ΧΑ: Πώς οι αγοραστές εξαφάνισαν τις ρευστοποιήσεις!

Κόντρα στο βαρύ διεθνές κλίμα και παρά τις σημαντικές απώλειες το μεσημέρι ο ΓΔ πάτησε και τις 830 μονάδες. Οδηγός η ΔΕΗ και το θετικό γύρισμα των τραπεζών με πρωταγωνιστή την Εθνική. Με κέρδη 23,2% έκλεισε ο Μάιος για τον τραπεζικό δείκτη

Ανεξάρτητα με το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί πως ακόμα και σήμερα οι αγοραστές κέρδισαν τις εντυπώσεις, έστω και αν παραμένει “αιωρούμενο” το ερώτημα για το “κατά πόσο το Χ.Α. θα μπορεί να βγάζει άμυνες, με το διεθνές περιβάλλον να επιδεινώνεται;”.

Οι ανησυχίες των Διεθνών Αγορών εντάθηκαν σήμερα, καθώς προστέθηκε ένα ακόμα “επεισόδιο στο σήριαλ” του εμπορικού πολέμου, μετά τις τελευταίες δηλώσεις Τραμπ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τραμπανακοίνωσε ότι από την 10η Ιουνίου θα εφαρμόζεται δασμός 5% σε όλα τα Αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ, από το Μεξικό και ότι ο δασμός αυτός θα αυξάνεται κατά 5% κάθε μήνα, ώσπου να ανέλθει στο 25% τον Οκτώβριο. Στόχος του είναι να πιέσει τη Μεξικανική Κυβέρνηση για να σταματήσει τις ροές Μεταναστών και Προσφύγων από την Κεντρική Αμερική, προς τα σύνορα των δύο Χωρών.

Από την άλλη, η Κίνα προχώρησε στην δημιουργία ενός καταλόγου με “αναξιόπιστες” Οντότητες, που, όπως λέει, είναι επιζήμιες ως προς τα συμφέροντα των Εγχώριων Εταιρειών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg, “η σαρωτική κίνηση θα μπορούσε, δυνητικά, να επηρεάσει χιλιάδες Ξένες Επιχειρήσεις, καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις, μετά την εισαγωγή της Κινεζικής ‘Huawei’ στην Αμερικανική ‘μαύρη λίστα”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη με τις Ευρωπαϊκές Αγορές στο “βαθύ κόκκινο”, κάτι που αύξησε την μεταβλητότητα και τις εναλλαγές προσήμων, ενώ την ψυχολογία των αγοραστών στήριξαν η νεότερη μείωση των “short” θέσεων (το “short” της Oceanwood υποχώρησε χαμηλότερα του 0,50% στην ΑΛΦΑ) και πολύ περισσότερο η υποχώρηση της απόδοσης του Ελληνικού 10ετους τίτλου, χαμηλότερα του 3% (στο 2,908% την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές).

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσε να αναφέρει κάποιος πριν “δει τα τελευταία μέτρα της κούρσας” και πολύ περισσότερο τα όσα συνέβησαν στις τελικές δημοπρασίες, όπου το “θράσος” των αγοραστών ξεπέρασε κάθε όριο, κλείνοντας τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. στα υψηλά ημέρας και τον Γενικό Δείκτη σε υψηλά νέα υψηλά 12μηνου και πλέον, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 3/5/2018 (839,34).

Από εκεί και πέρα και για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της εβδομάδας, του μήνα και του χρηματιστηριακού 5μηνου.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης αποκόμισε κέρδη 13,42% (η καλύτερη σε απόδοση εβδομάδα, από την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου 2015, όταν ο Δείκτης είχε σημειώσει εβδομαδιαία κέρδη 16,03%) και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κέρδη 31,76%.

Στην εβδομάδα, η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 181,5 εκατ.

Ο Μάιος αποδείχθηκε πέμπτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας και αυτό είχε να συμβεί από την περίοδο Φεβρουαρίου – Ιουνίου 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec., άρα μιλά για ρεκόρ διετίας (!)

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μηνιαία κέρδη 7,37% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 23,19%.

Επίσης η 5μηνη απόδοση 35,37% για τον Γενικό Δείκτη, είναι το καλύτερο 5μηνο από το 2000, όταν και έχει συγκεντρωτικά στοιχεία η Beta Sec. (!)

Η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών για τον Μάιο, διαμορφώθηκε στα 111 εκατ. και είναι η υψηλότερη από τον Δεκέμβριο του 2015 (ΑΜΚ Τραπεζών).

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 35,37% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κέρδη 78,94%.

Κυριολεκτικά στο “φώτο φίνις” κρίθηκε η πρώτη θέση, όσον αφορά την μετοχή του πρώτου χρηματιστηριακού 5μηνου, την οποία κατέλαβε, μετά και την σημερινή συνεδρίαση η Πειραιώς (+244,05%), με δεύτερη την Αλουμύλ ΑΛΜΥ +2,36%(+234,81%).

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Η Αγορά προσέγγισε τάχιστα τα πρώτα επίπεδα αντίστασης που είχαμε ορίσει στις 820 μονάδες, ενώ η δυναμική της ανόδου δεν δείχνει φθίνουσα προς το παρόν. Ομοίως και η συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφεται θετική, όταν ο μέσος ημερήσιος τζίρος 90 ημερών ( στα €65,63 εκατ.) πέρασε τα €60 εκατ. μετά από πολύ καιρό. Σε αυτήν την εικόνα πρωταγωνιστεί ο Τραπεζικός κλάδος με συνολικά κέρδη 25,2% στο 4ημερο. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι εισερχόμενοι στην περιοχή των 820 – 850 μονάδων τα πράγματα θα δυσκολέψουν βραχυπρόθεσμα, καθώς τα κέρδη είναι σημαντικά και στην περιοχή των 850 μονάδων ΓΔ έχουν αλλάξει χέρια μετοχές πολλών εισηγμένων. Συγκεκριμένα για τον ΔΤΡ (χθεσινό κλείσιμο 759,97 μον.) αναφέρουμε ότι η περιοχή των 800 – 850 μονάδων ενδέχεται να αποτελέσει κομβικό επίπεδο για την βραχυπρόθεσμη πορεία του δείκτη. Αυτό μεταφράζεται σε 6% – 12% από τα τρέχοντα επίπεδα. Τα χθεσινά εταιρικά αποτελέσματα Α΄ τριμήνου των Τραπεζών ήταν, εν πολλοίς, εντός των εκτιμήσεων, ενώ συνεχίζουν σε θετική τροχιά Σαράντης και Κρι Κρι. Αξίζει να σημειώσουμε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ο ΓΔ κατέγραψε υψηλό στις 946 μονάδες την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου του 2015, ενώ η τότε εβδομαδιαία διακύμανση ήταν σχεδόν 90 μονάδες (χαμηλό 856,25 μον.). Αρνητικό δείχνει το κλίμα σε ΗΠΑ και Ευρώπη μετά την νέα απειλή του προέδρου Τραμπ για δασμούς στο Μεξικό” επεσήμαινε η Leon Depolas Sec.

“Ο ΑΔΜΗΕ ανακοινώνει αποτελέσματα πριν το άνοιγμα της Αγοράς. Είναι η τελευταία συνεδρίαση του Μαΐου και η Αγορά είναι γεμάτη από κέρδη. Σημειώστε πως οι συναλλαγές θα ξεπεράσουν για πρώτη φορά το Μάιο τα 100 εκατ. ευρώ και θα είναι η πρώτη φορά από το Μάιο του 2017. Κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών θα μπορούσαν να μετριάσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον, αλλά σημειώνουμε πως τα όρια μίας πιθανής διόρθωσης είναι περιορισμένα”, εκτιμούσε η Beta Sec.

“Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες με κέρδη 3,19% στις 818,33 μονάδες. Πρώτο σημείο αντίστασης είναι οι 830 μονάδες και πρώτο σημείο στήριξης οι 800. Τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Eurobank παρουσίασαν μικτή εικόνα, ενώ της Alpha Bank ήταν αδύναμα. Εκτιμούμε ότι δεν θα επηρεάσουν την πορεία των μετοχών, λόγω της πιθανολογούμενης αλλαγής του πολιτικού σκηνικού και των θετικών προσδοκιών για το μακροοικονομικό περιβάλλον. Ο κίνδυνος που μπορεί να σταματήσει το ράλι των τελευταίων ημερών είναι η πορεία των Ευρωπαϊκών Αγορών”, τόνιζε η Merit Sec.

“Στη σημερινή συνεδρίαση η Επενδυτική Κοινότητα θα αξιολογήσει τις επιδόσεις των Eurobank και Alpha Bank, που συνεχίζουν την εξυγιαντική προσπάθεια, αλλά υστερούν ως προς τα λειτουργικά αποτελέσματα. Η θετική ψυχολογία διαμορφώνει προϋποθέσεις για συνέχιση της δραστηριοποίησης από πλευράς αγοραστών, προκαλώντας μεταβλητότητα και αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το τελικό πρόσημο του ΓΔ”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Ξεκινώντας την αναφορά, ως είθισται, από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι έδωσαν σημαντική αντίδραση από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά και σαν να μην έφτανε αυτό, μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά (!)

Για μία ακόμα συνεδρίαση, οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών απέσπασαν την “μερίδα του λέοντος” από πλευράς συναλλαγών και ενδιαφέροντος και σήμερα έφθασαν να απασχολήσουν το 58% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Σημαντική μεταβλητότητα και για τον Τραπεζικό δείκτη που κινήθηκε μεταξύ 736,29 (-3,12%) και 777,07 μονάδων (+2,25%). Στις 17.00 βρέθηκε στο υψηλό ημέρας και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα υψηλά και στις 786,69 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,52%, αφήνοντας πίσω του και την θεωρούμενη ισχυρή αντίσταση των 780 μονάδων (!)

Από τα υπόλοιπα, μη Τραπεζικά blue chips, χωρίς αμφιβολία ξεχώρισαν ΕΧΑΕ(+3,37%, αναφέρθηκε από χθες στην στήλη πως ευνοείται από την συνεχιζόμενη αύξηση της αξίας συναλλαγών), αλλά και ΑΔΜΗΕ (+3,89%) και ΔΕΗ (+8,68%), ενώ προς το τέλος της συνεδρίασης εμφανίστηκε αγοραστικό ενδιαφέρον και στον Τιτάνα (+3,17%).

Η μετοχή της ΔΕΗ επέστρεψε, ενδοσυνεδριακά, υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2,00 ευρώ (δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίασης), κάτι που είχε να συμβεί από τον Ιούνιο του 2018, αλλά υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 2,132 ευρώ (+16,38%). Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, οι αντιστάσεις στα 2,25 και 2,50 ευρώ, οι πρώτες στηρίξεις στα 1,77 και 1,47 ευρώ και το “stop long” στα 1,291 ευρώ, αλλά θα ανέβει σημαντικά τις επόμενες μέρες.

Σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ. Μένει να φανεί αν πρόκειται για αντανακλαστική κίνηση λόγω ΔΕΗ, ή η Αγορά τιμολόγησε θετικά τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου, που ανακοίνωσε η εισηγμένη. Ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 1,68 ευρώ, αλλά θα ανέβει στις επόμενες συνεδριάσεις. Η πρώτη αντίσταση στην ζώνη 1,97 – 2,10 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 1,84 ευρώ.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι Παράγοντες της Αγοράς, χωρίς να αμφισβητούν τους πιθανούς “κραδασμούς” που μπορεί να φέρει περαιτέρω υποχώρηση των Διεθνών Αγορών και επισημαίνουν ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο, παρά τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και τις σημαντικές αποδόσεις που έχουν προηγηθεί.

Μάλιστα, οι ίδιοι επισημαίνουν ότι αρκετά χαρτοφυλάκια που μπαίνουν στην Αγορά με σχετική χρονοκαθυστέρηση, ήδη διερευνούν τις μετοχές που “έχουν μείνει πίσω και βάσει θεμελιωδών δικαιούνται καλύτερης χρηματιστηριακής μεταχείρισης” (!)

Για επιμέρους μετοχές, η στήλη απευθύνθηκε στον Απόστολο Μάνθο (AENAON MARKETS) και μεταφέρει τις κάτωθι εκτιμήσεις:

“ΕΥΡΩΒ

Η μεγαλύτερη πλέον σε βαρύτητα μετοχή του Γενικού Δείκτη έχει σπάσει ανοδικά τα 0,78 ευρώ και “βλέπει” τα 0,88 ευρώ, ενώ στο βάθος αρχίζουν και “διακρίνονται” τα 1,035 ευρώ.

ΠΕΙΡ

Το “χαρτί” που εδώ και καιρό “αναρριχάται στο τοίχο του φόβου” έχει διαλύσει στο πέρασμά του τα 1,90 ευρώ, τα 2,30 ευρώ και χθες (30/5) τα 2,50 ευρώ. Αμέσως μετά, εντοπίζονται ως διαγραμματική αντίσταση τα 3,20 ευρώ.

ΕΛΠΕ

Ανοδική διάτρηση των 8,90 ευρώ θα δώσει τα 10 ευρώ, ενώ ο επόμενος στόχος βρίσκεται 30% υψηλότερα στα 13 ευρώ.

ΛΑΜΔΑ

Επιβεβαιωμένη φυγή από τα 7,50 ευρώ, θα “σπρώξει” τη μετοχή προς την άνω πλευρά του μακροπρόθεσμου καναλιού στα 8,80 ευρώ.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ

“Προθερμαίνει τις μηχανές για να πατήσει το γκάζι” με το που θα περάσει τα… “διόδια” των 1,80 – 1,85 ευρώ. Επόμενος στόχος η ζώνη του βασικού Μετόχου στα 2 με 2,20 ευρώ.

ΕΥΔΑΠ

Μετά την ανοδική διάσπαση των 6,40 ευρώ, έρχονται τα 7 ευρώ, όπου εάν τμηθούν ανοδικά τότε θα ανοίξει το πεδίο για τα 8,50 ευρώ.

ΟΛΠ

Το σημείο που πρέπει να κατακτήσει για να πάρει το “εισιτήριο” για τα 26,40 ευρώ, είναι τα 23,30 ευρώ. Μέχρι τότε θα περιφέρεται μέσα στο εύρος των 20 με 23,30 ευρώ.

ΑΒΑΞ

Με μεγάλο καθαρό δανεισμό αλλά και με τεράστιο μακροπρόθεσμο ανάποδο σχηματισμό “Head & Shoulders”. Εφαλτήριο πιθανής ξέφρενης ανοδικής κίνησης τα 0,70 ευρώ, σημείο από όπου διέρχεται η “Neckline”.

ΔΕΗ

Μεγάλου ρίσκου αλλά με το ποιο επικερδές “comeback story”, καθώς εάν διασπάσει ανοδικά τα 1,78 με 1,85 και 2,13 ευρώ, θα δώσει, σχεδόν, “στο πιάτο” τα 3,36 ευρώ”.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Read previous post:
Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τη δολοφονία του Δημήτρη Γραικού – Το μοιραίο ραντεβού στον στάβλο

Τον τρόπο με τον οποίο έφτασαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης δολοφονίας του Δημήτρη Γραικού, περιέγραψαν οι αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης,

Close