FEATUREDΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ

Ν. Σαντορινιός Δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν οι προσπάθειες για την αποκατάστασή του Εθνικού Θεάτρου

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νεκτάριος Σαντορινιός, Νίκος Συρμαλένιος και ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Πάνος Σκουρολιάκος, αναφορικά με το αβέβαιο μέλλον του εγκαταλειμμένου Εθνικού Θεάτρου Ρόδου. Οι βουλευτές ζητούν διευκρινήσεις σχετικά με τις προθέσεις του Υπουργείου για την αναχαίτιση της περαιτέρω κατάρρευσης του κτηρίου και τους τρόπους που προτίθεται να συμβάλει τόσο στην βοήθεια εύρεσης χρηματοδότησης όσο στην επίσπευση της εκτέλεσης της συνολικής μελέτης εφαρμογής.

Όπως τονίζεται στην Ερώτηση, το τελευταίο διάστημα, όλες οι διαδικασίες για την αποκατάσταση του ΕΘΡ, έχουν παγώσει,ενώ οποιαδήποτε πρόταση ένταξης, από τον Δήμο Ρόδου, για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα για την αναβάθμιση και επαναλειτουργία του ΕΘΡ, πέφτει στο κενό, αν δεν ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά βήματα που απαιτούνται.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν την Υπουργό Πολιτισμού αν είναι εις γνώση τηςη πρόσφατη διακοπή των ενεργειών για την αποκατάσταση και αναβάθμιση του ΕΘΡ Εθνικού Θεάτρου Ρόδου και σε τι ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει το Υπουργείο ώστε να αναχαιτιστεί η περαιτέρω κατάρρευση του Θεάτρου. Επιπλέον, όπως σημειώνεται στην Ερώτηση, το Υπουργείο οφείλει να συμβάλειστη διασφάλισητης εφαρμογής της συνολικής μελέτης, στην τήρηση αυστηρών προδιαγραφών και διασφάλιση ποιότητας των εργασιών καθώς καιστην επίσπευση της απρόσκοπτης εκτέλεσης του έργου. Ενώ, τέλος, ζητείται η συμβολή του Υπουργείου στην εύρεση χρηματοδότησης, μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ώστε το Εθνικό Θέατρο να επιστρέψει με όλη του την αίγλη στον λαό της Ρόδου.

Το Εθνικό Θέατρο Ρόδου, επισημαίνει ο Νεκτάριος Σαντορινιός, αποτελεί έναμνημείο νεώτερης κληρονομιάς, της περιόδου του Μεσοπολέμου, που πρέπει να αξιολογηθεί επίσημα ως τέτοιο, να αποκατασταθεί, να αναβαθμιστεί και να παραδοθεί στον ροδιακό λαό, ο οποίος έχει επανειλημμένως απαιτήσει την επαναλειτουργία του. Είναι γεγονός ότιτα λυρικά θέατρα σε όλο τον κόσμο αποτελούν σημαντικούς φορείς υπεραξίας και πολιτισμικής υπεροπλίας για τις περιοχές όπου βρίσκονται. Για τη Ρόδο, η ύπαρξη ενός σύγχρονου θεάτρου, θα αποτελέσει σημαντικότατη ώθηση στην γενικότερη προσπάθεια ανάδειξης του νησιού σε έναν τόπο σύγχρονων, ποιοτικών προδιαγραφών και προσφοράς πολιτιστικών αγαθών και υπηρεσιών με την αντίστοιχη προσέλκυση πολιτιστικού τουρισμού. Αναμένεται η Πολιτεία να δείξει το ανάλογο ενδιαφέρον και να πιέσει για την επανέναρξη των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην συνολική αποκατάσταση και επαναλειτουργία του Θεάτρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *