Τη Δευτέρα η δημοσίευση των Πόθεν Έσχες Βουλευτών

Τη Δευτέρα το μεσημέρι τελικά δημοσιοποιούνται από τη Βουλή οι 1.072 δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης των Βουλευτών (Πόθεν Έσχες) του 2019 που αφορούν την χρήση του 2018.

Η αρχική πρόθεση της επιτροπής Πόθεν Έσχες, πάντως, ήταν να δημοσιοποιηθούν οι δηλώσεις σήμερα το μεσημέρι. Η αναβολή της δημοσιοποίησης πραγματοποιήθηκε μετά από έντονες αντιδράσεις των συντακτών και των συνεργαζόμενων μέσων τους και άμεση ενημέρωση της ΕΣΗΕΑ, σχετικά με τη δυνατότητα έγκαιρης επεξεργασίας και ακριβούς ενημέρωσης των πολιτών.

Ειδικότερα, η ανάρτηση των Πόθεν Έσχες την Παρασκευή το μεσημέρι θα δημιουργούσε εξαιρετικές δυσχέρειες στην άμεση επεξεργασία των απαιτητικών στοιχείων τους, δεδομένου ότι ισχύουν στο κοινοβούλιο μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας που δεν επιτρέπουν τη μαζική προσέλευση των εκπροσώπων των ΜΜΕ και αυτομάτως απέκλειε την έντυπη εκδοχή της ενημέρωσης για το σαββατοκύριακο. Τελικά, έγινε γνωστό, ότι η δημοσιοποίησή τους μετατίθεται για τη Δευτέρα 11 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που αρχικά εκδόθηκε: «Η Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης του άρθρου 3Α του N. 3213/2003 δημοσιεύει τις Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης του έτους 2019 (χρήση 2018) των ελεγχόμενων από αυτήν προσώπων των περιπτώσεων α΄ έως και ε΄ της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 3213/2003, στον διαδικτυακό τόπο της  Βουλής των Ελλήνων. Η δημοσίευση των δηλώσεων θα γίνει σήμερα, 8 Μαΐου 2019. Το πλήθος των προς δημοσίευση δηλώσεων είναι συνολικά χίλιες εβδομήντα δύο (1.072) και ο έλεγχός τους είναι σε εξέλιξη. Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 3213/2003, οι δηλώσεις αυτές θα παραμείνουν αναρτημένες στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής των Ελλήνων για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η θητεία των υπόχρεων, πλέον τριών ετών από τη λήξη αυτής».

Ερωτηματικά προκαλεί το γιατί –για πολλοστή φορά- η επιτροπή Πόθεν Έσχες λειτούργησε με πρακτικές αιφνιδιασμού. Η τελευταίας στιγμής ανακοίνωση για ανάρτηση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, είναι μεν σύννομη, ωστόσο δεν δίνει τον απαραίτητο χρόνο στα ΜΜΕ να επεξεργαστούν τις δηλώσεις και να προχωρήσουν σε ολοκληρωμένο ρεπορτάζ. Θυμίζουμε ακόμη ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για το έργο της Επιτροπής Ελέγχου του άρθρου 3Α του ν. 3213/2003, η δημοσίευση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των Βουλευτών και Ευρωβουλευτών γίνεται αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχός τους από την Επιτροπή. Το δικαίωμά της να συνεχίσει τον έλεγχο, μετά τη δημοσιοποίησή τους, αναφέρεται σε θέματα καταγγελιών και νέων στοιχείων και όχι στη διακριτική ευχέρεια της Επιτροπής να αναρτά μη ελεγμένα πόθεν έσχες, επειδή δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τον έλεγχό τους. Διαφορετικά, προκαλείται σύγχυση ως προς την ακρίβεια των δεδομένων που δημοσιοποιούνται και αυτό σε συνδυασμό με την αιφνίδια ανακοίνωση που αναφέρθηκε παραπάνω υπονομεύουν τον σκοπό της όλης διαδικασίας που είναι η διαφάνεια, η λογοδοσία και η ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών. 

Φυσικά και αυτή τη φορά παραμένει το πρόβλημα του ότι θα δημοσιοποιηθούν τα Πόθεν Έσχες που αφορούν ουσιαστικά στην οικονομική χρήση του 2018. Οπότε ο πολίτης θα έχει πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία των βουλευτών/ριών και ευρωβουλευτών/ριών με χρονική υστέρηση.

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι η Επιτροπή Ελέγχου «χρωστάει» τη δημοσίευσης της ετήσιας έκθεσής της για τα οικονομικά των κομμάτων από τον Νοέμβριο του 2019. Δεν την έχει αναρτήσει ακόμη και δεν έχει βγάλει και καμία σχετική ανακοίνωση για τις προθέσεις της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Read previous post:
Από 11 Μαΐου ανανέωση των Δελτίων Ανεργίας που λήγουν !

Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, η Διοίκηση του ΟΑΕΔ είχε ανανεώσει αυτόματα έως

Close