Με δεδομένη την ελληνική γραμμή υπέρ της ένταξης των χωρών των Δ.Βαλκανίων στην ΕΕ, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον ομόλογο του της Βόρειας Μακεδονίας για πρώτη φορά μετά το φρένο της Συνόδου Κορυφής στα Σκόπια.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το σημερινό τετ α τετ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ομόλογο του της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ στη Θεσσαλονίκη στο περιθώριο της διάσκεψης «Thessaloniki Summit 2019», που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, καθώς είναι το πρώτο μετά το “φρένο” της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια.

Η θέση της Αθήνας είναι δεδομένη και έχει εκφραστεί ξεκάθαρα έκτοτε: Η χώρα μας είναι υπέρ της ενταξιακή προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά με όρους και προϋποθέσεις. Εξάλλου, τη θέση αυτή είχε εκφράσει ο κ.Μητσοτάκης και κατά τη συνάντηση του με τον Αλβανό ομόλογο του Έντι Ράμα, τονίζοντας πως η πορεία προς την ΕΕ εξαρτάται από την εναρμόνιση των υποψήφιων χωρών με τις αρχές και αξίες της ΕΕ και την εφαρμογή ευρωπαϊκής συμπεριφοράς. Ειδικά στην περίπτωση της Αλβανίας, η Αθήνα έχει διαμηνύσει πως ο δρόμος για την ΕΕ περνά μέσα από το σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας (περιουσίες, δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού) με εκπροσώπους της οποίας συναντήθηκε χθες ο κ.Μητσοτάκης.

Στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας η ελληνική πλευρά εστιάζει και στη “θωράκιση” του εμπορικού σήματος των μακεδονικών προϊόντων. Ο κ.Μητσοτάκης εξάλλου σήμερα το μεσημέρι θαπαραστεί στη συνέντευξη Τύπου του ΣΕΒΕ για την παρουσίαση του εμπορικού σήματος των Μακεδονικών προϊόντων, το οποιο θεωρείται από το Μαξίμου ως ένα σημαντικό βήμα, αν και βεβαίως ουδείς περιμένει να λυθεί ένα τόσο λεπτό ζήτημα από τη μία στιγμή στην άλλη.

Εξυπακούεται ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει εκ νέου και το θέμα των εμπορικών σημάτων στη συνάντηση με Ζάεφ σήμερα όπως είχε κάνει και στο πρώτο τους τετ α τετ στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι στη Ν.Υορκη ο κ. Μητσοτάκης είχε σημειώσει ότι ο ίδιος δεν θα υπέγραφε την Συμφωνία των Πρεσπών και ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ό,τι μπορούσε για να μην κυρωθεί, προσθέτοντας όμως ότι μετά την κύρωσή της, ωστόσο, η συμφωνία αυτή αποτελεί πλέον μέρος του διεθνούς δικαίου και επομένως η Ελλάδα πρέπει να τη σεβαστεί. Και είχε καλέσει τον ομόλογό του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις που συνδέονται με πτυχές της συμφωνίας, ιδιαίτερα δε στο θέμα της προστασίας των εμπορικών σημάτων.

Ο κ. Zaev στη Νέα Υόρκη είχε εκφράσει τη βούληση της κυβέρνησής του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, προσδοκώντας ταχύτερη υλοποίηση όλων των ανοιχτών ζητημάτων που συνδέονται με την ενταξιακή πορεία της χώρας του στην ΕΕ. Και αυτό προφανώς θα του θυμίσει σήμερα ο κ.Μητσοτάκης,

Παρά τις όποιες ακραίες φωνές εντός της ΝΔ, η κυβέρνηση έχει εξάλλου επιλέξει να επιμείνει στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών ως μέσο πίεσης και διαπιστώνοντας τους κινδύνους ακύρωσης του erga omnes σε περίπτωση πισωγυρίσματος, δεδομένης της πορείας της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Ισα ίσα η Αθήνα έχει διαμηνύσει στα Σκόπια ότι υποχώρηση από τους όρους της συμφωνίας, όπως για παράδειγμα τα εμπορικά σήματα και την απαλοιφή αλυτρωτικών αναφορών στα σχολικά βιβλία, είναι που θα θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία δεν έχει κλείσει αφού το θέμα θα συζητηθεί ξανά στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.

Μετά την επιστροφή του από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός θα μεταβεί αύριο στην Ημαθία και ακολούθως τη Δευτέρα θα έχει σύσκεψη με τους περιφερειάρχες.

 

Η «γενναία απόφαση» που ζητεί η Γεννηματά από τον Μητσοτάκη

Η «γενναία απόφαση» που ζητεί η Γεννηματά από τον Μητσοτάκη
«Ευθύνη, ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση», είναι εν τω μεταξύ το μήνυμα της Φώφης Γεννηματά εν όψει των εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Την πρόταση να αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός την ευθύνη κατάρτισης του πενταετούς σχεδίου πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση πλημμυρών, πυρκαγιών, σεισμών και άλλων καταστροφών παρουσιάζει σήμερα το Κίνημα Αλλαγής.

Με την παρότρυνση της Φώφης Γεννηματά, τόσο ο αρμόδιος Τομεάρχης, Παναγιώτης Καρκατσούλης όσο και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης ολοκλήρωσαν μια τεκμηριωμένη πρόταση που έχει πλέον την μορφή σχεδίου νόμου και αφορά στην αποτροπή των κινδύνων από την διάχυση της ευθύνης σε διάφορους και διαφορετικούς κρατικούς και αυτοδιοικητικούς επικεφαλής ή λειτουργούς.

Σε συνέντευξη Τύπου που έχουν προγραμματίσει για το μεσημέρι της Πέμπτης, οι κ.κ Καμίνης και Καρκατσούλης θα υποστηρίξουν επιχειρηματολογώντας την ανάγκη να αναλάβει εκ των προτέρων η Προεδρία της Κυβέρνησης την πολιτική και διαχειριστική ευθύνη της πολιτικής προστασίας, προκειμένου να υπάρχει και να εφαρμόζεται ένα σαφές σχέδιο πενταετούς και τριετούς διάρκειας, με σαφείς πόρους και αρμοδιότητες για το σύνολο των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών.

Γεννηματά: Ορθά παρενέβη η ΕΛ.ΑΣ. για να αποκαλύψει το οπλοστάσιο στην ΑΣΟΕΕ
Γεννηματά: Ορθά παρενέβη η ΕΛ.ΑΣ. για να αποκαλύψει το οπλοστάσιο στην ΑΣΟΕΕ

Συγκεκριμένα η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής προβλέπει καταρχάς την αναδιοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (που συστάθηκε με νόμο του ΠΑΣΟΚ το 2002), την πολιτική ευθύνη της οποίας θα έχει μια Γενική Γραμματεία του Μεγάρου Μαξίμου. Στην ίδια πρόταση θεωρείται αναγκαίο το βήμα να αναλάβει τον συντονισμό των αρμόδιων υπουργείων κα ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών Υποθέσεων (στο Μαξίμου) και την ώρα της κρίσης σε περιφερειακό επίπεδο ο περιφερειάρχης και ένα συμβούλιο της περιφέρειας και σε δημοτικό ο Δήμαρχος και το αρμόδιο συμβούλιό του.

«Χρειάζεται μια γενναία απόφαση από τον πρωθυπουργό να αναλάβει την κεντρική ευθύνη του σχεδιασμού, έτσι ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο της αποποίησης ευθυνών την ώρα της κρίσης , όπου στο τέλος …φταίει μόνο ο πυροσβέστης», τονίζει χαρακτηριστικά στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη που παρατηρεί αδράνεια για το μείζον θέμα από την πλευρά της κυβέρνησης.

Το ίδιο στέλεχος πιστεύει ότι οι ανθρώπινες ζωές και οι περιουσίες ανθρώπων θα σωθούν μόνο αν αποφασιστούν και εφαρμοστούν εγκαίρως στρατηγικού χαρακτήρα επιλογές. «Δεν μπορεί να ψηφίζουμε νόμους για τις πυρκαγιές το καλοκαίρι, ούτε να προσλαμβάνονται ανεκπαίδευτοι στις αρμόδιες υπηρεσίες την ώρα της κρίσης και για κάποιους μήνες. Και εκεί πρέπει να ιεραρχήσεις προτεραιότητες για τις αναγκαίες προσλήψεις, την διαρκή επιμόρφωση και κατάρτιση των ανθρώπων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, των εθελοντών που είναι συστατικό κομμάτι…», λένε στην Χαριλάου Τρικούπη, τα στελέχη της οποίας θα καλέσουν την κυβέρνηση και τα κόμματα να στηρίξουν την ψήφιση του συγκεκριμένου «Οδικού Χάρτη» άμεσα.

Ούτε μπάχαλα, βία, ανομία, ούτε δεξιές παλιές συνταγές αυταρχισμού

«Ευθύνη, ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση”, είναι εν τω μεταξύ το μήνυμα της Φώφης Γεννηματά εν όψει των εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου. “Κανείς δεν έχει δικαίωμα να αμαυρώσει τον αγώνα των φοιτητών για δημοκρατία και ελευθερία», τονίζει η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ και επαναλαμβάνει ότι στο κόμμα της:

  • Θέλουμε ανοιχτά τα Πανεπιστήμιά μας, χώρους ελεύθερης διακίνησης ιδεών και ακαδημαϊκής προόδου, ασφαλή για τους φοιτητές και την ακαδημαϊκή κοινότητα.
  • Ναι είμαστε απέναντι στα φαινόμενα βίας και ανομίας, που ταλανίζουν την Ανώτατη Παιδεία, στερούν την ευκαιρία για ποιοτική γνώση από την νέα γενιά στην πατρίδα μας.
  • Ναι δεν πρέπει να επιτρέψουμε τον “πόλεμο” με τις μολότοφ, που στο παρελθόν στοίχισε αθώες ανθρώπινες ζωές.

Η κυρία Γεννηματά επιμένει ότι αν είχε ψηφιστεί απ όλους ένας νόμος το περασμένο καλοκαίρι, ναι μεν θα προστάτευε αποτελεσματικά τα Πανεπιστήμια, όταν υπάρχουν παράνομες πράξεις,- “όπως ορθά παρενέβη η αστυνομία για το οπλοστάσιο στην ΑΣΟΕΕ”-  αλλά “δεν θα επέτρεπε την αδικαιολόγητη βία, όπως αυτή που έδειξαν  δυστυχώς την προηγούμενη Δευτέρα στην ΑΣΟΕΕ, την οποία με τη δική μας διάταξη θα είχαμε αποφύγει”. Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου τονίζει ότι ούτε και οι δύο επιλογές, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές, γιατί και οι δύο οδηγούν σε κλειστά Πανεπιστήμια. Και εξηγεί χαρακτηριστικά:

«Η Ν.Δ. και ο Σύριζα προσπαθούν να μας πείσουν ότι είμαστε εγκλωβισμένοι σ’ ένα διαρκές δίλημμα . Μας λένε: Είτε θα αποδεχθούμε την ανομία και θα παραδεχθούμε ότι παραδίδουμε τα Πανεπιστήμια στην τυφλή βία, όπως επί  Σύριζα. Είτε θα επιστρέψουμε στις παλιές δεξιές συνταγές, του αυταρχισμού, που επαναφέρει ως κύρια επιδίωξή της η Νέα Δημοκρατία. Όχι και στις δύο επιλογές».