Κέρδη 2,2% “χάρισε” στο Χρηματιστήριο το rebalancing της Eurobank

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Με κέρδη που ξεπέρασαν το 2% έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κινήθηκε αφενός στους ρυθμούς της αντίδρασης μετά από τη χθεσινή βουτιά και αφετέρου του rebalancing ενόψει της έκτακτης έναρξης της ισχύος της αναβάθμισης της Eurobank στους δείκτες του MSCI.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,23% στις 733,18 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 720,65 μονάδων (+0,48%) και 733,33 μον. (+2,25%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 100,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 85,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 11 εκατ. τεμάχια.

...

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 2,37%, στις 1.896,73 μονάδες, ενώ στο +0,78% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.080,81 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,29% στις 613,41 μονάδες.

Η αγορά επανήλθε σήμερα στο εύρος της συσσώρευσης του Μαΐου, ήτοι μεταξύ των 720 και 740 μονάδων, επιβεβαιώνοντας τις προθέσεις τόσο των πωλητών όσο και των αγοραστών να συντηρηθεί η αναμονή έως ότου το πολιτικό τοπίο ξεκαθαρίσει και οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές επανακαθορίσουν τις θέσεις τους. Ακόμη και στη σημερινή άνοδο οι traders οριοθέτησαν το ρίσκο που θα αναλάμβαναν, με τις συναλλαγές φυσικά να εκτοξεύονται από τη μετοχή της Eurobank, η οποία σημείωσε “έκρηξη” εντολών.

Και αυτό αποδίδεται στην επίσπευση της αναβάθμισης της Eurobank από τον MSCI στον δείκτη Standard της Ελλάδας, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχώνευσης με τη Grivalia και της εισαγωγής νέων μετοχών στις 23 Μαΐου 2019. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι εισροές στην Eurobank λόγω της επιστροφής της στους βασικούς δείκτες, θα κυμανθούν έως τα 142 εκατ. ευρώ.

Πάντως, το κλίμα στην αγορά παραμένει εύθραυστο, ενόψει των εκλογών της Κυριακής. Οι περισσότεροι διαχειριστές μάλιστα επισημαίνουν στο Capital.gr ότι πολλές εντολές στο ΧΑ έχουν “παγώσει” μέχρι νεωτέρας, και τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα, μετά τις Ευρωεκλογές, όταν και η αγορά θα δει στην πράξη ποια είναι η δυναμική που έχει διαμορφωθεί μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

Σε κάθε περίπτωση μετά τις Ευρωεκλογές αναμένεται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί – και ειδικά ο ESM – να αυξήσουν τις πιέσεις προς την πλευρά της Κυβέρνησης με στόχο να ανακόψουν την τάση δημοσιονομικής χαλάρωσης. Είναι όμως σαφές ότι σε ένα τόσο ασταθές περιβάλλον κάθε ισχυρή αναταραχή στις διεθνείς αγορές μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατρέψει την οποιαδήποτε βελτίωση στις τιμές και τις αποδόσεις των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων, με μόνο στήριγμα να είναι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ αναμένεται να διατηρήσει τον ρυθμό της, με το ΑΕΠ της χώρας να αυξάνεται με ρυθμό 2% ή λίγο υψηλότερα το 2019 και το 2020 έναντι αύξησης 1,9% το 2018.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημείωσε άλμα 7,93% καλύπτοντας σημαντικό μέρος των πρόσφατων απωλειών της, με τη Eurobank να ακολουθεί με +6,05% και όγκο 54,4 εκατ. μετοχών. Κέρδη 5,02% σημείωσε η Jumbo, η Λάμδα και η ΔΕΗ έκλεισαν με άνοδο 4,09% και 3,24% αντίστοιχα, ενώ άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Alpha Bank, Μυτιληναίο, Τιτάν, Coca Cola, Aegean, Σαράντη και ΑΔΜΗΕ.

Τα κέρδη σε Εθνική, ΟΛΠ, Motor Oil και Βιοχαλκο ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκελισαν οι Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Φουρλής και ΟΠΑΠ. Χωρίς μεταβολή η Τέρνα Ενεργειακή, ενώ η Cenergy έκλεισε με απώλειες 0,78% και η ΓΕΚ Τέρνα με πτώση 1,04%.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Read previous post:
Ποιοι είναι οι 5 Έλληνες καθηγητές της παγκόσμιας «dream team» της Φυσικής

Πέντε καθηγητές και ερευνητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών περιλαμβάνονται στην κατάταξη Highly Cited Researchers (h>100) in High Energy

Close