Τσίπρας σε τουρκικό κανάλι: «Ο παππούς μου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη – Τρώγαμε τουρκικά φαγητά, έχουμε πολλά κοινά» (Βίντεο)

Μίλησε και για το προσφυγικό ζήτημα.

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης ήταν ιστορικής σημασίας.

Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο TGRT Haber που θα μεταδοθεί την Κυριακή (10/02), αποκάλυψε ότι ο παππούς του γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Οι άνθρωποι στην περιοχή αυτή έχουν αρκετά κοινά στα φαγητά, στη γεύση, στη μουσική, στην κουλτούρα τους. Ο παππούς μου είχε γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη. Τα φαγητά που τρώγαμε στο σπίτι μας έμοιαζαν με τα τούρκικα φαγητά. Θέλω να πω, υπάρχουν σημεία που μοιάζουμε. Έχουμε διαφορετικές γλώσσες, όμως έχουμε κάποια κοινά στην κουλτούρα μας. Δηλαδή πρέπει να ζήσουμε μαζί σε ένα ειρηνικό, φιλικό περιβάλλον».

Ως προς τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Νομίζω σήμερα (σ.σ. την Τετάρτη) είναι μια σημαντική στιγμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επισκέφτηκα τη Θεολογική Σχολή και το όμορφο νησί στο οποίο βρίσκεται η Σχολή. Συνάντησα εκεί αρκετούς Τούρκους που με υποδέχτηκαν φιλικά και αργότερα συμμετείχα στη λειτουργία. Νομίζω το σημαντικό είναι πως εκεί δώσαμε ένα μήνυμα, πως χωρίς να υπάρχει φόβος και μίσος θα μπορούμε να συνυπάρχουμε. Αν ανοίξει η Θεολογική Σχολή, που πρέπει να ανοίξει, θα έχουμε κάνει νέα βήματα. Αυτό θα είναι ένα νέο βήμα για να ζούμε μαζί. Θα είναι σύμβολο για να ζουν μαζί οι δυο λαοί».

Τέλος, ο πρωθυπουργός μίλησε και για το προσφυγικό ζήτημα: «Η Τουρκία πρέπει να στηρίξει την Τουρκία. Η Τουρκία φιλοξενεί 4 εκατομμύρια πρόσφυγες. Είναι πολύ σημαντική η βοήθεια που παρέχει η Τουρκία στους πρόσφυγες, σε επίπεδο στέγασης και τροφής. Και στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερο από 70.000 πρόσφυγες. Και κυρίως η κατάσταση σε 5 νησιά μας στο Αιγαίο είναι κρίσιμη. Για αυτό σε επίπεδο Ε.Ε. κάνω πολλές προσπάθειες. Προσπαθώ να βρω στήριξη από ομολόγους μου για το θέμα αυτό και για εμάς αλλά και για την Τουρκία».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Read previous post:
Επιθεωρητές του ΣΕΠΕ έσβηναν παράνομα πρόστιμα επιχειρήσεων

Σε αργία τέθηκαν δύο επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), μετά από έλεγχο κατά τον οποίο διαπιστώθηκε ότι προχωρούσαν σε

Close