Τράπεζες: Χάθηκαν €400 εκατ. σε μια ημέρα στο Χρηματιστήριο

Ακριβά πλήρωσε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και κυρίως οι τράπεζες τη διαγραφή των Eurobank, Εθνική και Πειραιώς από το δείκτη MSCI Standard Greece, ενός δείκτη που θεωρείται διεθνώς από τις κύριες επενδυτικές… πυξίδες (ειδικά) για τα παθητικού τύπου χαρτοφυλάκια, τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία που επενδύουν με μακροπρόθεσμη στόχευση.

Στην πρώτη συνεδρίαση μετά τη διαγραφή, οι τέσσερις τραπεζικές μετοχές (μαζί με την Alpha Bank δηλαδή) έχασαν συνολική κεφαλαιοποίηση 385 εκατ. ευρώ και ενώ απομένουν ακόμη 12 συνεδριάσεις για να ολοκληρώσουν τα παθητικά κεφάλαια την τακτοποίηση των χαρτοφυλακίων τους. Βεβαίως, οι ισχυρές, οι κύριες κινήσεις και προσαρμογές θα γίνουν στην τελευταία συνεδρίαση πριν από τις αλλαγές, ήτοι την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου.

Χθες, ο τζίρος στο Χ.Α. έφτασε στα 56,65 εκατ. ευρώ, με τα 38,5 εκατ. ευρώ να διακινούνται στον τραπεζικό κλάδο, ενώ σχεδόν το 50% διακινήθηκε στις δύο μετοχές που πιέστηκαν πιο πολύ, στις Εθνική και Eurobank.

Στην Εθνική διακινήθηκε τζίρος 17,65 εκατ. ευρώ μέσω 14,5 εκατ. τεμαχίων, απόρροια των σημαντικών εκροών που έλαβαν χώρα, οδηγώντας τη μετοχή σε απώλειες 13,20% με κλείσιμο στα 1,21 ευρώ! Η Eurobank έκλεισε με πτώση 9,84% στα 0,55 ευρώ, διακινώντας όγκο 19,6 εκατ. τεμαχίων μέσω τζίρου 10,60 εκατ. ευρώ.

Οι πιέσεις στην Πειραιώς, που επίσης διαγράφηκε από το δείκτη MSCI Standard Greece, ήταν μικρότερες, καθώς απώλεσε το 6,21% της αξίας της κλείνοντας στα 1,04 ευρώ με όγκο 4,25 εκατ. τεμάχια. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 484,21 μονάδες με πτώση 7,10%.

Η εξαΰλωση των αποτιμήσεων, πέραν της όποιας επίπτωσης στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών, έχει πολύ δυσμενή επίπτωση και στο γενικότερο – χρηματοοικονομικό και επενδυτικό – εκτόπισμα του εκάστοτε ομίλου στο διεθνές στερέωμα, καθώς δυσχεραίνει τις προσπάθειες εξεύρεσης ιδιωτικών κεφαλαίων.

Πηγή: reporter.gr

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Facebook
Facebook
Read previous post:
Βράβευση της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά στις ΗΠΑ

Στην εκδήλωση της ASTA παρέστη επίσης και η  Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κα Μαριέττα Παπαβασιλείου. Την Υπουργό Τουρισμού

Close