Η Ελλάδα προτίθεται να στηρίξει λύσεις που σώζουν ανθρώπινες ζωές

Συμμετοχή ΥΜΕΠΟ Δημήτρη Βίτσα και ΥΦΜΕΠΟ Άγγελου Τόλκα στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. (JAI)  

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, και ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Άγγελος Τόλκας, συμμετείχαν σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες και ασχολήθηκε με ζητήματα μετανάστευσης και ασύλου.

Κατά τις παρεμβάσεις της ελληνικής πλευράς, τονίστηκε ότι η χώρα μας έχει τηρήσει μέχρι σήμερα μια ιδιαιτέρως εποικοδομητική στάση στη διαπραγμάτευση για το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και πως η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συζητήσει λύσεις που θα προωθούν το στόχο της διάσωσης ανθρώπων. Η θέση της χώρας μας παραμένει αταλάντευτη ως προς την ανάγκη να προχωρήσει η αναθεώρηση του Κανονισμού «Δουβλίνο» στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και του δίκαιου καταμερισμού της ευθύνης.

Επίσης, η ελληνική πλευρά κάλεσε το Συμβούλιο να προωθήσει την αναθεώρηση του Κανονισμού «Δουβλίνο» το συντομότερο δυνατό, ενώ επανέλαβε πως μέχρι την ολοκλήρωση της αναθεώρησης  είναι απολύτως απαραίτητη η υιοθέτηση ενός μεταβατικού μηχανισμού που θα προβλέπει την ανακατανομή ως αναπόσπαστο μέρος του.

Αναλύοντας περαιτέρω τον προτεινόμενο μεταβατικό μηχανισμό, σημειώθηκε πως θα πρέπει να έχει εφαρμογή σε όλες τις μεταναστευτικές διαδρομές, ενώ τονίστηκε πως όσο περισσότερα κράτη – μέλη συμμετάσχουν, τόσο μικρότερο θα είναι το διαχειριστικό βάρος για το καθένα από αυτά.

Η ελληνική θέση είναι ότι θα πρέπει να περιλαμβάνονται οι παρακάτω παράμετροι:

– Όλοι οι αιτούντες άσυλο που υπερβαίνουν το προσδιορισμένο όριο αντοχής κάθε κράτους – μέλους πρώτης υποδοχής θα κατανέμονται αναλογικά σε άλλα κράτη – μέλη, σύμφωνα με μια προσυμφωνημένη κλείδα, ανάλογα με τις δυνατότητές τους.

– Κατά την διαδικασία κατανομής θα υπάρχουν ειδικές προβλέψεις προτεραιοποίησης για τις περιπτώσεις ευαλώτων ατόμων, ενώ θα λαμβάνονται υπ’ όψιν οι οικογενειακοί και συγγενικοί δεσμοί μεταξύ των αιτούντων άσυλο.

– Η εξέταση των αιτημάτων ασύλου σε όποιο κράτος – μέλος κι αν γίνει η κατανομή θα γίνεται σε ειδικά κέντρα εξέτασης με πλήρη σεβασμό της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το άσυλο και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

– Σε περίπτωση θετικής έκβασης του αιτήματος ασύλου, το αντίστοιχο κράτος – μέλος θα είναι υπεύθυνο για την παροχή διεθνούς προστασίας.

– Σε περίπτωση αρνητικής έκβασης, το αντίστοιχο κράτος – μέλος θα αναλαμβάνει την διαδικασία επιστροφής, με τη συνδρομή της FRONTEX.

Ακόμη, η ελληνική πλευρά υποστήριξε πως η Ε.Ε. δεν πρέπει να παραγνωρίζει ότι οι ροές συνεχίζονται από την οδό της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ τονίστηκε πως έχει ιδιαίτερη σημασία η ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στην Ε.Ε. αφενός και τις χώρες προέλευσης και διέλευσης αφετέρου.

Τέλος, αναφέρθηκε ότι απαιτείται η ανάπτυξη μίας συνολικής στρατηγικής για την ενίσχυση των νόμιμων οδών μετανάστευσης και την υλοποίηση προγραμμάτων επανένταξης όσων επιστρέφονται, αλλά και ουσιαστική συνεργασία για την πάταξη των οργανωμένων δικτύων διακίνησης ανθρώπων.

 

Απάντηση

Read previous post:
Βασικά σημεία ομιλίας του υπουργού Υγείας, Α. Ξανθού σχετικά με το νέο τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής για τη φαρμακευτική πολιτική.

Πρόκειται για άλλο ένα σενάριο καταστροφολογίας της ΝΔ σε ένα θέμα περίπλοκο και δυσνόητο που ευνοεί τη δημαγωγική πολιτική και

Close