Σε πλήρη εγκατάλειψη το νησί της Ψερίμου λέει το ΜέΡΑ 25 ερώτηση στη Βουλή

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε το ΜέΡΑ 25  για την Ψέριμο καθώς θεωρεί όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση ότι την ώρα που  η  τουρκική προκλητικότητα αυξάνεται  είναι αδιανόητη  απαξίωση μικρών νησιών όπως η Ψέριμος.

Αναλυτικά στο σχετικό κείμενο αναφέρονται τα ακόλουθα:

Σε μια περίοδο όπου η τουρκική προκλητικότητα αυξάνεται στα νησιά μας θεωρούμε αδιανόητη την διαχρονική απαξίωση των μικρών νησιών στον νομό μας, με αποκορύφωμα την πλήρη εγκατάλειψη της Ψερίμου όπου 25 ήρωες που έχουν επιλέξει να μένουν στο νησί της Ψερίμου να έχουν εγκαταλειφθεί από την πολιτεία.

Ως ΜέΡΑ25 έχουμε θέσει ως άμεση προτεραιότητα να έχουμε υγιή,αυτάρχη και βιώσιμα νησιά 365 μέρες τον χρόνο.

Για τους παραπάνω λόγους κατατέθηκε σχετική ερώτηση στην  Βουλή από την βουλευτή Φωτεινή Μπακαδήμα στους συναρμόδιους υπουργούς.

Αναλυτικά  στη  σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στους υπουργούς Υγείας, Τουρισμού, Εσωτερικών, Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων , Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρονται τα ακόλουθα:

Θέμα: «Ψέριμος, ένα νησί σε εγκατάλειψη»

Η Ψέριμος είναι ένα μικρό νησί ανάμεσα στην Κω και την Κάλυμνο, 4,5 μίλια από τα μικρασιατικά παράλια, με μόνιμο πληθυσμό πλέον, από 350 που ήταν άλλοτε, μόλις 25 περίπου κατοίκους, γόνιμη γη και έως πρόσφατα και παραγωγική θάλασσα.

Η απαξίωση του νησιού ατού, όπως και άλλων μικρών, ανάγκασε τους κατοίκους να το εγκαταλείψουν καθώς τα παιδιά δεν μπορούσαν καν να ολοκληρώσουν το σχολείο, ελλείψει υποδομών, η έλλειψη διαχείρισης θαλάσσιων πόρων κατέστρεψε την άλλη βασική πηγή εσόδων τους, εκτός του τουρισμού, ενώ και η μονάδα κεραμοποιίας που παρήγαγε ποιοτικά, εξαγώγιμα προϊόντα έκλεισε. Τέλος, χωρίς δομή κοινότητας, ώστε να υπάρχει δυνατότητα αυτοδιαχείρισης, ακόμα και ο τουρισμός έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα.

Σύμφωνα μάλιστα με αναφορές κατοίκων, ο μοναδικός υπάλληλος που έχει διοριστεί από το δήμο Καλύμνου για τη συλλογή των απορριμμάτων στο νησί, παραμένει εδώ και μήνες απλήρωτος, ενώ το όχημα για την συλλογή των απορριμμάτων έχει αδρανοποιηθεί εδώ και καιρό τώρα λόγω βλάβης.

Κατόπιν των παραπάνω και με δεδομένη την κατάσταση που βιώνουμε λόγω της τουρκικής προκλητικότητας,

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:

 1. Είναι ενήμεροι για την κατάσταση στο νησί;
 2. Αν ναι, τι μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε το νησί να μπορέσει να έχει επάρκεια πόρων;
 3. Ειδικότερα, για ποιο λόγο δεν έχει πληρωθεί ο εργαζόμενος στον τομέα καθαριότητας και πότε θα αποκατασταθεί αυτή η αδικία;
 4. Για ποιο λόγο δεν έχει επισκευαστεί το όχημα συλλογής απορριμμάτων;
 5. Εντός ποιου χρονικού πλαισίου θα γίνει η επισκευή του και μέχρι να γίνει αυτή τι μέτρα θα ληφθούν για την αποκομιδή απορριμμάτων;
 6. Ποια μέτρα θα ληφθούν και τι οικονομικά κίνητρα θα δοθούν προκειμένου να επαναλειτουργήσει η μονάδα κεραμοποιίας;
 7. Θα ληφθούν μέτρα για την ενεργοποίηση της διαχείρισης θαλάσσιων πόρων;
 8. Θα υπάρξει σχέδιο ώστε να διαμορφωθεί κοινότητα και να προχωρήσει η Κυβέρνηση στη δημιουργία υποδομών (σχολείο, ΚΥ) ώστε να επιστρέψουν κάτοικοι όλων των ηλικιών στο νησί;
 9. Πού βρίσκεται το θέμα τοποθέτησης ιατρού, το οποίο «κολλάει» σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και σε ασάφειες στο καθεστώς υπαγωγής του υπερσύγχρονου Ιατρείου που υπάρχει αλλά δεν λειτουργεί;
 10. Θα ληφθούν μέτρα για την ανάδειξη του νησιού ως τουριστικό προορισμό;
 11. Θα αυξηθούν τα δρομολόγια προς Ψέριμο από Κάλυμνο και Κω, ώστε να μην είναι απομονωμένο το νησί;

Η ερωτώσα βουλευτής

 

Φωτεινή Μπακαδήμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Read previous post:
Τους νεοεισαχθέντες Ροδίτες φοιτητές συνεχάρη ο αντιδήμαρχος Παιδείας Στράτος Καρίκης

Τα συγχαρητήρια του έδωσε στους νέους και τις νέες του νησιού μας   που κατάφεραν να εισαχθούν στις σχολές της

Close