“Προτάσεις στήριξης συμπολιτών μας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση”
Με ενδιαφέρον και ικανοποίηση διαβάζουμε τις ανακοινώσεις των Δήμων της περιοχής μας με μέτρα στήριξης συμπολιτών μας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού.
Μέτρα, όπως η ενίσχυση του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι ή η δυνατότητα εξυπηρέτησης από το Δήμο για καθημερινές ανάγκες με μια απλή τηλεφωνική κλήση από τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες είναι οπωσδήποτε στη θετική κατεύθυνση.
Ταυτόχρονα όμως τα συγκεκριμένα μπορούν και πρέπει να ενισχυθούν καθώς και να διευρυνθούν με μέριμνα και λήψη επιπλέον μέτρων για:
· Επιχειρήσεις και εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που ανέστειλαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους ή μειώθηκε δραστικά ο τζίρος τους λόγω της πανδημίας
· Επιχειρήσεις και εποχικούς υπαλλήλους που καθυστερεί η έναρξη λειτουργίας τους και η επαναπρόσληψή τους για την τουριστική περίοδο
· Χαμηλόμισθους – Χαμηλοσυνταξιούχους
· Λοιπές ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
Προτείνουμε για τουλάχιστον έξι μήνες για όλους όσοι ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις, να εφαρμοστούν μηδενικά δημοτικά τέλη, μηδενικοί λογαριασμοί νερού, καθώς και αναστολή οικονομικών εκκρεμοτήτων με το Δήμο.
Επιπρόσθετα, να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων σε όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν.
Σημαντικό είναι επίσης, όσοι δήμοι δεν το έχουν πράξει, μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών τους να υπάρξει καταγραφή των αιτημάτων και των αναγκών των κατοίκων τους που αδυνατούν να μετακινηθούν (π.χ. εξυπηρέτηση σε θέματα
ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, διεκπεραίωση αιτημάτων, παροχή ειδών πρώτης ανάγκης κ.ά)
Επιπλέον, για τους άστεγους να δημιουργηθεί άμεσα η δυνατότητα στέγασης σε ένα ξενώνα σε όλους τους Δήμους, με σταθερή κάλυψη των αναγκών σε σίτιση – ένδυση και ιατροφαρμακευτική φροντίδα. Προτείνουμε τη μονιμοποίηση του μέτρου αυτού, όπως επίσης υλοποίηση των προγραμμάτων βελτίωσης συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής στους καταυλισμούς, όπου διαμένουν Ρομά.
Ειδική μέριμνα πρέπει να ληφθεί σε νησιά με ΚΥΤ και άτυπες δομές προσφύγων -μεταναστών, ώστε να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, σίτιση – ένδυση, η απαραίτητη όσο ποτέ πριν ιατροφαρμακευτική φροντίδα, καθώς και η πλήρης κάλυψη σε αναγκαίο υγειονομικό υλικό για την αποφυγή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά).
Στις έκτακτες αυτές συνθήκες, τα κενά του κεντρικού κράτους είναι ανάγκη να τα καλύψει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ταυτόχρονα όμως, το κεντρικό κράτος οφείλει με έκτακτη χρηματοδότηση να καλύψει πλήρως την οικονομική επιβάρυνση που θα προκύψει στους προϋπολογισμούς της.
Το Γραφείο Τύπου.-