Μείωση εσόδων της ΔΕΥΑΡ, εξαιτίας της πανδημίας

Για τις προοπτικές αλλά και τα προβλήματα της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ρόδου, μίλησε στο Notosnews  και την «Απογευματινή Ενημέρωση» σήμερα  ο  πρόεδρος της κ. Βασίλης Μανέττας.

Αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση της επιχείρησης τις οφειλές των νοικοκυριών και επιχειρήσεων και τη νέα τιμολογιακή πολιτική.

Η συζήτηση ξεκίνησε με την στήριξη που θα παρέχει η επιχείρηση σε όσους έχουν πληγεί από την πανδημία.

«Μετά από εισήγηση του γενικού διευθυντή κ. Γ. Υψηλάντη θέσαμε σε εφαρμογή μια σειρά μέτρων για να διευκολύνουμε τους πολίτες.  Για τους λογαριασμούς που δεν βαρύνονται με ανεξόφλητες οφειλές και εφόσον εξοφληθούν  εμπρόθεσμα θα παρέχεται έκπτωση συνέπειας 10%. Για μη διακανονισμένες οφειλές η έκπτωση θα είναι 12% για λογαριασμούς που θα εξοφληθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου.  Σε ισχύ είναι ακόμη και η πάγια ρύθμιση για τους πολίτες», τόνισε ο κ. Μανέττας.

Εξαιτίας της πανδημίας όπως είπε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

«Υπάρχει αναστολή πληρωμών που ανέρχεται στο 60%. Μελέτη των Οικονομικών Υπηρεσιών μας δείχνει μείωση εσόδων της τάξεως των 6.500.000 ευρώ», είπε.

«Από τα  20.000.000 που χρωστούν οι μεγαλοφειλέτες,  έχουν διακανονιστεί τα 12.000.000 . Τώρα όμως δεν τηρούνται ούτε και οι διακανονισμοί. Για το λόγο αυτό εμείς καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους για να βρούμε λύση και να πληρώσουν τα χρήματα που ανήκουν στην υπηρεσία. Έτσι θα έχουμε και τον ανταποδοτικό χαρακτήρα που πρέπει. Οι περισσότεροι οφειλέτες είναι επιχειρηματίες. Για τα  νοικοκυριά τελούμε στάση αναμονής», είπε ο κ. Μανέττας και διευκρίνισε πως τα χρέη δεν δημιουργήθηκαν την εποχή του …κορονοϊού.

«Δεν μπορεί  μια ζωή οι κακοπληρωτές να λειτουργούν σε βάρος  εκείνων που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Εμείς πρέπει να έχουμε ανταποδοτικό χαρακτήρα και να προσφέρουμε νερό καλό και σε αφθονία», τόνισε και απέδωσε το οικονομικό πρόβλημα στις προηγούμενες διοικήσεις της επιχείρησης.

« Και οι δημότες φθάνουν στο σημείο να ιεραρχούν τους  λογαριασμούς  του νερού  στο τέλος της λίστας των υποχρεώσεων τους . Έχουμε αποφασίσει να καλέσουμε τους  μεγαλοφειλέτες να βρούμε από κοινού λύσεις. Διεκδικούμε αυτά που ανήκουν στην επιχείρηση για να ανταποκριθεί στον κοινωνικό της ρόλο», ανέφερε και πρόσθεσε πως σε ορισμένες περιπτώσεις έχει γίνει και διακοπή υδροδότησης.

Σε ερώτηση σχετικά με την επάρκεια νερού σε τουριστικές περιοχές  όπως η Λίνδος,  η Νότια Ρόδος και άλλες,  το φετινό καλοκαίρι  ο κ.  Μανέτας είπε:

«Πράγματι η δημοτική ενότητα Λινδίων έχει πρόβλημα λόγω των υφιστάμενων αγωγών ύδρευσης και  αύξησης της ζήτησης.  Εξαιτίας της υπεράντλησης των γεωτρήσεων δημιουργήθηκε πρόβλημα υφαλμύρωσης.  Προχωρούμε τις διαδικασίες ώστε να υδροδοτηθεί η συγκεκριμένη δημοτική ενότητα από το Φράγμα Γαδουρά. Η δαπάνη είναι 216.000 ευρώ. Επίσης πρέπει  να αναφέρω ότι η περιοχή  από τα Κολύμπια μέχρι το Γκόλφ έχει υδροδοτηθεί από το φράγμα. Με αυτό καταργήσαμε τρεις γεωτρήσεις» είπε.

Στόχος είναι επίσης  όπως τόνσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ , να υδροδοτηθεί η περιοχή του Φαληρακίου από το Φράγμα Γαδουρά.

Επιδιώκεται όπως είπε ο κ. Μανέττας και η επίλυση των προβλημάτων ύδρευσης στον Αρχάγγελο.

«Οι δεξαμενές δίνουν 320 κυβικά την ώρα. Η ποσότητα είναι αρκετή αλλά το δίκτυο ύδρευσης παρουσιάζει προβλήματα στην συγκεκριμένη περιοχή», τόνισε.

Σε ερώτηση για το αίτημα της δημοτικής κοινότητας Κοσκινού  για αγορά μεταλλικής δεξαμενής χωρητικότητας 500 κυβικών ο κ. Μανέττας για να καλυφθούν οι ανάγκες και να μην δημιουργούνται προβλήματα το καλοκαίρι με τη μεγάλη ζήτηση,   τόνισε πως θα γίνει προσπάθεια να αγοραστεί. Οι διαδικασίες όμως θα έχουν ολοκληρωθεί σε τέσσερις με πέντε μήνες.

Σχετικά με τον βιολογικό στην περιοχή της Καλλιθέας ο κ. Μανέττας είπε :

«Η εγκατάσταση του βιολογικού στην περιοχή Βόδι λειτουργεί από το 2000 και ο εξοπλισμός είναι στα όρια της επιχειρησιακής του ικανότητας. Είναι σε εξέλιξη εργολαβία αναβάθμισης και σύντομα θα ολοκληρωθεί. Στόχος της ΔΕΥΑΡ είναι η αναβάθμιση του συνόλου του βιολογικού και η αναβάθμιση του βιολογικού των βοθρολυμάτων.  Έπρεπε να είχε γίνει αναβάθμιση από το 2010. Επίσης χρειάζεται  να διπλασιαστεί η χωρητικότητα του» .

Σε ότι αφορά την τιμολογιακή πολιτική τόνισε πως σε ένα μήνα θα γίνουν ανακοινώσεις.

“Θα υπάρξει μείωση της τιμής του νερού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις δημοτικές ενότητες Ρόδου και Ιαλυσού που εδώ και χρόνια τιμολογούνται με  τα διπλάσια από ότι πρέπει. Θα γίνει σταδιακά άρση της αδικίας. Θα γίνουν ακόμη  αλλαγές τους κανονισμούς των δικτύων άρδευσης αποχέτευσης . Θα εγκαταστήσουμε νέες εφαρμογές για την εξυπηρέτηση των πελατών  μας.  Ακόμη  σχεδιάζουμε να στέλνουμε ηλεκτρονικά τους λογαριασμούς ενώ ετοιμάζεται και το νέο site της επιχείρησης”.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Read previous post:
Οι εργαζόμενοι της ΡΟΔΑ στηρίζουν τον αγώνα των ξενοδοχοϋπαλλήλων!

Και οι εργαζόμενοι της ΔΕΣ ΡΟΔΑ θα μετάσχουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει στην πλατεία δημαρχείου την Παρασκευή 22 Μαΐου

Close