Μη σύννομη η σύμβαση για το γιατρό εργασίας στο Δήμο Ρόδου τι λέει ο νόμος για τους διοικητές προέδρους αντιπροέδρους των ΝΠΔΔ
Μη σύννομη φαίνεται πως είναι η σύναψη σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ρόδου και του γιατρού ασφαλείας που έχει επιλεγεί. Και αυτό όπως φέρνει στο φως ο Notos News από νομικό έγγραφο τα πρόσωπα που ορίζονται από το άρθρο 68 δηλαδή Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι, Διοικητές, Αναπληρωτές Διοικητές, Υποδιοικητές, διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) δεν επιτρέπεται να συνάπτουν οποιασδήποτε μορφής σύμβαση με το Δημόσιο ή άλλα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου Τομέα. Αυτό αγγίζει και την περίπτωση του αντιπρόεδρο του νοσοκομείου.
Αυτό σημαίνει πως σύμφωνα με το νόμο είναι στον αέρα η σύμβαση του Δήμου Ρόδου για το γιατρό ασφαλείας.
Το έγγραφο που φέρνει στο φως ο Notos News είναι σαφές και αναφέρει τα ακόλουθα:
Σύμφωνα με την παράγραφο 4 του Άρθρου 70 του Νόμου 4622/2019 – ΦΕΚ 133/Α/7-8-2019 «Τα πρόσωπα του άρθρου 68 δεν επιτρέπεται να συνάπτουν οποιαδήποτε μορφής σύμβαση με το Δημόσιο ή άλλα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου Τομέα, από την οποία γεννάται οποιοδήποτε όφελος υπέρ αυτών ή τρίτων.»
Στα πρόσωπα που ορίζει το άρθρο 68 συμπεριλαμβάνονται οι Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι, Διοικητές, Αναπληρωτές Διοικητές, Υποδιοικητές, διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.).
Ο διορισμένος από το Υπουργείο Υγείας και όχι «εθελοντής σε ένα Δ.Σ.» Αντιπρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου σύμφωνα με το ΑΔΑ:ΩΨΜ6469Η5Ζ-ΜΣΑ προσελήφθη ως «Τεχνικός Ασφαλείας» στο Ν.Π.Δ.Δ. Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (ημερομηνία έγκρισης απόφασης 5-2-2020), δηλαδή επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας και επί προεδρίας κ. Μπακίρη. Επίσης η από 5-2-2020 απόφαση σύναψης σύμβασης του ως άνω Ν.Π.Δ.Δ. με τον Αντιπρόεδρο του Νοσοκομείου δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη όπως ψευδώς αναφέρει το Απόσπασμα πρακτικού που αναρτήθηκε στην Διαύγεια.
Επίσης ο διορισμένος από το Υπουργείο Εργασίας Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Μπακίρης σύναψε σύμβαση ως «Ιατρός Ασφαλείας» (ΑΔΑ: Ω7ΟΘΩ1Ρ-Ι9Μ με τον Δήμο Ρόδου (ΟΤΑ) και εκτός του ως άνω Νόμου σύμφωνα και με την παράγραφο 1 του άρθρου 35 του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων «Απαγορεύεται ο διορισμός με οποιαδήποτε σχέση, σε δεύτερη θέση: α) δημοσίων υπηρεσιών, β) νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, γ)ΟΤΑ ….».
Σύμφωνα δε με την από 15-5-2019 Εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης με αριθμό πρωτοκόλλου ΔΙΔΑΔ/Φ.20.26/993/18488 τονίζεται ότι «κατά τη διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών εκ μέρους του υπαλλήλου στη δεύτερη θέση, προκειμένου στη συνέχεια ο φορέας διορισμού στη δεύτερη θέση να προβεί στην έκδοση της πράξης διορισμού του, ο υπάλληλος με υπεύθυνη δήλωση δύναται να γνωστοποιεί ότι υπηρετεί ήδη στο δημόσιο και ότι με την αποδοχή του διορισμού του στη δεύτερη θέση ενεργοποιείται η διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 35 του Υπαλληλικού Κώδικα».
Μάλιστα σύμφωνα με το ΣΤΕ το ίδιο ισχύει και για όσους συνδέονται με το Δημόσιο με οποιαδήποτε σύμβαση ιδιωτικού δικαίου όπως στην περίπτωση του κυρίου Μπακίρη, ο οποίος έχει συνάψει σύμβαση ιδιωτικού δικαίου με τον Δήμο Ρόδου.
Ο κ. Μπακίρης ανέφερε άραγε στην Υπεύθυνη Δήλωση που κατέθεσε στον Δήμο Ρόδου ότι έχει διοριστεί σε έμμισθη θέση από το Υπουργείο Εργασίας και αν ναι γιατί ακόμα παραμένει Πρόεδρος των Προνοιακών Ιδρυμάτων.
Ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας Νοτίου Αιγαίου και ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Γενικό Νοσοκομείου Ρόδου παραβίασαν κατάφορα την νομοθεσία. Συγκεκριμένα τον Νόμο 4622/2019 για το Επιτελικό Κράτος τον οποίο έφερε προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον οποίο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης έχει κάνει σημαία. Να επισημανθεί ότι και τα δύο ως άνω στελέχη όταν τα διόρισε η κυβέρνηση της Ν.Δ. τον μεν πρώτο ως Πρόεδρο και τον δε δεύτερο ως Αντιπρόεδρο ήταν εν ενεργεία μέλη κομματικής οργάνωσης της Ν.Δ., ο πρώτος εν τέλει παραιτήθηκε από Πρόεδρος ΝΟΔΕ ο δεύτερος όμως μέχρι και σήμερα παραμένει.
Η ερώτηση του Μέρα 25
Είχε κατατεθεί και ερώτηση από το ΜέΡΑ 25 στη Βουλή . Συγκεκριμένα:
Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΜέΡΑ25 δια της βουλευτή Μαρία Απατζίδη κατέθεσε σχετική ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς για το αν νομιμοποιείται κάποιος να λαμβάνει 2 μισθούς από το δημόσιο ως διορισμένος πρόεδρος των προνοιακών ιδρυμάτων και ως γιατρός εργασίας στον δήμο Ρόδου και παράλληλα κατά πόσο είναι ηθικόν να γίνεται απευθείας ανάθεση η μελέτη πυρασφάλειας των προνοιακών ιδρυμάτων από τον πρόεδρο του στον αντιπρόεδρο του ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΟΔΟΥ.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
-Τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: Ζητήματα ασυμβίβαστου σε περίπτωση στη Ρόδο
Πληροφορούμαστε ότι στις 27-02-2020 μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο αφενός έκανε αναφορά σε παράνομη πρόσληψη καρδιολόγου στον Δήμο Ρόδου ως Ιατρού Εργασίας, χωρίς να υπάρχει η αρμόδια ειδικότητα και κατά παράβαση του Ν. 3850/2010, καθώς θα έπρεπε να είχε προσληφθεί ο ειδικευμένος Ιατρός Εργασίας της περιοχής.
Και αφετέρου, στο ότι ο εν λόγω ιατρός τυγχάνει συγχρόνως Πρόεδρος Κομματικής Οργάνωσης και Πρόεδρος των Προνοιακών Ιδρυμάτων. Η αναφορά τόνιζε το ζήτημα της λήψης δύο αμοιβών από τον Δημόσιο Τομέα, τη μία μάλιστα μετά από κομματική τοποθέτηση. Το θέμα αναπαράχθηκε από τα ΜΜΕ της περιοχής, ενώ αναφέρθηκε και σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 28-04-2020 η πρώην Διοίκηση των Προνοιακών Ιδρυμάτων.
Σημειώνεται επιπλέον ότι ο Πρόεδρος των Προνοιακών Ιδρυμάτων έδωσε με απευθείας ανάθεση χωρίς προηγούμενο διαγωνισμό τη μελέτη της Πυρασφάλειας σε Μηχανικό, ο οποίος είναι διορισμένος από το Υπουργείο Υγείας ως Αντιπρόεδρος του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου. Όλα τα στοιχεία είναι διαθέσιμα στη «Διαύγεια».
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
– Τελούν εν γνώσει των ζητημάτων ασυμβίβαστου που προκύπτουν στην ως άνω περίπτωση και τι προτίθενται να κάνουν σχετικά;