Δέσμη προτάσεων από την επιτροπή Πισσαρίδη
Η μελέτη που συνέταξε η Επιτροπή με Πρόεδρο τον Νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη,στη δημοσιότητα και περιλαμβάνει 14 προτάσεις αναπτυξιακής πολιτικής. Οπως τονίζεται οι αποφάσεις για το Αναπτυξιακό Σχέδιο θα ληφθούν από την κυβέρνηση κατόπιν του ευρύτατου διαλόγου που θα διεξαχθεί στη χώρα.
Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, βασικός στόχος της οικονομικής πολιτικής είναι η συστηματική αύξηση των εισοδημάτων και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με δράσεις οικονομικής πολιτικής που συστηματικά θα ενισχύουν την παραγωγικότητα, την εργασία και τις επενδύσεις.
«Ο στόχος της συστηματικής αύξησης των πραγματικών εισοδημάτων προϋποθέτει τη συστηματική αύξηση τόσο της παραγωγικότητας όσο και της εξωστρέφειας, δηλαδή της σχετικής συμμετοχής των διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών στο εθνικό προϊόν. Υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα μπορεί να επιτευχθεί και να διατηρηθεί μόνο στο πλαίσιο μιας οικονομίας με υψηλή παραγωγικότητα, η οποία με τη σειρά της απαιτεί υψηλό βαθμό εξειδίκευσης και καινοτομίας. Σε χώρες μικρού μεγέθους, όπως η Ελλάδα, η εσωτερική αγορά παρέχει περιορισμένες ευκαιρίες για εξειδίκευση και καινοτομία και, κατά συνέπεια, ο διεθνής προσανατολισμός της οικονομικής δραστηριότητας καθίσταται απαραίτητος και επιτρέπει την πληρέστερη εκμετάλλευση συγκριτικών πλεονεκτημάτων», επισημαίνεται.
Η εν λόγω Εκθεση αναλύει, κατά σειρά, τα κύρια χαρακτηριστικά και τάσεις της ελληνικής οικονομίας, τις βασικές διεθνείς τάσεις που θα επηρεάσουν τη μελλοντική της πορεία, τη γενική κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθεί η οικονομία ώστε να επιτευχθεί ισχυρή ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα, τις σημαντικότερες αγκυλώσεις που εμποδίζουν την αναπτυξιακή τροχιά, και προτεινόμενες δράσεις αναπτυξιακής πολιτικής.
Οι 14 προτάσεις προβλέπουν:
- Μείωση του βάρους στη μισθωτή εργασία με συνδυαστικά μέτρα, όπως (α) μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (για παράδειγμα μέσω ενός σταθερού ποσού εισφορών υγείας για όλους τους εργαζομένους), (β) απάλειψη της «εισφοράς αλληλεγγύης», και (γ) μείωση του ανώτατου ορίου ασφαλιστέου εισοδήματος.
- Ενίσχυση της αναλογικότητας και διαφάνειας του δημόσιου διανεμητικού πρώτου πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης και ταυτόχρονα ανάπτυξη ενός δεύτερου και τρίτου πυλώνα με κίνητρα για ιδιωτικές αποταμιευτικές αποφάσεις.
- Εκσυγχρονισμό του συστήματος χρηματοπιστωτικής εποπτείας στον τομέα της προστασίας των επενδυτών και εκσυγχρονισμό του συστήματος εταιρικής διακυβέρνησης.
- Αμεση λειτουργία εξειδικευμένων τμημάτων στα δικαστήρια για υποθέσεις σημαντικού οικονομικού ενδιαφέροντος με ανώτατο όριο 12 μηνών έως την απόφαση.
- Θεσμική ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης, όπως μέσω της αύξησης της θητείας και της κινητικότητας στις ανώτερες διοικητικές θέσεις, καθώς και αναβάθμιση του ρόλου του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού. Καθολική εφαρμογή της αξιολόγησης.
- Μείωση του κόστους παραγωγής στη μεταποίηση, κυρίως μέσω επιταχυνόμενων φορολογικών αποσβέσεων για επενδύσεις σε οπλισμό και μείωση του κόστους ενέργειας.
- Ενίσχυση βασικής έρευνας μέσω άρσης αγκυλώσεων για πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.
- Ριζική αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης για ανέργους και για εργαζομένους.
- Διευκόλυνση της πληρέστερης ένταξης των γυναικών στην αγορά εργασίας και αύξηση των αμοιβών τους.
- Εκσυγχρονισμό της δομής του συστήματος εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.
- Αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας με προτεραιότητα στην πλήρη ανάπτυξη συστήματος ψηφιακού φακέλου ασθενούς, πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης.
- Εξορθολογισμό, συγχώνευση και απλούστευση όλων των φόρων για την ακίνητη περιουσία και σταδιακή μεταφορά πόρων σε τοπικό επίπεδο, σε αναλογία με αρμοδιότητες.
- Δημόσιες επενδύσεις και κίνητρα για ιδιωτικές δαπάνες για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων (κατοικιών και επαγγελματικών) με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την αύξηση της αξίας των ακινήτων.
- Ανάπτυξη υποδομών μέσω δημόσιων επενδύσεων και κινητοποίησης ιδιωτικών.
Η δήλωση του προέδρου του ΕΒΕΠ Βασίλη Κορκίδη
Σε δήλωση του για το θέμα ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης Κορκίδης αναφέρει τα ακόλουθα:
«Η πρώτη ανάγνωση της έκθεσης του νομπελίστα οικονομολόγου, Χ. Πισσαρίδη, φαίνεται να αγγίζει τα ευαίσθητα σημεία της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας με φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και προτάσεις υπέρβασης των χρόνιων αγκυλώσεων. Το πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη, που δόθηκε στη δημοσιότητα για δημόσια διαβούλευση, είναι γεγονός πως περιλαμβάνει βαθιές τομές στη φορολογία και το ασφαλιστικό, αλλά και δραστικές παρεμβάσεις στην παραγωγική και επενδυτική βάση της οικονομίας. Οι εκσυγχρονιστικές συστάσεις της έκθεσης, που αποτελούν και το προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, εστιάζουν στην άρση των επιβαρύνσεων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, την υλοποίηση επενδύσεων στον κλάδο της ενέργειας και την ανάπτυξη της καινοτομίας στην Ελλάδα. Συνιστά τη μετατόπιση των επιβαρύνσεων με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων και την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. Προτείνει την απαλλαγή υπερφορολόγησης των μισθών, λιγότερες επιβαρύνσεις στην εργασία και ένα νέο μοντέλο για επικουρικά ταμεία. Ερωτηματικό παραμένει η δημοσιονομική ελευθερία εφαρμογής τους, όμως η αφετηρία της έκθεσης, μας ενθαρρύνει να προσθέσουμε στον δημόσιο διάλογο τις παρεμβάσεις μας με ρεαλιστικές προτάσεις για ένα αναπτυξιακό, παραγωγικό, φιλικό και δίκαιο επιχειρηματικό περιβάλλον.»
Πηγή : Καθημερινή