FEATUREDΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ

Γ. Μάζης:Στόχος της Τουρκίας δεν είναι ο διάλογος αλλά η παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων μας

Στις εξελίξεις με την γειτονική χώρα Τουρκία  και στην πολιτική της Ελλάδας για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της αναφέρθηκε μιλώντας στο Notos News και την «Απογευματινή Ενημέρωση» ο καθηγητής Γεωπολιτικής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Γιάννης Μάζης.

«O κ Ερντογάν είναι δεσμευμένος στη δυναμική των λόγων του και δεν μπορεί να κάνει πίσω.  Είναι σαν ένα άτομο που είναι μέσα σε ένα  βάλτο  και  κάθε του κίνηση τον βάζει πιο μέσα, Είναι εξαιρετικά επικίνδυνος όμως κάτι που γνωρίζουν καλά οι Ένοπλες Δυνάμεις. Ως προς αυτό πρέπει να είμαστε ήσυχοι. Είναι σαφές ότι κάνει ότι μπορεί για να δυσκολέψει τη δουλειά της Γερμανίας . Σε ότι αφορά το διάλογο αυτό που θέλει είναι να καταθέσει τις παράνομες διεκδικήσεις του και να  τις νομιμοποιήσει σε βάρος της χώρας μας.  Δεν είναι όμως έξυπνος. Θα μπορούσε να μειώσει τις προκλήσεις  κατά της χώρας μας και να μας οδηγούσε σε ένα διάλογο που δεν θα μας βοηθούσε. Η Ελλάδα μπορεί όμως να συζητήσει μόνο ένα θέμα και αυτό αφορά την οριοθέτηση  της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών», δήλωσε ο κ. Γιάννης Μάζης και πρόσθεσε πως αν ήταν κάποιος άλλος στη θέση του κ. Ερντογάν η Ελλάδα θα ήταν σε πολύ δύσκολη θέση.

«Οι μαξιμαλιστικές  διαθέσεις του κ. Ερντογάν μας σώζουν από τη διαμεσολάβηση της Γερμανίας», τόνισε.

Σε ερώτηση αν με τη συμπεριφορά της Τουρκίας μπορεί πραγματικά να γίνει διάλογος ο κ. Μάζης δήλωσε:

«Στόχος του προέδρου της Τουρκίας είναι να συζητήσουμε ποια και πόσα από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα του παραχωρήσουμε. Αν είμαστε και πολύ ευγενικοί μπορεί να του παραχωρήσουμε κάτι από αυτά που διεκδικεί. Είναι  γνωστές οι θέσεις της Τουρκίας για το διάλογο και το ..δίκαιο.

Για τις προσπάθειες της Ελλάδας να ακυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, με τις συμφωνίες που υπεγράφησαν για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο αλλά κυρίως με τη δεύτερη  ο κ. Μάζης τόνισε πως στην προκειμένη περίπτωση δεν πήραμε κάτι αλλά δώσαμε.

«Το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο  το γνωρίζουμε όλοι. Ο τρόπος που χαράχθηκε η μερική οριοθέτηση επιτρέπει στην Τουρκία όπως είπε ο κ.Τσαβούσογλου να κάνουν αυτά που επιθυμούν μετά τον 28ο μεσημβρινό. Δώσαμε ένα 10% στη Αίγυπτο, πάνω στη Μεσογειακή ράχη  που είναι πλήρες κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Σε αντάλλαγμα τι πήραμε για αυτό; Ούτε καν την αποκλειστική οικονομική ζώνη του Καστελορίζου, Δεν πήραμε κάτι. Στο άρθρο 1 παράγραφος Ε παραδεχόμαστε με την Αίγυπτο ότι οποιοδήποτε από τα συμβαλλόμενα μέρη θελήσει να καθορίσει ΑΟΖ με τράτο κράτος θα πρέπει να συμφωνήσει το έτερο. Αν εμείς θελήσουμε να κάνουμε έστω μερική οριοθέτηση με την Κύπρο πρέπει να συμφωνήσει και η Αίγυπτος.  Γιατί δεν ξεκινήσαμε να κάνουμε οριοθέτηση με την Κύπρο για να διασφαλίσουμε τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα;».

Ο κ. Μάζης τόνισε πως η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο θα μας έδινε άλλη ώθηση και θα  μας βοηθούσε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα μας ως χώρα.

«Η Αίγυπτος τώρα βρίσκεται σε μια άκρως λεπτή και επικίνδυνη θέση έχοντας τους τζιχαντιστές της Τουρκίας περίπου στα σύνορα της. Αφού είμαστε σύμμαχοι γιατί δεν ζητήσαμε κάτι;», αναρωτήθηκε ο κ. Μάζης

Όσο για την ανακοίνωση της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο από τον πρωθυπουργό ο κ. Μάζης αναφέρθηκε στα βήματα που έπρεπε να είχε κάνει η Ελλάδα για να διασφαλίσει τα δικαιώματα της.

«Η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι κυριαρχικό μονομερώς ασκούμενο δικαίωμα της χώρας. Έπρεπε αν θέλαμε να μοιράσουμε ΑΟΖ με την Ιταλία πρώτα να επεκτείναμε στα 12 μίλια να κάναμε γραμμές βάσεως και μετά να καθορίζαμε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Δεν ήταν ανάγκη να ακολουθήσουμε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Στην Ιταλία προσφέραμε ένα μεγάλο κομμάτι και την αφήσαμε να κάνει μια μεγάλη γραμμή βάσης εις βάρος της επήρειας των διαποντίων νησιών. Εκεί όμως η επήρεια κρύβει τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου.  Προσφέραμε και στο ύψος των Στροφάδων επήρεια. Έτσι όμως δεχόμαστε αυτό που λέει η Τουρκία ότι τα νησιά δεν χρειάζεται να έχουν πλήρη επήρεια όπως η στεριά. Υπάρχουν δηλαδή πολλά σημεία σε αυτά που έχουμε κάνει που δίνουν δικαιώματα», τόνισε ο κ. Μάζης.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *