Στη Σκιά του Έρωτα και ο απών – παρών

Στη Σκιά του Έρωτα και ο απών - παρών

Ομιλία με τον ψυχοθεραπευτή Πέτρο Θεοδώρου πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη 31 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα στο βιβλιοπωλείο “Το Δέντρο”.

Η εν λόγω ομιλία είναι η ανάπτυξη του θεωρητικού μέρους του βιωματικού εργαστηρίου στις 1, 2, 3 Φεβρουαρίου (Παρασκευή και Σ/Κ), με τον γενικό τίτλο “Οι χίλιες και μία αποχρώσεις στο ιερό του Έρωτα”.

Το εργαστήρι πραγματώνεται σε 2 Μέρη.

Το 1ο Μέρος (“Σώμα: το θεμέλιο των συναισθημάτων” – 3 ώρες), είναι την Παρασκευή και το 2ο Μέρος (“Έρωτας: γιορτή χωρίς νυμφίους, πένθος χωρίς νεκρό” – 12 ώρες), το Σ/Κ.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο εργαστήρι: Βασιλική Μπάλα – τηλ.6944152137 / vassobala@gmail.com

Το event του εργαστηρίου: https://www.facebook.com/events/269685823728882/

Η κεντρική ιδέα της ομιλίας:

Όταν βουτάμε στη σαρωτική εμπειρία του έρωτα εξαφανίζουμε αστραπιαία τις διαφορές μας με τον Άλλον. Είμαστε σίγουροι ότι και μόνο με το χάδι της ματιάς του Άλλου τα θραύσματα ενός σπασμένου κόσμου κάθονται αυτόματα στη θέση τους. Ότι συναρμολογείται μονομιάς ολόκληρος ο χρόνος της ζωής μας, τόσο στο παρελθόν όσο και στο μέλλον.

Και όμως. Αν και ο έρωτας παραμένει μία βαθύτατα αναζωογονητική, σχεδόν αβάσταχτη πνοή ζωής, συνοδεύεται από πολλά παράδοξα.

Ας πούμε, σε μεγάλης διάρκειας σταθερές σχέσεις αγάπης, ο έρωτας συχνά μοιάζει να ασφυκτιά. Ή, στις σχέσεις αυτές, θρηνείται ως κάτι χαμένο, ενώ γίνεται και απειλή όταν τείνουν να εμπλακούν τρίτα πρόσωπα.

Επίσης, πώς γίνεται το μόνο ίσως σταθερό και αιώνιο χαρακτηριστικό του έρωτα να είναι το τέλος του;

Γιατί και πώς ο έρωτας διαφέρει από την αγάπη, ενώ είναι συνυφασμένος επίσης με μία γλυκόπικρη γεύση, μία αίσθηση εξαπάτησης, προδοσίας, απώλειας;

Και ποια είναι ακριβώς τα πρόσωπα που νυμφεύονται στην εμπειρία του έρωτα;

Ποιος συναντά ποιον, και πώς παράγεται η παράλογη βεβαιότητα ότι συναντώντας τον Άλλον στον έρωτα, ήδη τον γνωρίζαμε από πάντα;

Πώς γίνεται διαπερνώντας τον Άλλον να συναντούμε πίσω του το δικό μας είδωλο, και πάλι απαρηγόρητο στη μοναξιά του;

Άραγε παγώνει ο χρόνος για την πριγκίπισσα και το βασιλόπουλο στη στιγμή του φιλιού και του “happy end” των παραμυθιών;

Κι εμείς, γιατί δεν νοιαζόμαστε καθόλου να μάθουμε τι συνέβη τριάντα χρόνια μετά που ο πρίγκιπας ξύπνησε την Πεντάμορφη Κοιμωμένη;

Για την όλη «ατμόσφαιρα» της ομιλίας:

Πρόκειται για ομιλία, που παρουσιάζει άμεσα και με τρόπο ιδιότυπο μία βαθιά υπαρξιακή προσέγγιση για τη φύση της εμπειρίας του έρωτα.

Ο στόχος της δεν είναι διδακτικός και επιχειρεί να φτάσει πέρα από την επιμόρφωση.

Φιλοδοξεί να διεγείρει και να κινητοποιήσει τον συμμετέχοντα ώστε να ανακινήσει αυτήν την τόσο ζωτική πτυχή του θέματος των σχέσεων όχι μόνο θεωρητικά, αλλά κυρίως στην προσωπική του πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται στο πεδίο της ζωής του.

Μετά την ομιλία ακολουθεί συζήτηση.

Ποιός είναι ο Πέτρος Θεοδώρου

Ψυχοθεραπευτής, μέλος της E.A.G.T. (του Ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου για τη θεραπεία Gestalt) και πιστοποιημένος επόπτης. Το φάσμα της δουλειάς του, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, περιλαμβάνει: άτομα, ζευγάρια, Οργανισμούς, διάφορα εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά προγράμματα, ομάδες αυτογνωσίας – ψυχοθεραπείας – εκπαίδευσης – εποπτείας, εθελοντισμό (απεξάρτηση, προγράμματα εφήβων, Ιδρύματα, φυλακές κλπ), εκπαίδευση στην αυτοσχεδιαστική δράση “Playback Θέατρο”.

Στο παρελθόν, το πρώτο του πτυχίο αφορούσε στην ιατρική επιστήμη και για μία μεγάλη περίοδο υπήρξε συνθέτης. Στη συνέχεια, ολοκλήρωσε δεύτερες σπουδές στην ψυχολογία. Ως ψυχοθεραπευτής, αποφοίτησε από το «Gestalt Foundation».

Συμπράττει, ως εξωτερικός συνεργάτης, σε εκπαιδευτικά και άλλα προγράμματα με διάφορα Κέντρα και Ινστιτούτα Εκπαίδευσης και Ψυχοθεραπείας (Gestalt Founda­tion, Integrative Gestalt Training Institute, Sinergia, Istok κ.ά.).

Από το 2006, ανέπτυξε τη δική του προσέγγιση ενσώματης αλληλεπίδρασης, PSP (Process-Stage-Praxis), η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλούς χώρους (ψυχοθεραπεία, εκπαίδευση, εργασία, τέχνη, το Playback Θέατρο) κλπ.

Στην PSP συνδυάζεται κίνηση, διάφοροι τρόποι ενσώματης διάδρασης, αυτοσχεδιασμός. Από το 2016 διοργανώνονται σε ετήσια βάση (εντός και εκτός Ελλάδας) Βασικά Προγράμματα (100 ωρών) εισαγωγής στην PSP, τα οποία απευθύνονται σε όσους ενδιαφέρονται, ανάλογα με το χώρο στον οποίο δραστηριοποιούνται.

Εστιάζεται σε υπαρξιακά θέματα (απώλεια, μοναξιά, ματαιότητα, ευθύνη, επιλογή) καθώς και τις τις σχέσεις έρωτα – αγάπης – επιθυμίας.

Για όλα αυτά συγγράφει σταθερά (άρθρα, βιβλία – Ελληνικά και Αγγλικά) και από το 2006 πραγματοποιεί συστηματικά διαλέξεις και βιωματικές ομάδες αυτογνωσίας και ψυχοθε­ραπείας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει εκδώσει 3 βιβλία (τα 2 εκ των οποίων μεταφράστηκαν στα Αγγλικά): «Ο χορός των Θαυμάτων: τα μεγάλα ταξίδια στα μικρά βήματα», «Σκιά: ο σιωπηλός σύντροφος στο ταξίδι της ζωής», «Σημειώσεις για σένα».

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Read previous post:
Γ.Σ. Διαγόρας: Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του, την Παρασκευή στις 18:00, στην αίθουσα του Ροδινιού.

Ο Γ.Σ. Διαγόρας διοργανώνει την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του, την Παρασκευή 01 Φεβρουαρίου 2019 στις 18:00, στην αίθουσα του

Close