FEATUREDΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Με την πανδημία ο τουρισμός κινείται πάνω σε κινούμενη άμμο

Στην πολύ δύσκολη φετινή  τουριστική σεζόν που εξελίσσεται εν μέσω πανδημίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σήμερα σε συνέντευξή τύπου ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

«Όσο και αν ακούγεται οξύμωρο υπάρχου χώρες της ΕΕ που θαυμάζαμε πάντα για την οργάνωση τον πλούτο και τα καλά συστήματα υγείας. Τώρα διαπιστώνουμε πως οι πολίτες έχουν περιορισμένη πρόσβαση στις δομές  υγείας και κυρίως τους μοριακούς ελέγχους. Ο περιορισμός που μπαίνει  για τα τεστ θα περίμενε κανείς να είναι κάτι  απλό . Όμως τα αποτελέσματα των τεστ αργούν πολύ.  Αυτό επηρεάζει τις τουριστικές  ροές. Έτσι φέτος κινούμαστε πάνω σε κινούμενη  άμμο. Μέχρι στιγμής το πετυχαίνουμε ακολουθώντας τις εξελίξεις και εφαρμόζοντας τα μέτρα των ειδικών για εκατομμύρια λόγους που θέλω να πιστεύω πως είναι κατανοητοί στον κόσμο. Μέχρι στιγμή από το Μάρτιο που ξεκίνησε η αγωνία στη χώρα μας έχουν πετύχει στο έργο τους», δήλωσε ο κ. .

Αναφερόμενος στην πανδημία τόνισε πως εισερχόμαστε σε μια νέα δύσκολη φάση της

«Οι τελευταίες δέκα  ημέρες  σε όλη την Ευρώπη έχουν  σημάνει συναγερμό.  Όλες οι χώρες της ΕΕ.  Αναθεωρούν και καθημερινά τροποποιούν   τα σχέδια τους . Αυτό επηρεάζει τη ζωή όλης της Ευρώπης. Σε μας  έχει την επιπλέον επίπτωση ότι επηρεάζεται ο τουρισμός καθοριστικά. Αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε δηλαδή να έχουμε τουριστικό ρεύμα στα νησιά μας εξαρτάται και από άλλους παράγοντες που δεν ελέγχονται από μας και από τις αποφάσεις χωρών από τις οποίες αντλούμε επισκέπτες», τόνισε.

Αναφερόμενος στον τουρισμό τόνισε πως παρά τη δύσκολη συγκυρία οι επιδόσεις σε ότι αφορά τις αφίξεις ήταν πολύ καλές.

«Όσο δεν έχουμε το εμβόλιο θα συνεχίζουμε να ζούμε με αυτό και θα αγωνιζόμαστε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα δεδομένων  των συνθηκών. Στη περιοχή μας  η οικονομία στηρίζεται στον τουρισμό. Το τουριστικό ρεύμα που πετύχαμε ήταν μεγάλο  τον Ιούνιο  με τα αεροδρόμια και τα λιμάνια σε λειτουργία .Αναμενόμενο ήταν να έχουμε και αύξηση περιστατικών θετικών σε κορονοιό», τόνισε.

Όσο για το αν κρύβουν κάποιοι τα κρούσματα  ο κ Χατζημάρκος   τόνισε πως αυτό δεν ισχύει.

«Κρούσματα ανακοινώνει μόνο η  Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ο ΕΟΔΥ στην Αθήνα.  Οι ανακοινώσεις γίνονται μόνο.  κεντρικά. Εκεί δίνονται και περισσότερες πληροφορίες.  Οι διαδικασίες σε ότι αφορά τα προσωπικά δεδομένα είναι πολύ αυστηρές.

Αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης  και στις επιθέσεις που είπε πως δέχεται η πρωτοβουλία  των φορέων για τον τουρισμό που κάνουν πολύ  καλή δουλειά ήδη.

«Χαιρετίστηκε η πρωτοβουλία σε ολη την Ελλάδα η πρωτοβουλία των φορέων του τουρισμού.  Από την αρχή οι στόχοι ήταν συγκεκριμένοι. Το ακροατήριο ήταν πάντα εκτός δηλαδή η Ευρώπη κα οι  υπόλοιπες περιοχές της  Ελλάδας . Κάποιοι πιστεύουν πως έγινε για να αντικατασταθούν οι κύριοι Τσιοδράς και Χαρδαλιιάς. Αυτό είναι στο μυαλό όσων κάνουν την κριτική.  Η πρωτοβουλία έχει προλάβει εκατοντάδες περιπτώσεις  δηλαδή δημοσιεύματα σε ξένες χώρες και στην Ελλάδα.  Κρατώ τα συγχαρητήρια του ίδιου του πρωθυπουργού για την πρωτοβουλία αυτή», τόνισε.

Σε ερώτηση για το μέτρο που αφορά το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και όχι μόνο από τις 12 το βράδυ ο κ. Χατζημάρκος τόνισε :

«Αυτές είναι αποφάσεις των λοιμοξιολόγων που υποδεχόμαστε με σεβασμό. Δεν μας αρέσουν όλες οι αποφάσεις που παίρνονται. Είναι  αποφάσεις  που έρχονται από ένα σώμα που έχει πετύχει να μας προστατεύσει .  Δεν μας είναι ευχάριστο. Ζήτησα εξηγήσεις σε μια συζήτηση από την Αθήνα για το μέτρο. Μου απάντησαν πως αυτό είναι μέτρο που έχει προβολή στο μέλλον. Στόχος να διατηρήσουμε ένα   καλό επίπεδο ασφάλειας  στα  νησιά  μας που έχουν επιλεγεί σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα . Πολύς κόσμος ζητά να κάνουμε ελέγχους και να αφήσουμε τα μέτρα.  Ζήτησα να παρουσιαστούν αύριο οι έλεγχοι  που έχουμε  κάνει εμείς. Δεν είναι δυνατό να είναι παντού συνεργεία. Δεν υπάρχουν οι ανθρώπινοι πόροι για να γίνει αυτό. Οι υπηρεσίες που έχουν αυτό το αντικείμενο ασχολούνται και με άλλα θέματα. Να μην ξεχνάμε πως σε λίγο καιρό ανοίγουν τα σχολεία στη χώρα και στην περιοχή, μας. Όλα αυτά δουλεύονται ταυτόχρονα,  θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό που κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά. Επειδή η στατιστική είναι τέχνη περίεργη ανοίγοντας τόσες υποδομές στα  νησιά θα περίμενε κανείς περισσότερα κρούσματα.  Όμως τώρα γίνονται δεκάδες χιλιάδες έλεγχοι. Έχουμε και κινητές μονάδες που κάνουν στοχευμένη δουλειά. Πιέζουμε το σύστημα ώστε να αυξάνονται οι έλεγχοι και στην αγορά και στον πληθυσμό», τόνισε.

Σε ερώτηση σε ποια νησιά αντιστοιχούν τα τέσσερα κρούσματα που έχουν ανακοινωθεί    ο κ., Χατζημάρκος τόνισε πως επίσημη ενημέρωση για αυτά τα ζητήματα δεν υπάρχει.

«Πρέπει να υπάρχει παντού ένα οριζόντιο μήνυμα εγρήγορσης, Τα πράγματα  είναι ακόμη καλά στην Περιφέρεια μας. Επίσης να πούμε πως είναι δύσκολο  να μην γίνει γνωστή μια είδηση. Όσο για τις μεταφορές  είναι σε μονοψήφιο αριθμό . Για  αυτό αναφέρω πως τα πράγματα είναι ακόμη καλά. Μέχρι σήμερα, Δεν μπορούμε  να μιλάμε για το αύριο. Όλη η  Ευρώπη πέρασε σε μια φάση λήψης νέων  μέτρων», τόνισε.

Ο κ. Χατζημάρκος  τόνισε πως είναι καλό να γίνονται  έλεγχοι και να βρίσκονται τα περιστατικά.

«Τα ξενοδοχεία καραντίνας λειτουργούν κανονικά . Χαίρομαι για την πρόταση αυτή που έγινε πράξη»,

Μίλησε ο κ,. Χατζημάρκος και για τον τρόπο που τα πρώτα περιστατικά κορονοιού  αντιμετωπίστηκαν στην περιοχή μας.

Έχουμε εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην ένταση με τη γειτονική χώρα  Τουρκία.

«Εμείς έχουμε σταθερή ροή πληροφοριών από αυτούς που πρέπει. Δεν κάνουμε εξωτερική πολιτική. Παρακολουθούμε. Είμαστε φειδωλοί στο δημόσιο λόγο μας. Όλος ο μηχανισμός σε ότι  μας αφορά πολιτικό κοινωνικό κομμάτι είναι πανέτοιμος για  όποιο ενδεχόμενο,. Για αυτά τα ζητήματα οι τόνοι πρέπει να είναι χαμηλοί. Έχουμε ενημέρωση  και την πεποίθηση πως το θέμα είναι σε χέρια  ικανών.  Έχουμε εμπιστοσύνη στην πολιτική ηγεσία και τις ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε.

Η παράδοση υλικών στον τομέα Υγείας

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε  και στη παράδοση θαλάμων απομόνωσης  στα νοσοκομεία των νησιών της Δωδεκανήσου που δεν είχαν. Παραδόθηκαν συγκεκριμένα όπως τόνισε θάλαμοι απομόνωσης στα νοσοκομεία της Καλύμνου της Καρπάθου και στα κέντρα υγείας Αστυπάλαιας και Πάτμου.

«Το διήμερο που προηγήθηκε σε νοσοκομεία και ΚΥ  των νησιών μας παραδόθηκαν από την Περιφέρεια στα πλαίσια της θωράκισης των δομών υγείας θάλαμοι απομόνωσης», τόνισε ο κ. Χατζημαρκος που αναφέρθηκε και στο  νοσοκομείο της Καρπάθου εκφράζοντας την ικανοποίηση του για τη λειτουργία του. ‘

Αναφέρθηκε και στα άλλα υγειονομικά υλικά που έχουν παραδοθεί στον τομέα Υγείας.

«Πλησιάζουμε στην κορύφωση ενός  μεγάλου σχεδίου για την ενίσχυση των δομών υγείας . Ιδιαίτερη θέση έχει το ΕΚΑΒ και οι ανάγκες του . Η συνεργασία μας με τη διοίκηση ήταν συνεχής και μπορέσαμε να προμηθευτούμε υλικά όπως οι κλωβοί αρνητικής πίεσης που ήταν απαραίτητοι .  Παραδώσαμε κλωβούς και άλλο εξοπλισμό που ήταν απαραίτητος», τόνισε.

Το αποτέλεσμα της λειτουργίας είναι πολύ θετικό και όσοι έχουν αναλάβει το φορτίο έχουν το σεβασμό μας.

Το αποτέλεσμα της λειτουργίας είναι πολύ θετικό και όσοι έχουν αναλάβει το φορτίο έχουν το σεβασμό μας.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *