Ένα μνημείο της φύσης σε μαρασμό – Μόλυναν τις ρίζες του αιωνόβιου δρυός στο Πέρα Πεδί

Ξεραίνεται ο αιωνόβιος δρυς του Πέρα Πεδίου, ο οποίος κηρύχθηκε μνημείο της φύσης και έχει συμπεριληφθεί στον σχετικό κατάλογο του Τμήματος Δασών. Ο δρυς φυλλορροεί και το Τμήμα Δασών διεξάγει αγώνα δρόμου για τη διάσωσή του, ενώ άγνωστες παραμένουν οι αιτίες που οδήγησαν στον μαρασμό του. Μετά τον χειμώνα και το πέρασμα της άνοιξης, το αιωνόβιο δέντρο, το οποίο κοσμεί την είσοδο του κτηρίου του κοινοτικού συμβουλίου, δεν επανήλθε ποτέ και το νέο φύλλωμά του είναι αραιό και αδύναμο. Δυστυχώς, όπως δήλωσε στον «Π» ο περιφερειακός λειτουργός Τροόδους του Τμήματος Δασών Λοΐζος Λοΐζου, «δεν έγινε κατορθωτό να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα για το πού οφείλεται το φαινόμενο», αν και υπάρχουν υποψίες ότι άγνωστοι αποπειράθηκαν να μολύνουν τις ρίζες του ρίχνοντας φυτοφάρμακο. Αυτή τη στιγμή, υπέδειξε, επικεντρωνόμαστε στη διάσωση του δέντρου και δόθηκαν οδηγίες για συχνό πότισμά του.

213 ετών

Τη λύπη του εξέφρασε ο κοινοτάρχης Πέρα Πεδίου Λένας Μαρκαντώνης, αναφέροντας ότι ο δρυς έπαψε να αναπτύσσεται και τα νέα φύλλα του είναι πολύ λίγα. Όσον αφορά τα αίτια του φαινομένου, ο κύριος Μαρκαντώνης εξέφρασε άγνοια, αν και όπως ανάφερε, στο παρελθόν «κάποιοι περίοικοι είχαν εκφράσει παράπονα για τα φύλλα που πέφτουν». Ωστόσο, θεωρεί εξωφρενικό κάποιος να αποπειράθηκε να ’σκοτώσει’ τον δρυ, καθώς τα φύλλα καθαρίζονται συχνά από το Τμήμα Δασών. Το δέντρο έχει ύψος 22 μ. και είναι ηλικίας 213 ετών. Κηρύχθηκε μνημείο της φύσης το 1999.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Read previous post:
Η 1η γιορτή Σκόρδου στα Καλαβάρδα

Ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Καλαβάρδων  «ΚΑΜΕΙΡΟΣ» συνδιοργανώνει με τον Δήμο Ρόδου - ΔΟΠΑΡ,  την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την

Close