Το απόρρητο της επικοινωνίας είναι δικαίωμά σου! Προστάτεψέ το!

             Κωδικοί πρόσβασης

Το απόρρητο της επικοινωνίας είναι δικαίωμά σου! Προστάτεψέ το!

Βασικός κανόνας για την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών σας και της ιδιωτικής σας ζωής είναι να επιλέγετε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης (passwords) για κάθε εφαρμογή ή σύνδεση που χρησιμοποιείτε.

Μην παίρνετε ελαφρά την ασφάλεια. Κωδικοί που είναι εύκολο να προβλεφθούν σας βάζουν σε κίνδυνο. Σκεφθείτε τι θα συμβεί αν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση στην ηλεκτρονική σας αλληλογραφία ή στο κινητό σας τηλέφωνο και υποκλέψει όλα σας τα μηνύματα.

Είναι εύκολο να δημιουργήσετε έναν εξαιρετικά ασφαλή κωδικό πρόσβασης που για να παραβιαστεί θα χρειαστούν χρόνια. Θα πρέπει να είναι μεγάλος (πάνω από 8 χαρακτήρες), σύνθετος (με γράμματα, σύμβολα, αριθμούς) αλλά και να τον θυμάστε, γιατί δεν πρέπει να αποθηκεύεται.

Οι ειδικοί προτείνουν ένα τρόπο για να το πετύχετε: το passphrase

ΒΗΜΑ 1: Επιλέξτε μια σύντομη φράση που σας αρέσει και θα μπορείτε να τη θυμάστε εύκολα (π.χ. ένα στίχο από το αγαπημένο σας τραγούδι).

ΒΗΜΑ 2: Ενώστε τη φράση σε μια λέξη βάζοντας το πρώτο γράμμα κάθε λέξης με ΚΕΦΑΛΑΙΑ

ΒΗΜΑ 3: Προσθέστε σύμβολα ή αριθμούς χρησιμοποιώντας ένα συγκεκριμένο τρόπο, π.χ.  «το τελευταίο γράμμα σε κάθε λέξη της φράσης να αλλάζει σε σύμβολο ή αριθμό». Στο παράδειγμα παρακάτω, το σύμβολο ή ο αριθμός επιλέγεται με βάση τη διάταξη στο πληκτρολόγιο. (π.χ. ο αριθμός 3 αντικαθιστά το γράμμα ε επειδή βρίσκεται πάνω από το γράμμα αυτό στο πληκτρολόγιο).

π.χ. η φράση  «Μάντεψε τον κωδικό μου»  μπορεί να γίνει Μαντεψ3Το^Κωδικ9Μο^

ΒΗΜΑ 4: Κάντε τον κωδικό σας μοναδικό για κάθε εφαρμογή ή σύνδεση χρησιμοποιώντας παραλλαγές. Ένας τρόπος είναι να προσθέσετε στον κωδικό σας χαρακτηριστικά από μια εφαρμογή. Για παράδειγμα, για το Facebook, προσθέστε το γράμμα F και τον αριθμό 4 που βρίσκεται πάνω από το γράμμα αυτό, και ο κωδικός γίνεται F4Μαντεψ3Το^Κωδικ9Μο^.

      Κωδικοί πρόσβασης

Κανόνες ασφάλειας

Αφού φτιάξετε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, διαφορετικούς για κάθε εφαρμογή ή σύνδεση που χρησιμοποιείτε  θα πρέπει να  τους ανανεώνετε τακτικά (κάθε 6 μήνες τουλάχιστον).

Εκτός από ισχυρός, ο κωδικός σας πρέπει να είναι και μυστικός. Να ξέρετε ότι καμία εταιρία που προσφέρει νόμιμη υπηρεσία δεν θα σας ζητήσει να στείλετε τον κωδικό σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σημαντικό είναι να μην αποθηκεύετε τον κωδικό σας σε προγράμματα πλοήγησης στο διαδίκτυο ή σε μια εφαρμογή, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιείτε έναν κοινόχρηστο υπολογιστή. Καλύτερα ακόμη, απενεργοποιήστε την επιλογή απομνημόνευσης κωδικού.

Φυσικά, ο ασφαλής κωδικός πρόσβασης που δημιουργήσατε δεν σας προστατεύει αν ένας χάκερ μπορεί να τον παρακάμψει με άλλο τρόπο. Μάθετε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε μια ισχυρή ερώτηση ασφαλείας (για ανάκτηση κωδικού) που οι χάκερς δεν θα μπορούν να μαντέψουν.

Επισκεφθείτε την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (www.adae.gr) και ενημερωθείτε σχετικά με τα μέτρα αυτοπροστασίας που θα πρέπει να εφαρμόζετε για την ασφάλεια του απορρήτου των επικοινωνιών σας.

Το απόρρητο της επικοινωνίας είναι δικαίωμά σου! Προστάτεψέ το!

Οι ισχυροί κωδικοί πρόσβασης στο διαδίκτυο ασπίδα για την ιδιωτικότητα

Καμπάνια της ΑΔΑΕ με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

Στην προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών του διαδικτύου επικεντρώνεται η ραδιοφωνική καμπάνια της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) που μεταδίδεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Το μήνυμά της απαντά στην πάντα επίκαιρη ερώτηση για όλους τους ψηφιακούς χρήστες: Τι μπορεί να μας καταστήσει ευάλωτους στόχους σε πιθανές κυβερνοεπιθέσεις; Πρώτα απ’ όλα ο κωδικός πρόσβασης σε συνδέσεις και εφαρμογές στο διαδίκτυο, αν από άγνοια ή αμέλεια δεν εφαρμόζονται βασικά μέτρα ασφάλειας.

Σοβαρό και εκτεταμένο περιστατικό υποκλοπής αποκάλυψε πρόσφατα ο ερευνητής σε θέματα ασφάλειας, Τρόι Χαντ1: 21 εκατομ. κωδικοί πρόσβασης και προσωπικά email χρηστών -η μεγαλύτερη συλλογή δεδομένων από ηλεκτρονικές επιθέσεις και υποκλοπές στην ιστορία του Διαδικτύου- συγκεντρώθηκαν και αναρτήθηκαν σ’ ένα φόρουμ για χάκερς τον Δεκέμβριο. Η συγκέντρωση των υποκλαπέντων στοιχείων έχει αξία για τους κακόβουλους επειδή πολλοί χρήστες χρησιμοποιούν τους ίδιους κωδικούς και τα ίδια ψευδώνυμα για διαφορετικές υπηρεσίες, σημειώνει ο ερευνητής.

Η είδηση κάνει ακόμη πιο επίκαιρη τη ραδιοφωνική καμπάνια της ΑΔΑΕ για τη σημασία των κωδικών πρόσβασης. Οι ενδιαφερόμενοι ψηφιακοί χρήστες μπορούν να αναζητήσουν στη διαδικτυακή πύλη της ΑΔΑΕ ενημέρωση για το πώς να δημιουργήσουν ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης http://www.adae.gr/nomothetiko-plaisio/leptomereies/article/symboyles-gia-toys-kodikoys-prosbasis/ και ποια μέτρα θα πρέπει να εφαρμόζουν για την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών τους http://www.adae.gr/cybersecurity/enimerosi-christon-kai-syndromiton/enimerosi-gia-prostasia-toy-aporritoy-ton-epikoinonion/ilektronikes-epikoinonies/

Ενδεικτικά, πρακτικές οδηγίες σχετικά με τους κωδικούς πρόσβασης περιλαμβάνουν τα παρακάτω μέτρα:

* Αφού φτιάξετε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, διαφορετικούς για κάθε εφαρμογή ή σύνδεση που χρησιμοποιείτε θα πρέπει να τους ανανεώνετε τακτικά (κάθε 6 μήνες τουλάχιστον).

* Εκτός από ισχυρός, ο κωδικός σας πρέπει να είναι και μυστικός. Να ξέρετε ότι καμία εταιρεία που προσφέρει νόμιμη υπηρεσία δεν θα σας ζητήσει να στείλετε τον κωδικό σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

* Σημαντικό είναι να μην αποθηκεύετε τον κωδικό σας σε προγράμματα πλοήγησης στο διαδίκτυο ή σε μια εφαρμογή, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιείτε έναν κοινόχρηστο υπολογιστή. Καλύτερα ακόμη, απενεργοποιήστε την επιλογή απομνημόνευσης κωδικού.

* Επιπλέον, ο ασφαλής κωδικός πρόσβασης που χρησιμοποιείτε δεν θα σας προστατεύσει αν ένας κακόβουλος μπορέσει να τον παρακάμψει με άλλο τρόπο. Θα πρέπει να δημιουργήσετε μια ισχυρή ερώτηση ασφαλείας (για ανάκτηση κωδικού) που οι χάκερς δεν θα μπορούν να μαντέψουν.

Το κεντρικό μήνυμα της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου για φέτος, «Μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο», υπογραμμίζει ότι η ασφάλεια του κυβερνοχώρου δεν αφορά μόνο τους ειδικούς στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ή μεγάλες εταιρείες και κυβερνήσεις. Αφορά όλους μας που αξιοποιούμε τις εκπληκτικές δυνατότητες που μας προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία. Γνωρίζοντας τους πιθανούς κινδύνους και υιοθετώντας τους κανόνες για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, αποφεύγουμε να γινόμαστε στόχος κακόβουλων.

Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, η καλλιέργεια μιας κουλτούρας ασφάλειας είναι επίσης σημαντική και αποτελεί κύριο μέλημα της ΑΔΑΕ. Με βάση τις αρμοδιότητές της, η Αρχή επιβάλλει στους παρόχους την εφαρμογή μέτρων ασφάλειας με στόχο την πρόληψη και τον περιορισμό των κινδύνων ως προς την ιδιωτικότητα της επικοινωνίας. Έτσι, σήμερα, οι μεγαλύτερες εταιρείες πάροχοι, οι οποίες εξυπηρετούν πάνω από το 95% της αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών, εφαρμόζουν εγκεκριμένες Πολιτικές Ασφάλειας.

Επίσης, η Αρχή ελέγχει τις εταιρείες, με σκοπό να διερευνήσει αν εφαρμόζουν ορθά τους Κανονισμούς, όπως υποχρεούνται, αλλά και για να διερευνήσει καταγγελίες πολιτών ή περιστατικά ασφάλειας. Στις περιπτώσεις που παρατηρείται παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας από τους παρόχους, η ΑΔΑΕ επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις. Μέσα στο 2018, επιβλήθηκαν συνολικά διοικητικές κυρώσεις σε 41 περιπτώσεις, συνολικού ύψους περίπου 2,5 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και οκτώ περιπτώσεων επιβολής συστάσεων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Read previous post:
Ξεκινά το πλάνο δράσεων στο πλαίσιο του τίτλου “Νότιο Αιγαίο – Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019”

Η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου, από την κορυφή της Ευρώπης ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο Το πλάνο των εκδηλώσεων και

Close