Έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας
Ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου ανακοίνωσε ότι άρχισε η λειτουργία του «Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19» της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Το Ταμείο δημιουργήθηκε με την Υπουργική Απόφαση 2500/6/2020, ως ανεξάρτητη χρηματοδοτική μονάδα της ΕΤΕΑΝ ΑΕ, με βασική αποστολή την χορήγηση συνολικής ρευστότητας 7 δις ευρώ στις επιχειρήσεις. Οι χρηματοδοτήσεις θα δοθούν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και θα καλύψουν το 80% κάθε δανείου, γεγονός που αναμένεται να εξασφαλίσει χαμηλά επιτόκια. Αφορά σε νέες χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων για Κεφάλαιο Κίνησης (συμπεριλαμβανομένων και των απλών, μη μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων) που θα έχουν διάρκεια ως 5 έτη, συμπεριλαμβανομένης τυχόν περιόδου χάριτος. Δεν επιτρέπεται η, μέσω του Ταμείου, αναχρηματοδότηση/αποπληρωμή υφιστάμενων δανείων και πιστωτικών γραμμών, η χρηματοδότηση προγράμματος καταβολής μερισμάτων ή αγοράς μετοχών και η χρηματοδότηση εξαγορών και συγχωνεύσεων επιχειρήσεων.
Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης για το 2019 ή το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους της επιχείρησης πάλι για το 2019. Υπερβάσεις αυτών των μεγεθών μπορούν να γίνουν μόνο κατ’ εξαίρεση. Επιλέξιμες θα είναι οι επιχειρήσεις που:
- Δεν παρουσιάζουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στα δάνεια και τις λοιπές πιστωτικές υποχρεώσεις τους (συμπεριλαμβανομένων και ρυθμισμένων οφειλών τους) στις 31-12-2019 κατά τον χρόνο εξέτασης του αιτήματος χρηματοδότησης και κατάρτισης της σύμβασης δανείου.
- Δεν θεωρούνται προβληματικές στις 31/12/2019, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. C (2014) 651/2014 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
- Αξιολογούνται ως πιστοληπτικά αποδεκτές.
- Δεν έχουν υποπέσει σε παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.
- Δεν έχουν λάβει παράνομη και ασύμβατη κρατική ενίσχυση.
- Δεν έχουν καταγγελία δανείου ή ληξιπρόθεσμες οφειλές για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών σε προγράμματα της ΕΑΤ (πρώην ΕΤΕΑΝ) που έληξαν ή βρίσκονται σε ισχύ.
Δεν αποκλείονται όσες επιχειρήσεις έχουν συμμετάσχει στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ ή σε πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης για επιχειρήσεις, ΕΣΠΑ κλπ. αρκεί πρώτα να έχει γίνει ο σχετικός ποσοτικός έλεγχος, καθώς με βάση τον κανόνα de minimis για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν επιτρέπονται κρατικές ενισχύσεις άνω των 200.000 ευρώ σωρευτικά στην τριετία.
Οι Τράπεζες έχουν δεσμευθεί έναντι του Υπουργείου Οικονομικών ότι θα ζητούν όσο το δυνατόν λιγότερες εξασφαλίσεις. Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, σε μόλις 10% των περιπτώσεων θα απαιτηθεί εγγραφή προσημείωσης ή άλλου βάρους. Στοίχημα παραμένει επίσης η ταχύτητα της διαδικασίας έγκρισης, με τις Τράπεζες να δεσμεύονται για εγκρίσεις εντός 3 έως 5 ημερών.
Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους προς τις συνεργαζόμενες Τράπεζες από σήμερα, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ependyseis.gr/mis. Οι Τράπεζες αυτές είναι η Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha, Attica Bank, Optima Bank, Procredit Bank και οι συνεταιριστικές τράπεζες Ηπείρου, Παγκρήτια, Θεσσαλίας, Καρδίτσας, Κεντρικής Μακεδονίας, Χανίων.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, στο email covid.guarantee@etean.com.gr και στο τηλέφωνο 210-7450400, καθώς και με την Τράπεζα της επιλογής σας.