2η Βραδιά Αγάπης & Αλληλεγγύης από τον Σύλλογο Γυναικών Σορωνής

Ο Σύλλογος Γυναικών Σορωνής διοργανώνει το Σάββατο 18 Αυγούστου 2018 και ωρα 21.00 στον αύλειο χώρο του Αη Γιώργη Σορωνής,  για 2η χρονιά φέτος την Βραδιά Αγάπης & Αλληλεγγύης. Πρόκειται για μια εκδήλωση φιλανθρωπικού χαρακτήρα η οποία εντάσσεσαι στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάδειξης τοπικών προϊόντων και παραδοσιακών εδεσμάτων η οποία συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που  κέρδισε τον τίτλο της γαστρονομικής πρωτεύουσα της Ευρώπης 2019. Την εκδήλωση στηρίζει η Δημοτική Κοινότητα Σορωνής.

Η Σορωνή ήταν πάντα ένας εύφορος κάμπος με πλούσια βλάστηση και παραγωγή. Καλλιεργούσαν ελαιόδεντρα, αμπέλια, σιτηρά και πολλά γεωργικά προϊόντα – αυτή είναι άλλωστε και η μία εκδοχή για την ονομασία της περιοχής μας,  ώνια=αγαθά.

Κατόπιν τούτου, δε θα μπορούσαμε να μη σκεφτούμε να παρουσιάσουμε το πιταρούδι αφού όλα τα συστατικά που περιέχει παραγόντουσαν στο χωριό μας,  και αποτελεί μέχρι και σήμερα βασικό μεζέ στα σπίτια Σορωνής, με την παραδοσιακή συνταγή να μεταφέρεται από γενιά σε γενιά με την χαρακτηριστική ονομασία «τσακαγκούτες».

Σύμφωνα με τον κ. διαιτολόγο-διατροφολόγο Εμμανουήλ Μοράρη:                                       «Τα παραδοσιακά ροδίτικα πιταρούδια αποτελούν πάντα ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα και είναι από τους μεζέδες που δύσκολα μπορεί ν’ αντισταθεί κανείς σαν βρεθεί σε οποιαδήποτε παραδοσιακή ταβέρνα στη Ρόδο!

Είναι μια συνταγή με βάση τα ρεβίθια ή τα κολοκυθάκια και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εξαιρετικά υγιεινή. Είναι ένας υπέροχος χορτοφαγικός μεζές και ο συνδυασμός του δυόσμου μαζί με τη φέτα, τα κολοκυθάκια και τα αυγά (ειδικά αν είναι ελευθέρας βοσκής) είναι απλά μαγικός!

Τα κολοκυθάκια είναι πολύ πλούσια σε ίνες, βιταμίνες C και Α, σε φυλλικό οξύ και η ντομάτα σε λυκοπένιο, ενώ το σύνολο της συνταγής παρέχει αρκετή ποσότητα τόσο καλίου όσο και νατρίου.

Η συνταγή αυτή με βάση τα λαχανικά αποτελεί μια αρκετά υγιεινή πρόταση, αν εξαιρέσει κανείς το τηγάνισμα. Μια πιο ελαφριά εκδοχή θα ήταν τα πιταρούδια να γίνουν ψητά στο φούρνο και να χρησιμοποιηθεί ανθότυρο ως υποκατάστατο της φέτας. H παραλλαγή της συνταγής με ανθότυρο έχει επίσης πολύ λιγότερο νάτριο.»

Εμείς φέτος σας προτείνουμε αυτά με τα κολοκυθάκια!

Περιμένουμε να σας φιλοξενήσουμε στο χωριό μας και ελπίζουμε να σας ικανοποιήσει η εθελοντική συνεισφορά των γυναικών-μελών του συλλόγου μας.

Μέρος των εσόδων θα διατεθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Η Πρόεδρος Ελένη Θωμάτου και τα μέλη του Δ.Σ

Please follow and like us:
onpost_follow 0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Read previous post:
Ειδικά μέτρα ενίσχυσης για τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων στα μικρά νησιά του Αιγαίου

  Ο πρόεδρος της επιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών περιοχών του Ελληνικού Κοινοβουλίου Δημήτρης Γάκης, ενημερώθηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Close