Κοινωνικό μέρισμα: Ποιοι θα το λάβουν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου

 

Δείτε αναλυτικά για το Κοινωνικό μέρισμα!
Advertisement

Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, το κοινωνικό μέρισμα αναμένεται να έχει πληρωθεί σε 17.000 νοικοκυριά, αντί 40.000, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης..

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Οικονομικών, κο. Απόστολο Βεσυρόπουλο, 17.000 νοικοκυριά δεν έχουν λάβει το κοινωνικό μέρισμα μέχρι τώρα για τους εξής, συνήθεις, λόγους:

Πρόκειται για εκείνες τις περιπτώσεις, για τις οποίες διαπιστώθηκε μέσω των διασταυρώσεων που έγιναν στα αρχεία των ενστάσεων και των απορριφθέντων αιτήσεων ότι πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις, αλλά η αίτησή τους είχε απορριφθεί από το ηλεκτρονικό σύστημα λόγω παραλείψεων στις φορολογικές δηλώσεις ή λαθών των ίδιων κατά την υποβολή της αίτησής τους.

Μεταξύ των λαθών, ήταν ότι δεν είχε δηλωθεί ΑΦΜ εξαρτώμενων μελών στη φορολογική δήλωση, είχε υποβληθεί εκπρόθεσμα κάποια φορολογική δήλωση των τελευταίων επτά ετών, η αίτηση υποβλήθηκε από το εξαρτώμενο μέλος αντί από τον γονέα είτε είχε δηλωθεί λάθος IBAN.

«Υπάρχουν 17.000 νοικοκυριά που είναι δικαιούχοι του μερίσματος, έχουν υποβάλει αίτηση, και για κάποιον από τους ανωτέρω λόγους δεν έχουν πληρωθεί ακόμα. Ενημερώνω ότι τα εν λόγω νοικοκυριά θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα έως τέλος Φεβρουαρίου», όπως είπε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, τα 700 ευρώ πληρώθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου του 2019 σε 267.342 αιτήσεις.

Οι δικαιούχοι για το κοινωνικό μέρισμα είναι:

1η Κατηγορία: Οικογένειες με 4 τέκνα και άνω, με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, με βάση τις δηλώσεις έτους 2019, έως 20.000 ευρώ.

 Κατηγορία: Οικογένειες που τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι μακροχρόνια άνεργος, δηλαδή άνω των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, και με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες.

 Κατηγορία: Οικογένειες που και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι, κάτω δηλαδή των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες.

 Κατηγορία: Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ, δικαιούχοι του σχετικού επιδόματος, έως 24 ετών.

Επιπλέον προϋποθέσεις για το κοινωνικό μέρισμα:

-Τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς να διαμένει στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία.

-Και οι δύο γονείς της οικογένειας να είναι φορολογικοί κάτοικοι της Ελλάδος.

– Το άθροισμα των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού, σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, καθώς και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολογιών, να μην υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ.

Κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα

Τα νοικοκυριά για να λάβουν την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των 700 ευρώ θα πρέπει επιπλέον να πληρούν τα εξής κριτήρια:

α) Ο/η υπόχρεος, ή/και ο/η σύζυγος ή μέλος του συμβολαίου συμβίωσης, διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 7 έτη, όπως προκύπτει από την υποβολή φορολογίας εισοδήματος κατά την τελευταία επταετία.

β) Τόσο ο/η υπόχρεος, όσο και ο/η σύζυγος ή μέλος του συμβολαίου συμβίωσης είναι, με βάση της δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος έτους 2019, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος.

γ) Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του έτους 2019, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει από καταθέσεις υψηλότερες των 20.000 ευρώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Read previous post:
ΣΟΚ στην Ηλεία: Άνδρας έκανε αίτηση για να γίνει… ιερόδουλος!

Η αίτηση που περίμενε τους αρμόδιους στην επιτροπή αδειών για την άσκηση επαγγέλματος, έκρυβε μια έκπληξη. Με το στόμα ανοιχτό έμειναν τα μέλη

Close