Πρόωρες βουλευτικές εκλογές κήρυξε ο Σάντσεθ στην Ισπανία

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές κήρυξε στην Ισπανία ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, μετά την τελευταία αποτυχημένη προσπάθεια να περάσει από τη Βουλή τον προϋπολογισμό. Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 28η Απριλίου, σύμφωνα με την El Pais.

«Ανάμεσα στο να μην κάνουμε τίποτε και να συνεχίσουμε χωρίς προϋπολογισμό και στο να δώσουμε τον λόγο στους Ισπανούς, επιλέγω το δεύτερο. Η Ισπανία χρειάζεται να συνεχίσει να προχωρεί, να προοδεύει με ανεκτικότητα, σεβασμό, μετριοπάθεια και κοινή λογική», δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός κατά την διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

«Πρότεινα την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών για την 28η Απριλίου», είπε.

Σημειώνεται πως το ισπανικό κοινοβούλιο απέρριψε  την πρόταση προϋπολογισμού 2019 των Σοσιαλιστών.

 

Για να περάσει η πρόταση χρειαζόταν την υποστήριξη βουλευτών μικρών περιφερειακών κομμάτων. Ωστόσο, τα δύο κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας στην Καταλονία και συμμετέχουν στο ισπανικό κοινοβούλιο το καταψήφισαν.

Οι Σοσιαλιστές κατέχουν λιγότερο από το ένα τέταρτο των εδρών στο κοινοβούλιο και χρειάζονταν την υποστήριξη μικρότερων περιφερειακών κομμάτων, περιλαμβανομένων των Καταλανών, ώστε να περάσουν τον προϋπολογισμό.

Τα καταλανικά κόμματα είχαν ζητήσει, μεταξύ άλλων, να δοθεί στην περιφέρεια το δικαίωμα να διοργανώσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία με αντάλλαγμα την κοινοβουλευτική στήριξή τους – ένα αίτημα που η κυβέρνηση αρνήθηκε να εξετάσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Read previous post:
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΕΛΕΣΙΔΗ

Close