύσια. Έχουμε δρόμο ακόμη μπροστά  μας. Να μην ξεχνάμε  και τις διαπραγματεύσεις με τους ΤΟ. Ανάκαμψη θα δούμε από το 2022. ¨Όταν χάνονται 15δις από τα 18 των εσόδων η διαφορά δεν μπορεί να καλυφθεί το 2021. Χρειάζεται διάλογος με την κυβέρνηση περισσότερος», τόνισε.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *