Η προσοχή στους πολίτες και στην παρεχόμενη υγεία

ΚΟΜΒΙΚΗΣ σημασίας για την πορεία υλοποίησης του Γενικού Σχεδίου Υγείας ( ΓεΣΥ) κρίνεται η 21η Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσουν οι εγγραφές γιατρών, που θα συμμετάσχουν. Είναι σαφές, από τα όσα διαδραματίζονται τόσο στη δημόσια σφαίρα όσο και στο παρασκήνιο, ότι μέχρι τότε – αν και λίγο απέχουμε χρονικά- πολλά μπορούν να γίνουν. Κυρίως ως προς τον αριθμό εκείνων που θα συμμετάσχουν στο Σύστημα. Ενδεικτικό είναι πως τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια επανέρχονται στον διάλογο με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. Ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν ήδη ανακοινώσει τη συμμετοχή τους στο ΓεΣΥ.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως εκείνο που θεωρείται ως το μεγαλύτερο αγκάθι αυτή τη στιγμή είναι η θέση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) για άσκηση ιδιωτικής ιατρικής. Να δέχονται, δηλαδή, ασθενείς οι ιατροί και πέρα από αυτούς που θα τους επισκέπτονται μέσα από το Σχέδιο. Έχουν οι του ΠΙΣ παρουσιάσει την πρότασή τους και φαίνεται να επιμένουν. Αυτό, όπως ξεκαθαρίσθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση εν γένει, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Ασφαλώς με τα όσα ακούμε καθημερινά, εμφανίζονται και νέα ζητήματα, που εγείρονται κατά τις συζητήσεις.

ΜΕ ΒΑΣΗ και τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι τώρα για τον αριθμό των γιατρών, που δηλώνουν συμμετοχή στα σεμινάρια του ΟΑΥ για να προετοιμαστούν για την εγγραφή τους στο Σύστημα, αυτός κάθε μέρα αυξάνεται. Κανείς δεν ανέμενε πως θα υπήρχε ενιαία αντίδραση του επαγγελματικού κλάδου των γιατρών. Κι αυτό ισχύει για όλα τα επαγγέλματα. Ιδιαίτερα οι ιδιώτες γιατροί δεν έχουν οποιαδήποτε δέσμευση ή εξάρτηση και προσεγγίζουν το θέμα αυτό χωριστά.

ΘΕΩΡΟΥΜΕ πως πλέον το ποτάμι δεν μπορεί να γυρίσει πίσω και πρέπει όλοι να το συνειδητοποιήσουν. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ενώπιόν μας άλλη επιλογή καθώς τα χρονοδιαγράμματα «τρέχουν», η διέξοδος που προσφέρεται είναι μέσα από συμβιβασμούς και συνεννοήσεις να προχωρήσει η υλοποίηση του ΓεΣΥ και η εφαρμογή του να γίνει με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο. Είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει από πλευράς του κράτους επαρκής προετοιμασία, έγιναν λάθη. Ωστόσο, θα επαναλάβουμε πως είναι δρόμος χωρίς επιστροφή.

ΠΕΡΑ από όλα αυτά, που αφορούν στη στάση και τις ενέργειες των εμπλεκομένων, θα πρέπει να επισημάνουμε και τα εξής: Ακούγονται πολλά για τον τρόπο που θα καλυφθούν ενδεχόμενα κενά που θα δημιουργηθούν. Θεωρούμε πως πρέπει να δοθούν οι σωστές λύσεις. Είναι ξεκάθαρο ότι οι ασθενείς δημιουργούν μια σχέση εμπιστοσύνης με τους γιατρούς τους. Σε αυτούς, πολλές φορές, εναποθέτουν τις ελπίδες τους, τη ζωή τους.

ΤΟ ΘΕΜΑ της υγείας είναι κρίσιμο και πολύ ευαίσθητο. Θα επισημάνουμε αυτό που είπε ο κ. Κίκης Καζαμίας μιλώντας εκ μέρους του Γερμανικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Λεμεσού: «Το δικαίωμα στη ζωή το έχει ο κάθε άνθρωπος ο οποίος ζει σε αυτό τον πλανήτη και όσοι είναι ταγμένοι να του παρέχουν υπηρεσίες οφείλουν να τις παρέχουν». Αυτή η αναφορά συμπυκνώνει και την ουσία και είναι ακριβώς το ζητούμενο.

ΠΗΓΗ

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Facebook
Facebook
Read previous post:
Το Samsung Galaxy S10 παρουσιάζεται στις 20 Φεβρουαρίου

Τέλος τα ψέματα και οι φήμες. Η Samsung απέστειλε προσκλήσεις για την παρουσίαση της οικογένειας Samsung Galaxy S10, η οποία

Close