FEATUREDΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑΥΓΕΙΑ

Στην Βουλή το θέμα της μετεγκατάστασης του Κέντρου Υγείας Καρπάθου στο νέο νοσοκομείο

Η Συντονιστική Επιτροπή του ΜέΡΑ25 Δωδεκανήσου έχοντας ψηλά στην ατζέντα του τα θέματα υγείας στον νομό μας,κατέθεσε σχετική ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό δια της βουλευτή Φωτεινή Μπακαδήμα για την μετεγκατάσταση του Κέντρου Υγείας Καρπάθου στο νέο νοσοκομείο,αλλά και για το αν προτίθεται  η κυβέρνηση να στελεχώσει με το απαραίτητο προσωπικό το νέο νοσοκομείο της Καρπάθου.

 H  σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κ.Βασίλη Κικίλια είναι η ακόλουθη:

Θέμα: «Μετεγκατάσταση του Κέντρου Υγείας της Καρπάθου στο κτίριο του νέου Νοσοκομείου»

Σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών ενημερωθήκαμε για το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης του Κέντρου Υγείας Καρπάθου στο κτίριο του Νοσοκομείου, ένα νοσοκομείο που παρότι είναι έτοιμο για λειτουργία δεν έχει ξεκινήσει να λειτουργεί ακόμη.

Με τις υπάρχουσες δομές, συχνά οι κάτοικοι της Καρπάθου ήταν αναγκασμένοι να μεταβαίνουν στη Ρόδο ή στην Αθήνα, ακόμα και για περιπτώσεις βραχείας νοσηλείας καθώς το υφιστάμενο Κέντρο Υγείας δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες φροντίδας και περίθαλψης. Γι’ αυτό και είναι επιτακτική η ανάγκη λειτουργίας μιας σύγχρονης και εξοπλισμένης μονάδας θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες του ντόπιου πληθυσμού και των επισκεπτών του, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, συμβάλλοντας στον εκσυγχρονισμό της νοσοκομειακής υποδομής, τη βελτίωση των παρεχομένων συνθηκών υγείας, την ανάπτυξη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και στην άμβλυνση της ανισότητας στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας και του αισθήματος της απομόνωσης στο ακριτικό νησί.

Δυστυχώς, παραμένουν αρκετά άλυτα προβλήματα υποστελέχωσης ενώ ασαφές μένει το πλαίσιο της μετεγκατάστασης.

Κατόπιν όλων των παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Το νέο νοσοκομείο θα λειτουργήσει ως νέο κέντρο Υγείας ή θα στελεχωθεί και θα λειτουργήσει ως κανονικό νοσοκομείο;
  2. Αν πρόκειται να συμβεί αυτό (να αντικαταστήσει δηλ. το υφιστάμενο κέντρο υγείας) ποιος ο λόγος που άλλαξε την αρχική στόχευση δημιουργίας μιας σύγχρονης μονάδας φροντίδας σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα;
  3. Γιατί δεν διατηρούνται και οι 2 δομές λειτουργώντας συμπληρωματικά η μια στην άλλη;
  4. Υπήρξε διαβούλευση με τοπικούς φορείς και πολίτες ώστε να ληφθεί υπόψιν και η δική τους βούληση;
  5. Πώς είναι δυνατόν ένα υποστελεχωμένο, σε προσωπικό, Κέντρο Υγείας να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ασθενών σε ένα χώρο κατά πολύ μεγαλύτερο;
  6. Αν η μετεγκατάσταση είναι προσωρινή ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα κανονικής λειτουργίας;
  7. Πότε θα καταρτιστεί το οργανόγραμμα του και πότε θα προκηρυχθούν οι θέσεις ιατρών και νοσηλευτών που θα προβλέπει;

 

Η ερωτώσα βουλευτής

 

        Φωτεινή Μπακαδήμα

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *