Ο Μάνος Κόνσολας φέρνει στη Βουλή τα προβλήματα ηλεκτροδότησης της Ρόδου

Έξι συγκεκριμένα ερωτήματα θέτει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου προς την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ

Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, φέρνει στη Βουλή τα προβλήματα ηλεκτροδότησης της Ρόδου μετά τα δύο blackout του τελευταίου δεκαημέρου.

Ο Μάνος Κόνσολας επισημαίνει ότι η ΔΕΗ έπρεπε να είχε λάβει όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση προβλημάτων στο σύστημα από τη χαμηλή ζήτηση και να είχαν τοποθετηθεί ήδη τα αντισταθμιστικά πηνία.

Παράλληλα, θέτει ζήτημα ελέγχου του σχεδιασμού λειτουργίας των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος του δικτύου του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι, μέχρι να αποκατασταθούν όλα τα προβλήματα και να δοκιμαστεί η πλήρης λειτουργία του νέου εργοστασίου, δεν θα πρέπει να αποδυναμωθεί και να υποβαθμιστεί η λειτουργία του ΑΗΣ Σορωνής.

Τονίζει, μάλιστα, ότι ένα ανάλογο περιστατικό blackout τη θερινή περίοδο στη Ρόδο θα είναι ολέθριο για τον τουρισμό και την τοπική οικονομία.

Ο Μάνος Κόνσολας στην ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέτει έξι (6) συγκεκριμένα ερωτήματα:

1ον: Που αποδίδει η ΔΕΗ τα δύο περιστατικά διακοπής της ηλεκτροδότησης των τελευταίων ημερών στη Ρόδο και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αντιμετώπιση τους;

2ον: Για ποιο λόγο δεν έχουν τοποθετηθεί στη Ρόδο τα αντισταθμιστικά πηνία για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των χαμηλών φορτίων ηλεκτρικού ρεύματος τη χειμερινή περίοδο;

3ον: Εάν έχουν εντοπιστεί λάθη στο σχεδιασμό του δικτύου στη λειτουργία του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ.

4ον: Πότε θα τεθεί σε πλήρη ισχύ το νέο εργοστάσιο, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τη λειτουργία του;

5ον: Μέχρι να τεθεί το νέο εργοστάσιο σε λειτουργία, είναι δυνατόν να αποδυναμωθεί η ισχύς και η λειτουργία του ΑΗΣ Σορωνής, όπως φημολογείται, με τη μεταφορά σε άλλες περιοχές των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών και μονάδας του εργοστασίου;

6ον: Με δεδομένο ότι τη θερινή περίοδο οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού πολλαπλασιάζονται, ποια μέτρα έχουν λάβει η ΔΕΗ και η Πολιτεία προκειμένου να μην αντιμετωπίσει η Ρόδος προβλήματα ηλεκτροδότησης στην καρδιά της τουριστικής περιόδου;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2018
Αρ. Πρ.: 3478/19/11/18

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της Ρόδου»

Κύριε Υπουργέ,

Τις τελευταίες ημέρες η Ρόδος αντιμετωπίζει προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, αφού έχουν καταγραφεί δύο πολύωρα blackout.

Όλα αυτά, ενώ όλοι ήλπιζαν, ότι με την κατασκευή και λειτουργία του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο θα διασφαλιζόταν η απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση του νησιού και θα καλύπτονταν οι αυξημένες ενεργειακές ανάγκες, ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο.

Οι δύο περιπτώσεις blackout των τελευταίων ημερών (στις 9.11 και στις 17.11) έχουν δημιουργήσει κλίμα έντονης ανησυχίας σε πολίτες, επιχειρηματίες και φορείς του νησιού. Κανείς δεν τολμά να διανοηθεί την επανάληψη ενός τέτοιου φαινομένου μέσα στην τουριστική περίοδο.

Είναι σαφές ότι υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν αλλά και ζητήματα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν από τη ΔΕΗ και την Πολιτεία.

Το δεύτερο blackout το Σάββατο 17 Νοεμβρίου επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που εικάζεται ότι, πέραν των ελλείψεων που υπάρχουν στις τεχνικές υποδομές, συνδέεται και με το σχεδιασμό του δικτύου.

Εάν η αιτία που προκάλεσε τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, όπως μας είπαν, ήταν η μειωμένη ζήτηση, η ΔΕΗ όφειλε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα.

Αντί, όμως, να ληφθούν αυτά τα μέτρα και να αποκατασταθούν οι τεχνικές ελλείψεις που προκαλούν διακοπή της ηλεκτροδότησης στη Ρόδο, προκύπτει ότι ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί τα αντισταθμιστικά πηνία που θα λύσουν το πρόβλημα της μειωμένης ζήτησης τη χειμερινή περίοδο.

Επιπρόσθετα, δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά για την απρόσκοπτη λειτουργία του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο και αυτό γιατί δεν έχει τεθεί σε πλήρη ισχύ, προκειμένου να διαπιστωθούν οι αντοχές, η ανταπόκρισή του στις ανάγκες, αλλά και ενδεχόμενα προβλήματα.

Ιδιαίτερα όταν διατυπώνονται, πλέον, ενστάσεις για την ορθότητα σχεδιασμού και λειτουργίας των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος του νέου εργοστασίου.
Από τη στιγμή που δεν έχει αξιολογηθεί ο βαθμός ετοιμότητας και πλήρους λειτουργίας του νέου εργοστασίου θα ήταν ολέθριο λάθος να αποδυναμωθεί η ισχύς και να υποβαθμιστεί η λειτουργία του ΑΗΣ Σορωνής που για χρόνια καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού.

Σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΗ, αλλά και η Πολιτεία, οφείλουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να εγγυηθούν την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση του νησιού.

Επισημαίνω ότι ένα ανάλογο περιστατικό blackout τη θερινή περίοδο στη Ρόδο, θα είναι ολέθριο για τον τουρισμό και την τοπική οικονομία.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Που αποδίδει η ΔΕΗ τα δύο περιστατικά διακοπής της ηλεκτροδότησης των τελευταίων ημερών στη Ρόδο και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αντιμετώπιση τους;

2. Για ποιο λόγο δεν έχουν τοποθετηθεί στη Ρόδο τα αντισταθμιστικά πηνία για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των χαμηλών φορτίων ηλεκτρικού ρεύματος τη χειμερινή περίοδο;

3. Εάν έχουν εντοπιστεί λάθη στο σχεδιασμό του δικτύου στη λειτουργία του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ.

4. Πότε θα τεθεί σε πλήρη ισχύ το νέο εργοστάσιο, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τη λειτουργία του;

5. Μέχρι να τεθεί το νέο εργοστάσιο σε λειτουργία, είναι δυνατόν να αποδυναμωθεί η ισχύς και η λειτουργία του ΑΗΣ Σορωνής, όπως φημολογείται, με τη μεταφορά σε άλλες περιοχές των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών και μονάδας του εργοστασίου;

6. Με δεδομένο ότι τη θερινή περίοδο οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού πολλαπλασιάζονται, ποια μέτρα έχουν λάβει η ΔΕΗ και η Πολιτεία προκειμένου να μην αντιμετωπίσει η Ρόδος προβλήματα ηλεκτροδότησης στην καρδιά της τουριστικής περιόδου;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Facebook
Facebook
Read previous post:
Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου για «Black Friday»

O Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου επιδιώκει προτείνει και ενθαρρύνει την συμμετοχή των τοπικών επιχειρήσεων στην Black Friday. Όπως γνωρίζετε, πέρυσι δοκιμάστηκε

Close