Προεκλογική βουτιά κάτω από τις 720 μονάδες για το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Ισχυρούς κλυδωνισμούς δέχτηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχασε και το επίπεδο των 720 μονάδων, αποτυπώνοντας αφενός τις ανησυχίες της αγοράς για τις προσεχείς εκλογικές διαδικασίες και αφετέρου τις αναταράξεις από τις αλλαγές στους δείκτες του MSCI.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,66% στις 717,21 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 717,02 μονάδων (-1,69%) και 731,38 μον. (+0,28%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος  στα 27,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,54 εκατ. τεμάχια.

...

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,39%, στις 1.852,89 μονάδες, ενώ στο -0,69% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.072,45 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,84% στις 588,20 μονάδες.

Η αγορά έχει μπει για τα καλά σε προεκλογικούς ρυθμούς, με τους αγοραστές να αποστρέφονται κάθε διάθεση ανάληψης ρίσκου, “μαζεύοντας” τις περισσότερες θέσεις τους. Και μπορεί ούτε οι ευρωεκλογές, αλλά και ούτε οι αυτοδιοικητικές εκλογές να μην αλλάζουν τα δεδομένα στην κυβέρνηση, αλλά θα αποτελέσουν ένα καλό μέτρο για το μέχρι που μπορεί να φτάσει η παροχολογία της κυβέρνησης, προκειμένου να διασωθεί στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Ήδη, οι προεκλογικοί ακροβατισμοί έχουν αποδοκιμαστεί από την αγορά, η οποία δεν κρύβει τις ανησυχίες της για τη συνέπεια του δημοσιονομικού προγράμματος τους επόμενους μήνες και τουλάχιστον μέχρι τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Αυτές οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα αποτελούν το “ορόσημο” για τα χαρτοφυλάκια που έχουν θέσεις ή “παρακολουθούν” την ευρωπεριφέρεια, καθώς μια νέα κυβέρνηση η οποία έχει φιλική ατζέντα προς τις επιχειρήσεις, τις επενδύσεις και, άρα, την ανάπτυξη αποτελεί θετικό νέο για τους επενδυτές.

Άλλωστε, και ο οίκος αξιολόγησης Fitch, επισήμανε σήμερα ότι το νέο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση αποτελεί αντιστροφή της μέχρι τώρα δημοσιονομικής πορείας της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αβεβαιότητα. Επίσης, δεν αποκλείεται να υπάρξει έντονη σύγκρουση με τους δανειστές.

Εκτός του παραπάνω μετώπου, η αγορά δείχνει να δέχεται πιέσεις από τα passive funds που παρακολουθούν τον δείκτη Standard της Ελλάδας στον MSCI. Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, παρατηρείται ρευστοποίηση θέσεων, ώστε να τοποθετηθούν σε Εθνική και Eurobank, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Οι αλλαγές στον δείκτη θα τεθούν σε ισχύ από την Τετάρτη 29 Μαΐου, οπότε το rebalancing θα ολοκληρωθεί στη συνεδρίαση της 28ης Μαΐου. Μέχρι τότε θα υπάρξουν και άλλες ρευστοποιήσεις αλλά και άλλες τοποθετήσεις, κάτι που συμβαίνει σε κάθε αναδιάρθρωση δεικτών.

Τέλος, σε επίπεδο τίτλων, σήμερα η προσοχή ήταν στραμμένη στη μετοχή της Eurobank, η οποία διαπραγματεύτηκε με τη νέα αναπροσαρμοσμένη τιμή λόγω της ολοκλήρωσης της συγχώνευσης με την Grivalia. Από σήμερα οι μετοχές της Grivalia σταμάτησαν τη διαπραγμάτευση και θα ανταλλαχθούν με 15,8 νέες μετοχές της Eurobank. Στη θέση της Grivalia στον FTSE εισήλθε η μετοχή της Cenergy, η οποία έκλεισε σήμερα στο +0,63%.

Η προσοχή “μοιράστηκε” και στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία έκλεισε με σημαντικά κέρδη της τάξεως του 3,11%, μετά το δημοσίευμα του Capital.gr ότι αθόρυβα τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή το πλάνο της Mckinsey. Στους τρεις βασικούς πυλώνες των προτάσεων του συμβούλου, καταγράφεται ήδη σημαντική πρόοδος, η οποία αναμένεται να αποτυπωθεί στα οικονομικά αποτελέσματα από το 2020.

Αυτή όμως που ήταν αρνητική πρωταγωνίστρια ήταν η μετοχή της Coca Cola, η οποία έκλεισε με απώλειες 5,64%, με την Εθνική να ακολουθεί με -4,57%. Άνω του 2% ήταν η πτώση σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, Jumbo, Μυτιληναίο και ΑΔΜΗΕ, ενώ άνω του -1% έκλεισαν οι Alpha Bank, ΕΧΑΕ, Βιοχαλκο, Λάμδα και Eurobank.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Φουρλής, Τιτάν, Motor Oil, Σαράντης, Aegean, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή, με την Πειραιώς να κλείνει χωρίς μεταβολή. Ο ΟΤΕ, στον αντίποδα, άντεξε με το +0,18% που σημείωσε, ενώ και η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε θετικά, στο +1,81%, εκτός της ΔΕΗ και Cenergy.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Read previous post:
Σχεδόν κάθε μέρα δηλώνεται η εξαφάνιση ενός παιδιού στην Ελλάδα

Το 2018 εξαφανίστηκαν στην Ελλάδα 299 παιδιά, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, εκ των οποίων 123 αγόρια, από τα οποία

Close