FEATUREDΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ

Στη Βουλή η κύρωση των συμφωνιών με Αίγυπτο και Ιταλία για την ΑΟΖ

Ξεκίνησε σήμερα το απόγευμα, η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής  για την κύρωση των συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο για την ΑΟΖ.

Η εποχή των δισταγμών τελείωσε

Οι δύο συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα μας θα συζητηθούν σε δύο χωριστές συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της βουλής, ενώ την Τετάρτη θα εισαχθούν στην ολομέλεια του ελληνικού κοινοβουλίου για την τελική έγκριση.

Είναι πολύ πιθανό η συζήτηση στην ολομέλεια της βουλής για την έγκριση των δύο συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο να γίνει σε μια κοινή συνεδρίαση, όπως επίσης κατά πάσα πιθανότητα λόγω της σπουδαιότητας των συμφωνιών και της παρούσας συγκυρίας, στη συζήτηση θα παρέμβουν και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Νωρίτερα ο  ΣΥΡΙΖΑ  αποφάσισε την ψηφίσει παρών για τη συμφωνία με την Αίγυπτο ενώ θα ψηφίσει υπέρ για την συμφωνία με την Ιταλία. Προς την υπερψήφιση και της συμφωνίας με την Αίγυπτο κλείνει το ΚΙΝΑΛ καθώς θεωρεί ότι παρά τα όποια προβλήματα έχει η συμφωνία το ότι ακυρώνει το τουρκολιβυκό σύμφωνο είναι θετικό στοιχείο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας   αναφερόμενος στην κύρωση από την βουλή των δύο συμφωνιών τόνισε ότι «η εποχή των δισταγμών τελείωσε» και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τις υπερψηφίσουν.

Η συζήτηση στη βουλή – καταρρίπτεται η τουρκική θεώρηση για τη Μεσόγειο

Ιστορικές χαρακτήρισε τις συμφωνίες με την Ιταλία και Αίγυπτο ο εισηγητής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου.

«Η χώρα μας αυξάνει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα. Με τις συμφωνίες επιβεβαιώνεται ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Ειδικά η συμφωνία με την Αίγυπτο ακυρώνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο και καταρρίπτει την τουρκική θεώρηση για την Ανατολική Μεσόγειο. Η συμφωνία με Ιταλία έδωσε το έναυσμα, ενώ η συμφωνία με την Αίγυπτο αποκαθιστά την τάξη στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Ο εισηγητής της ΝΔ σημείωσε ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο είναι ισορροπημένη και τόνισε ότι «ενώ η Αίγυπτος δεν συμφωνούσε στην οριοθέτηση της μέσης γραμμής αντιπαραβάλλοντας την αναλογικότητα, συμφώνησε σε μια μέση λύση» και πρόσθεσε ότι η κατανομή του θαλασσίου χώρου μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας είναι 55-45%.«Είναι τμηματική η οριοθέτηση, αλλά δεν σημαίνει άρνηση των δικαιωμάτων μας. Προείχε η κατάρριψη του τουρκολιβυκού μνημονίου» είπε ο κ. Χατζηβασιλείου αιτιολογώντας τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Μετακίνηση από τη μέση γραμμή και την επήρεια των νησιών – Οι συμβιβασμοί

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ορίσει δύο εισηγητές. Η Σία Αναγνωστοπούλου θα μιλήσει για τη συμφωνία με την Ιταλία, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει, ενώ ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα τοποθετηθεί για την συμφωνία με την Αίγυπτο, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα τοποθετηθεί με παρών.

«Τη χαιρετίσαμε ή μάλλον συναινέσαμε στη συμφωνία ως ένα θετικό βήμα για τη χάραξη μιας στρατηγικής της χώρας» ανέφερε η κα Αναγνωστοπούλου για τη συμφωνία με την Ιταλία τονίζοντας ότι «με αυτή τη συμφωνία η ΝΔ παραδέχεται και αποδέχεται συμβιβασμούς. Οι οριοθετήσεις δεν μπορούν να γίνουν χωρίς συμβιβασμούς».

Σε αυτό το πλαίσιο είπε πως η ΝΔ μετακινήθηκε από τη λογική της πλήρους επήρειας των νησιών καθώς και της μέσης γραμμής, ωστόσο εξέφρασε την ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το γεγονός ότι «από τη στιγμή που και η Ιταλία έχει 12 νμ πρέπει και εμείς να επεκτείνουμε την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 νμ» και η Σία Αναγνωστοπούλου ζήτησε διευκρινίσεις από τον κ. Δένδια για το ζήτημα της αλιείας με την Ιταλία.

Κενό στρατηγικής

Για κενό στρατηγικής και συσκότιση της τουρκικής προκλητικότητας κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Γιώργος Κατρούγκαλος ξεκινώντας την παρέμβασή του για την συμφωνία με την Αίγυπτο.

Ακόμα και η συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ δεν προετοιμάστηκε με τρόπο που θα αντιμετώπιζε την τουρκική αντίδραση σχολίασε στη συνέχεια ο κ. Κατρούγκαλος.

«Μολονότι θεωρούμε ότι η Συμφωνία μπορεί να διεμβολίσει το τουρκολιβυκό σύμφωνο, όχι να το καταργήσει όπως υποστήριξε η κυβέρνηση, (αν ενταχθεί σε μια στρατηγική εθνική) έχει σκοτεινά σημεία που μπορεί να είναι υπονομευτικά για μια λύση με την Τουρκία. Έχετε υποχρέωση αλήθειας και ενημέρωσης προς τον ελληνικό λαό. Ενόψει αυτών των προβληματισμών και επειδή είμαστε υπεύθυνη δύναμη θα ψηφίσουμε παρών» είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τα προβληματικά σημεία της συμφωνίας είπε πως η κυβέρνηση δεν εφάρμοσε στη συμφωνία με την Αίγυπτο τον «κανόνα της μέσης γραμμής» ενώ η τμηματική οριοθέτηση της ΑΟΖ οδηγεί στη «διχοτόμηση της Ρόδου». Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Κατρούγκαλος σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι δεν διασφαλίζονται τα ελληνικά συμφέροντα ανατολικά του 28ου μεσημβρινού (όπου βρίσκεται και το Καστελόριζο) σε μια μελλοντική οριοθέτηση μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκία.

Η διπλωματική υπεροχή της Ελλάδας δεν εμποδίζει την Τουρκία να «μαρκάρει» περιοχές

«Ενώ η Ελλάδα διπλωματικά κερδίσει η Άγκυρα μαρκάρει περιοχές προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα. Η διπλωματική υπεροχή της Ελλάδας δεν οδηγεί σε αναδίπλωση της Τουρκίας» παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Αντρέας Λοβέρδος.

Δείτε αναλυτικά τη συζήτηση από το κανάλι της βουλής, τη συζήτηση στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και της βουλής, τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων και την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Πηγή: in.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *